Dressyr
23 augusti 2019 15:15
Ridsportplus

Bella Rose – kelgrisen det slår gnistor om

GuldhästDen regerande världsmästar- och europamästarhästen Bella Rose beskrivs som en diva och hon vet att hon är en stjärna. "Hon är världens mildaste, så vänlig och kelig. Men när du sitter i sadeln är hon som en supermodell, det slår gnistor om henne", säger Isabell Werth.

Bella Rose – kelgrisen det slår gnistor om
Bella Rose på väg mot EM-guld i torsdagens Grand Prix Special. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Tysklands största privata hästägare Madeleine Winter-Schulze får frågan om vem som är favorithästen inom dressyren, är svaret Bella Rose. Stoet föddes 2004 hos familjen Strunk i Bochum Nordrhein-West­falen. Två år senare föddes en annan blivande stjärna hos Heinrich och Wilhelm Strunk: Isabell Werths Emilio. Emilio och Bella Rose har samma morfar i Cacir x och samma mormors far i Frühlingsball.

”Hon är en sådan diva, inte arrogant men hon vet att hon är en stjärna. Hon för sig alltid med värdighet, är en drottning i stallet. Så modig, så snäll – min son Fredrik kan gå med henne till hagen. Hon är världens mildaste, så vänlig och kelig. Men när du sitter i sadeln är hon som en supermodell, det slår gnistor om henne”, sa Isabell Werth när Ridsport besökte henne förra året.

48602785131_daacc8978d_o
Isabell Werth jublar efter ytterligare ett guld på sin älskade Bella Rose. Foto: FEI / Liz Gregg

Försvann – och kom tillbaka

Fakta

Fakta/Bella Rose

Född:12 februari 2004 hos Heinrich
och Wilhelm Strunk i Tyskland.
Härstamning:e Bellisimo M u Cedra II e Cacir x.
Stambok:Westfalen.
Ägare:Madeleine Winter-Schulze
Ryttare:Isabell Werth
VM-resultat 2018: Guld i lag och guld individuellt i GPS.
EM-resultat 2019: Guld i lag och guld individuellt i GPS

I maj 2013 inledde Bella Rose en framgångsrik GP-karriär med idel topplaceringar. Efter att ha hjälpt Tyskland till lagguld på VM 2014 var Bella Rose halt och ströks från resten av mästerskapet. Det blev en kort comeback med två segrar senare samma år. En skada som var svår att hitta och få bukt med höll stoet borta från banan i 3,5 år, men slutligen fick hon åter glänsa. Efter sex raka segrar under 2018 gav Isabell VM-uppdraget till Bella Rose och ekipaget fortsatte som bekant segertåget även där.

Tre i en

Om och om igen berättar Isabell Werth i intervjuer om sina drömmars häst. På sin egen sajt sammanfattar ryttaren varför det är just Bella Rose: ”­Bella Rose är min drömhäst för att hon förenar allt som Gigolo, Satchmo och Weihegold har i stor utsträckning.”

180915_isabellwerth_rolandthunholm
Isabell Werth, Tyskland och Bella Rose vann VM-guld i Tryon. Foto: Roland Thunholm

Texten publicerades första gången i Ridsport nummer 18 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden