Dressyr
24 augusti 2019 16:21

Svenska paralaget sjua – guld till hemmanationen

EM i paradressyrDet blev inget toppresultat för Sverige i pararyttarnas lagklass, men fina ritter och en god placering i mitten av resultatlistan. Nederländerna tog hand om guldet med god marginal.

Svenska paralaget sjua – guld till hemmanationen
Medaljörerna från Storbritannien, Nederländerna och Danmark på podiet efter lagtävlingen i paradressyr i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

Under lördagen har paradressyrens lagtävling avgjorts vid EM i Rotterdam. Grad 1, grad 2 och grad 3 red under fredagen, och tävlingen fortsatte den andra dagen med grad 4 och grad 5.

Lena Malmström och den egna uppfödningen Fabulous Fidelie (SWB sto f-12 e Floricello-Don Romantic, uppf Lena Malmström) var först ut av de svenska ryttarna, hon rider i grad 5. Lena inleder starkt och lägger sig stadigt över 70 procent i början av ritten, men Fabulous Fidelie kommer i obalans efter halten och ryggningen och procenten rasar. Resultatet blir 66,605 procent och blir det svenska strykresultatet.

Lena-malmstrom-fabulous-fiedelie-4-190824-rt
Lena Malmström och Faulous Fidelie kom på tionde plats individuellt. Foto: Roland Thunholm

Stoet är bara sju år gammal och har dessutom haft ett föl, och med tanke på detta är det en imponerande prestation hon gör i Rotterdam. Med tiden när hon fått mer rutin och kommit ihop sig lite mer finns det stora möjligheter att det här ekipaget kommer upp till helt andra nivåer.

Högst procent i lagdressyren grad 5 fick Frank Hosmar, Nederländrena, på Alphaville N.O.P med 75,860 procent. Sophie Wells, Storbritannien, fick 75,651 procent på C Fatal Attraction och Regine Mispelkamp, Tyskland, belönades med 71,628 procent på Look at me Now. Lena Malmströms resultat räckte till en tionde plats individuellt bland tretton startande ekipage.

Louis-etzner-jakobsson-zernard-7-190824-rt
Louise Etzner Jakobsson och Zernard i lagklassen. Foto: Roland Thunholm

Louise Etzner Jakobsson och Zernard (SWB val f-03 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson) rider grad 4 och var sist ut av de svenska lagryttarna. Hon visar upp en riktigt trevlig ritt och Zernard är med på noterna och det syns hur mycket han vill göra för sin ryttare. 72,4 procent blir resultatet vilket är det högsta resultatet bland de svenska ryttarna.

Louise-etzner-jakobsson-zernard-5-190824-rt
Louise var mer nöjd med lagklassen än den tidigare ritten. Foto: Roland Thunholm

Det var en nöjd Louise som träffade Ridsport efter ritten, och hon berättade att det kändes riktigt bra, men att domarna inte var med de svenska ryttarna idag.
– Jag tycker det var bättre än sist. Jag tycker halten och ryggningen var mycket bättre, säger Louise.
– Travdelen kunde ha gått bättre, det är det jag har svårast för.
– Det brukar gå bättre och bättre för oss på mästerskap. Men den här gången verkar inte domarna tycka att det var bättre i dag.

Nu ser Louise fram emot morgondagens kür, dit hon och Felicia Grimmenhag kvalificerat sig bland de svenska ryttarna.
– Min kur är så svår den får vara. Jag har musik från Hair som jag blir glad av.

Högst resultat i grad 4 blev det för hemmaryttaren Sanne Voets och Demantur Rs2 N.O.P. med 77,150 procent, följd av Manon Claeys, Belgien, på San Dior med 74,850 procent. Louise slutar på en individuell tredje plats.

Totalt blir det 211,480 för det svenska laget vilket räcker till en sjunde plats. Guldet togs med god marginal av Nederländerna med Storbritannien på silverplats. Bronset gick till Danmark.

Equestrian Sport
Danmark åker hem från Rotterdam med ett lagbrons i paradressyren. Foto: Roland Thunholm

Lagresultat EM Paradressyr Rotterdam 2019:

GULD: Nederländerna 227,039
Rixt van der Horst/Finsley N.O.P 74,029%, Nicole den Dulk/Wallace N.O.P 73,364%, Sanne Voets/Demantur Rs2 N.O.P. 77,150%, Frank Hosmar/Alphaville N.O.P 75,860%

SILVER: Storbritannien 221,302
Mari Durward-Akhurst/Sky O’hara 70,893%, Georgia Wilson/Midnight 74,758%, Sophie Wells/C Fatal Attraction 75,651%, Nicky Greenhill/King Edward I 69,575%

BRONS: Danmark 216,493
Caroline Cecilie Nielsen/Davidoff 70,088%, Tobias Thorning Joergenssen/Jolene Hill 76,382%, Line Thorning Joergensen/Don Alivan 69,070%, Camilla Christensen/Obreja’s Sly 70,023%

Individuellt resultat grad 5
Individuellt resultat grad 4

Komplett lagresultat

Start- och resultatlistor samt lista över ställningar just nu
EM:s webbsida
SVT Plays sida med EM-sändningar
SVT:s alla sändningstider från EM under veckan
FEI:s livesändningar
FEI:s Youtubekanal
Veckans tidsprogram EM – alla grenar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden