Dressyr
21 augusti 2019 12:59
Ridsportplus

Patrik Kittel som tränare och lagkamrat: ”Han betyder mycket”

EM i dressyrTvå EM-brons i rad och en fjärdeplats på VM däremellan. Svensk dressyr står sig stark och en av nyckelpersonerna i de senaste årens utveckling är Patrik Kittel. Han och hans elever utgjorde tre fjärdedelar av det svenska bronslaget i Rotterdam på onsdagen. "Han är oerhört engagerad," säger hans elev och bronsmedaljören Antonia Ramel.

Patrik Kittel som tränare och lagkamrat: ”Han betyder mycket”
Patrik Kittel håller ett vakande öga över sin elev Antonia Ramel under hennes uppvärmning inför lagtävlingen på EM i Rotterdam. Foto: www.eventingphoto.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Inte nog med att Patrik Kittel är lagankare i det svenska dressyrlaget på mästerskap år efter år med allt vad det innebär i form av press och fokus på sin egen prestation.

  När jag tränar dem så tränar jag dem. Och sen är vi lagkamrater. Patrik Kittel.

  Han är också tränare för två av sina lagkamrater i det svenska lag som tog brons på EM i holländska Rotterdam på tisdagen.

  Förutom att hålla reda på sig själv när det gäller träningstider och annat finns han hela tiden där för sina elever, systrarna Antonia Ramel och Juliette Ramel. Han ses vid deras sida när de tränar, när de värmde upp inför lagdressyren och efter systrarnas ritter.
  – För mig betyder det mycket trygghet att ha Patrik med. Han varit med mig ett tag och det är skönt att ha någon med sig som man känner så väl och har förtroende för, säger mästerskapsdebutanten Antonia Ramel som har tränat för Patrik Kittel i över tre år.

  Samma sak tidigare

  Patrik Kittel har varit i liknande situation med elever på mästerskap tidigare, men att rida i samma lag som två av sina elever på ett mästerskap är nytt även för honom.

  Kan det bli för mycket med två elever plus sig själv att fokusera på?
  – Det är inte för mycket nu. Vi har hela tiden en kommunikation när det gäller hur vi ska lägga tider och så. Och jag jobbar med dem tätt med hemma, vi är väl inspelade med varandra, säger Patrik Kittel.
  Du känner dig aldrig splittrad?
  – Nej. Vi kan hålla i sär de olika rollerna. När jag tränar dem så tränar jag dem. Och sen är vi lagkamrater.
  – Och ibland har jag tänkt att det kanske är lite bra att jag har elever med för det är hemskt nervöst när ens elever tävlar. Jag är så nervös då att det finns ingen nervositet över till mig.

  ”Oerhört engagerad”

  Antonia Ramel bor i Sverige och åker till Patrik Kittel för att träna ofta.
  – Han är oerhört engagerad och lägger 100 procent fokus på en. Han har varit med på varenda tävling jag har gjort i år, säger hon.
  – Han ger väldigt mycket tillbaka om han känner att man själv verkligen vill.

  Juliette Ramel (swe)
  Juliette Ramel har tränat för Patrik Kittel i ett och halvt år.
  Patrik Kittel (swe)
  Det blir en hel del trixande med träningstider och annat för att Patrik Kittel ska hinna hjälpa sina elever och sköta sin egen ridning.

  Juliette Ramel började träna för Patrik Kittel för 1,5 år sedan. Hon bor i Holland och åker också regelbundet till sin Tysklandsbaserade tränare.
  – Han är ett enormt stöd och det betyder jättemycket att han är med på tävling, säger hon.

  Många framgångsrika elever

  Bo Jenå, förbundskapten för det svenska dressyrlaget, lyfter Patrik Kittels betydelse för svensk dressyrs starka utveckling överhuvudtaget:
  – Han har haft många framgångsrika elever under lång tid.  Han är skicklig på att få sina elever att prestera bra på banan och göra sitt bästa när det gäller. Och så är han engagerad i tävlingarna i Friends och åker runt med clinics. Han är en viktig faktor för svensk dressyr, säger Bo Jenå.
  – Och han är duktig på att hålla i sär sina olika roller.

  Förbundskaptenen framhåller också vikten av att kommunicera för att få allt att fungera under mästerskap.
  – Vi har en bra och öppen dialog, säger han.

  Stora krav

  Antonia Ramel återkommer gång på gång till Patrik Kittels förmåga att få henne att känna sig trygg.
  – Han är duktig på att anpassa sig efter vilken individ han tränare. Jag hade till exempel jättestora krav på mig själv tidigare och blev arg på mig själv om jag gjorde något misstag. Han har hjälpt mig mycket med att komma tillrätta med det, säger hon.

  De svenska dressyrryttarnas EM fortsätter med Grand Prix Special i morgon, fredag.

  Arrangörens hemsida

  Start- och resultatlistor

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden