Hoppning
23 augusti 2019 15:01

Avgörandet i lagfinalen – följ Ridsports liverapportering här

Uppdaterad 17:35Så är det dags för hoppningens första final, när nationerna gör upp om lagmedaljer. En rejäl 1,60-klass väntar de 51 ekipagen till start, och ska Sverige ha chans på medalj krävs troligtvis flera felfria rundor. Här kan du följa Ridsports liverapportering med resultat, intervjuer och bilder - Sverige inledde på bästa sätt, men sedan föll hinder.

Avgörandet i lagfinalen – följ Ridsports liverapportering här
Härlig svensk inledning i lagfinalen. Foto: Roland Thunholm.

Klassen, som är öppen för de tio bästa lagen efter torsdagen samt de 50 bäst placerade individuella ryttarna, och inleds med elva ekipage som inte deltar i lagtävlingen utan endast rider individuellt.
För lagryttarna räknas klassen både som individuellt kval och i lagfinalen, och dagens fel läggs till de fel ekipagen har med sig efter onsdagen och torsdagen. Den individuella finalen rids på söndag, med de 25 bästa ekipagen efter idag.
Om flera lag slutar på lika antal fel väntar omhoppning om medaljerna – då startar alla fyra lagryttarna i omhoppningen. Klassen livesänds via SVT 1, SVT Play och FEI TV.

Liveuppdatering

17:35 Gregory Wathelet är fullständigt utan nerver när han nollar som sista ryttare för Belgien, vilket gör att de tar sitt första EM-guld i lag i modern tid! De kniper även ett OS-kval.

17:32 När Daniel Deusser river ett hinder slutar Tyskland på 16,22 fel. Nu ligger allt i händerna på Belgiens Gregory Wathelet – ett hinder ner så blir det fortfarande guld, två ner så vinner Tyskland.

17:30 Det står klart att ingen kan rå på Belgien, Tyskland och Storbritannien i täten, men ordningen är inte klar förrän det är slut. Frankrike tar hand om fjärdeplatsen, före Sverige. Scott Brash får åtta fel, vilket gör att Storbritannien slutar på 21,41 fel.

17:25 Det blir inga fler felfria rundor för Sverige, när H&M All In är i och känner på ett par hinder så faller till slut en bom. Fyra fel för Peder Fredricson gör att Sverige stannar på 26,81 fel, och en trolig femteplats för laget. Peder åker även ner i resultatlistan i den individuella tävlingen och ligger nu åtta på 8,00 fel.

17:20 Nu ska det avgöras – dags för de tio sista ryttarna. Danmark, som inte har med tätstriden att göra, får ett tidsfel genom Andreas Schou och slutar på 50,65 fel
Maikel van der Vleuten avslutar med en nolla för Holland, som slutar på 38,90 fel.
Fyra fel för Darragh Kenny gör att Irland slutar på 34,36 fel.
Världsettan Steve Guerdat får fyra fel, vilket gör att Schweiz stannar på 31,83 fel.
Bruno Chimirri får fyra fel för Italien, som slutar på 39,74 fel.

17:12 Kevin Staut får med sig en bom för Frankrike, som ligger kvar på fjärdeplatsen.
Amanda Derbyshire gör detsamma för Storbritannien, som är trea nu och troligtvis inte kommer vara med i guldstriden.
Markus Ehning steppade upp efter gårdagens åtta fel och var nu nolla, vilket gör att Tyskland fortfarande ger Belgien en match.
Jérôme Guery vill dock inte ge bort något, även om det blir ett tidsfel för Belgien.
Efter att samtliga tredjeryttare ridit ligger Belgien i ledning med 12,07 fel, före Tyskland på 12,22 fel – det blir spännande in i det sista!

17:03 Fredrik Jönsson inledde bra även idag, och Cold Play hoppade väldigt fint – en bra upphämtning efter gårdagens 17 fel. Men tyvärr föll en bom, vilket gör att Sverige som lägst hamnar på 22,81 fel och en lagmedalj känns väldigt långt borta just nu.

16:56 Nu är det lagens tredjeryttare som är inne på banan. Danmark fortsätter med nio fel, vilket gör att de har 9 + 5 + 9 fel efter tre ryttare.
Marc Houtzager får ett ynka tidsfel, och Holland ligger nu på 4+ 5 + 1 fel.
Peter Moloney ser till att Irland får ännu en felfri ritt, de har två nollor med sig.
Martin Fuchs sätter ännu en nolla, vilket nästan var nödvändigt efter att Schweiz haft en ryttare som utgått.

16:52 – Hon hoppar nästan bättre idag – visst det var en svår kombination, men jag tycker inte att vi hade behövt riva. Jag valde att hålla ihop henne lite mer idag, men det blev ett dyrt nerslag, konstaterar Malin Baryard-Johnsson i en intervju med SVT.

16:46 Frankrike, som ligger precis före Sverige i resultatlistan, följer upp den inledande nollan med fyra fel för Nicolas Delmotte. Storbritanniens Holly Smith dyker inte upp på banan, istället blir det Tysklands Christian Ahlmann som är näst på tur. Han ser till att Tyskland är kvar i medaljstriden genom en felfri ritt. Jos Verlooy fortsätter att leverera nollor för Belgien.

16:38 H&M Indiana var sitt vanliga heta jag men hoppade mycket fint banan igenom. Tyvärr blev det en nätrullare även idag, och även ett tidsfel efter att Malin Baryard-Johnsson tog ut svängarna en del och la till galoppsprång på vissa linjer. Fem fel för Sveriges andraryttare.

16:33 Schweiz måste nu räkna samtliga ryttares resultat, efter att Paul Estermann utgått. Hans Lord Pepsi hade problem redan igår, och det blev inte bättre idag.
Italiens Riccardo Pisani går i mål med fem fel, deras första ryttare hade fyra fel.

16:30 Holland fortsätter med fem fel för Doron Kuipers, deras första ryttare fick fyra fel så inte heller Holland kan sluta med ett nollresultat idag.
Irland inledde strålande med en nolla i första rundan, nu blev det fyra fel för Shane Sweetnam.

16:24 Danmarks Kim Kristensen var först ut efter pausen, och red i mål med fem fel. Danmark måste som minst räkna Kristensens resultat, efter att deras första ryttare fått nio fel.

16:12 – Jag gjorde mitt jobb idag, men det är mycket kvar än. Jag kunde inte drömma om en bättre start, men nu är fokus på lagtävlingen – jag hoppas att mitt resultat ger mina lagkamrater en bra känsla, säger den individuelle ledaren Ben Maher till SVT.

16:10 Nu väntar en kortare paus, efter att samtliga lag haft sina första ryttare inne på banan. Frankrike inledde med en nolla genom Pénélope Leprevost, Storbritanniens Ben Maher – som leder individuellt – visade att han inte tänker ge bort guldchansen och nollade återigen. Världsmästaren Simone Blum, Tyskland, rev för första gången under EM och gick i mål med fyra fel, och för Belgien, som gjorde en raketklättring till förstaplatsen igår, blev det fem fel för Pieter Devos. Detta gör att lagställningen efter den första rundan är Storbritannien i ledning, före Belgien och Tyskland – Sverige är kvar som femma.

16:02 – Jag är oerhörd glad för hästens skull, hon är värd att det står en nolla i protokollet idag. Man tänker såklart, hade det inte varit för det där jäkla vattnet…  Men det går inte att göra något åt nu, säger en glad Henrik von Eckermann i en intervju med SVT.

Equestrian Sport
Toveks Mary Lou hoppade strålande i lagfinalen. Foto: Roland Thunholm.

15:46 Så bra han gör det idag, Henrik von Eckermann! Toveks Mary Lou fortsätter med sin strålande hoppning och när hon slapp hoppa vattengrav var hon återigen helt klockren över bommarna. Bra start för Sverige!

15:42 Även Schweiz får en fin inledning, genom att Niklaus Rutschi klarar alla svårigheter – förutom tiden, det blir ett tidsfel. Italien inleder med en fyrfelsrunda för Giulia Martinengo Marquet.

15:38 De individuellt startande är nu klara och det är dags för lagryttarna. Danmark inleder med Sören Möller Rohde, som fick nio fel. Hollands Frank Schuttert gjorde återigen en mycket fin runda, men precis som igår blev det fyra fel. För rutinerade Cian O’Connor blev det dock en rejäl upphämtning efter torsdagens mindre bra resultat, felfritt för Irland!

15:24 Så kom då första nollan, genom Portugals Antonio Matos Almeida som var överlycklig efter målgång. Almeida var felfri även igår med Volver de la Vigne, som hoppade strålande. Dock hade ekipaget en tuff tidshoppning i onsdags och har därför med sig 11,00 fel.

15:10 Det är ingen lätt bana som väntar ekipagen, men det kan man inte heller förvänta sig i en EM-final. Av de fyra första ekipagen har ingen lyckats ta sig runt med mindre än fem fel – tiden lär bli ytterligare en utmaning.

Equestrian Sport
Svenska laget är klart för start. Foto: Roland Thunholm.

Svenska startnummer

17. Henrik von Eckermann/Toveks Mary Lou, står på 7,56 fel
27. Malin Baryard-Johnsson/H&M Indiana, står på 7,25 fel
37. Fredrik Jönsson/Coldplay, står på 21,02 fel
47. Peder Fredricson/H&M All In, står på 4,00 fel

Ställning lag inför finalen

  1. Belgien 11,07 fel
  2. Tyskland 12,22 fel
  3. Storbritannien 13,41 fel
  4. Frankrike 17,39 fel
  5. Sverige 18,81 fel
Visio-rotterdam-2019_masterplan.vsd
Dagens finalbana.

Start- och resultatlistor
EM:s webbsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden