Dressyr
20 augusti 2019 08:12

Tisdagens lagdressyr – följ Ridsports liverapportering här

Uppdaterad 16:41Grand Prix-klassen fortsatte under tisdagen och lagmedaljörerna skulle koras, OS-biljetter skulle delas ut och 30 ryttare skulle vidare individuellt i tävlingen. Här hittar du Ridsports liverapportering från klassen.

Tisdagens lagdressyr – följ Ridsports liverapportering här
Juliette Ramel och Buriel K.H. red på 76,196 procent i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

Lagdressyren i Europamästerskapet 2019 fortsätter under tisdagen i Rotterdam, Nederländerna (livereferatet från måndagen hittar du här). Under tisdagen kommer 35 ekipage att starta, där det sista ekipaget går ut på banan 15:00 och då är det klart vilka nationer som tagit årets EM-medaljer. Sverige startar som nation nummer 13.

Det är inte bara lagmedaljer som ryttarna rider om utan också om fortsatt deltagande i tävlingen – de 30 bästa individuella ekipagen går vidare till Grand Prix Special.

16:41: FEI meddelar att Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle uteslöts vid den obligatoriska kontrollen efter tävlingen då det upptäcktes att hästen hade blod på sin vänster sida.

15:25: Förvirringen och dramatiken går på max i Rotterdam. Efter Edwards ritt kommer uppgifter om att Charlotte Dujardin blivit utesluten. Enligt Ridsports utsända på plats beror det på blod, men denna uppgift är inte bekräftad. När Charlottes resultat inte längre får räknas halkar Storbritannien ned på fjärde plats och Sverige tar hand om bronsmedaljen. Nederländerna blir silvermedaljörer.

48585159872_2ebac3b3bd_o
Edward Gal och Glock’s Zonik N.O.P. rider ihop personbästa i Rotterdam. Foto: FEI / Liz Gregg

15:10: Pulsen går på max när Edward Gal rider in som såväl Nederländernas som klassens sista ryttare på Glock’s Zonik N.O.P. – nu är det en marginalstrid om lagbronset. Om Edward rider på 78,542 procent tar hemmanationen brons, men då behöver de också slå personbästa. Ekipaget är starkt. Det är mjukt, det är snyggt och elegant och det är synnerligen världsklass. Edward pustar ut rejält efter ritten som slutar på 78,758 procent, personbästa och Nederländerna snor bronset framför nästippen på Sverige.

Equestrian Sport
Charlotte Dujardin och Mount St John Freestyle. Foto: Roland Thunholm

15:01: Näst sist ut i klassen är Storbritanniens Charlotte Dujardin på sin nya stjärna Mount St John Freestyle – hästen hon red vid VM i Tryon som hon ingick i det brittiska bronslaget med. Stoet har hunnit bli tio år gammal och har en enorm potential och det är en enorm uppvisning och ekipaget slår sitt personbästa och sätter 81,910. Storbritannien tar EM-silver med 236,584, och nu gäller det om det blir brons till Sverige eller Nederländerna. Ett ekipage kvar.

Equestrian Sport
Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF. Foto: Roland Thunholm

14:52: Sist ut för Sverige är Patrik KittelWell Done de la Roche CMF. Nu behöver Patrik leverera en superritt för att Sverige ska vara med i medaljstriden. Det ser strålande ut, mjukt och fint och lyhört. En bajsning och en superliten snubbling blir det innan piaffen- inget som stör. Övergångarna är super. Det är galet bra. Och det svenska gisslet ettorna går lysande. Procenten är uppe och fladdrar mot ekipagets personbästa när det är dags för sista linjen. Oj oj Patrik Kittel, vilken ritt. Bäst när det gäller. King of the team. 78,261 och PERSONBÄSTA och Sverige lägger sig tvåa i lagtävlingen med 229,923. Två nationer kvar och Sverige har realistiska chanser på medalj. Troligen brons men teoretiskt sett även silver. Nervpirr.

48585161232_381b16eef7_o
Isabell Werth och Bella Rose levererar med besked. Foto: FEI / Liz Gregg

14:40: Isabell Werth, Tyskland, och Bella Rose. De är inte bara regerande världsmästare utan även världsettor. Ekipaget inleder stabilt och procenten rasslar upp till sisådär 85 en bit in i programmet, och klättrar. Det är så snyggt. Det ser så lätt ut. Intrycket är att Isabell och Bella Rose är en och samma enhet, eller att Bella Rose läser Isabells tankar. Magiskt. Från att ha suttit superkoncentrerad spricker Isabells ansikte upp i ett enormt leende efter piruetterna. När hon rider upp mot den avslutande halten står det klart att Tyskland tar EM-guld. Personbästa för ekipaget: 85,652. Tyskland slutar på 244,969 och är solklara ettor.

14:31: Sista individuellt startande ryttare är Dina Ellermann, Estland, som rider ihop 66,661 procent med Donna Anna och inte gör några större avtryck i tävlingen. Nu är det fyra toppryttare kvar i klassen som startar nu som som på ett glittrande pärlband. Det är nu det avgörs vart EM-medaljerna hamnar.

14:21: Maria Caetano och Corado gör en härlig ritt som slutar på 73,329 procent. Ekipaget går in på plats 21 och med bara fem ryttare kvar i startfältet är de redan klara för GPS. Portugal slutar på 213,106 och går in på en fjärde plats bland nationerna som ridit klart, och därmed är det utifrån resultatlistorna klart vilka nationer som kniper OS-biljetterna vid EM i Rotterdam: Danmark, Irland och Portugal.

14:12: Österrikes sista ryttare Florian Bacher rider ett trevligt program med Fidertaum och får ihop 70,171 procent vilket är lagets bästa resultat. Österrike slutar på 208,432 och är borta från möjligheterna att ta sig till OS. Och därmed står det redan klart att Danmark och Irland tar två av de tre OS-biljetterna som kommer delas ut i Rotterdam. Nu står den tredje biljetten mellan Frankrike och Portugal.

14:00: Det irländska flaggskeppet Judy Reynolds och Vancouver K är rankade som nummer 23 på världsrankingen och gör en strålande uppvisning i Rotterdam. Lätt och elegant rider de ihop 76,351 och slår sitt personbästa med besked. Judy går in på en sjunde plats och jublar av lycka efter ritten. Irland slutar på 213,540 och går in på en tredjeplats i lagtävlingen bland nationerna som ridit klart, och har nu goda chanser till en OS-plats.

13:52: Det är absolut inte Luxemburgs mästerskap detta EM. Tredje och sista ryttaren för nationen Fia Christine Skarsoe red ihop 66,103 procent på So Dark och kommer långt ned i resultatlistan. Laget är redan ute ur tävlingen på grund av gårdagens uteslutning av förstaryttaren.

13:41: Sist ut för Belgien är Laurence RoosFil Rouge som rider ihop 70,466 procent. Klart bäst i det belgiska laget som får totalt 205,917. Därmed går Belgien in sist bland lagen som ridit klart, och någon OS-biljett blir det inte för det belgiska dressyrlaget.

13:32: Klassen är igång igen efter pausen och först ut var spanska Beatriz Ferrer-SalatDelgado som levererar lagets bästa resultat med 74,363 procent. In på en trettonde plats och klar för GPS. Spanien slutar på 217,546 och går in på andra plats efter Danmark bland de nationer som ridit klart.

12:44: Individuellt startar Micah DeligdishDestiny och hon rider ihop 64,736 procent och hon följs av Frete Ayache från Estland på 9-åriga Farao Da Raia som rider på 60,683 procent och gör tävlingens lägsta resultat så länge. Nu är det en 50 minuters paus innan tävlingens allra hetaste ryttare tar sig an banan. Redan nu är det klart att vi har alla svenska ryttare som hittills startat vidare till Specialen. Det är elva ekipage kvar vilket innebär att de ryttare som nu ligger på plats ett till nitton är vidare individuellt. Danmark har alla sina ryttare med individuellt. Nästa start blir 13:20.

12:15: Vilken ritt Finlands Henri Ruoste gör med Rossetti – 72,593 procent och personbästa trots spöregn och några missförstånd. Med det går han in på 18:e plats och har stor möjlighet att ta sig vidare till Specialen. Finland slutar på 207,453 och redan nu står det klart att Finland inte kniper någon OS-plats då de lägger sig sist bland nationerna som ridit klart och redan har tre nationer som rider för OS-platser framför sig.

12:02: Danmark. Cathrine Dufour. Atterupgaards Cassidy. Himlen öppnar sig och regnet öser ned när flaggskeppet i det danska laget rider in på banan. Nu rids det för såväl lagmedalj som lagplats i OS – att duon inte skulle gå vidare till Specialen är i närmaste otänkbart. Ekipaget är ett av endast fem i startfältet som ridit på över 80 procent, och även om de bara ligger på plats 71 på världsrankingen är det här ett ekipage som alla håller ögonen på. Det är lätt, avspänt, harmoniskt. Cassidy har öronen framåt trots spöregnet, och Cathrine slickar bort de värsta dropparna runt munnen med tungan. Ekipaget ligger så högt och fint över 80 i procenten, när de precis som två av svenskarna missar i ettorna. Procenten dalar, men det fanns ju att ta av så trots en miss i den avslutade piaffen så slutar de ändå på 77,143 procent. Cathrine går in på femte plats och Danmark slutar på 228,541 procent vilket i nuläget är solklart i topp bland de nationer som ridit klart. Nu behöver Patrik enligt SVT rida på 76,88 för att Sverige ska lyckas slå Danmark i lagtävlingen.

11:51: Sista ryttaren från Schweiz är Birgit Wientzek Pläge som rider Robinvale och belönas med 71,584 procent. Schweiz slutar på 208,588 procent och lägger sig efter såväl Ryssland som Frankrike i lagtävlingen. Schweiz är en av de nationer som ännu inte kvalat till OS. Nu är det dags för sista ryttaren för Danmark!

11:43: Elena Sidneva glänser i det ryska laget på sin ryskfödda Fuhur 6, och rider ihop 72,950 procent vilket räcker till en fjortonde plats i nuläget, och med 16 ryttare kvar kommer detta räcka till att gå vidare individuellt för Elena Sidneva. Ryssland slutar på 209,952 procent och hamnar före Frankrike i lagtävlingen, men är redan klara för OS i Tokyo och krigar inte med Frankrike om de biljetterna.

11:31: Nu går tävlingen in i den sista delen med varje lags fjärderyttare, och det är nu det avgörs om både lagmedaljer och lagplatser i OS. Frankrikes Morgan Barbançon rider Sir Donnerhall II OLD – som tidigare varit stationerad i Sverige som avelshingst och har ett 50-tal avkommor registrerade i SWB. Det är ett överlag trevligt program i regnet, med en rejäl snubbling som största missen. 71,599 procent blir resultatet, vilket kan räcka till att gå vidare individuellt. Frankrike slutar på totalt 209,782 i lagtävlingen.

11:21: Sist ut av lagens tredjeryttare är Nederländernas Emmelie ScholtensDesperado N.O.P., som får både regndroppar och sol över sig. Ekipaget utstrålar både mjukhet och kraftfullhet på samma gång, och vore det inte för att Desperado gick och gapade hela tiden skulle det hela se mycket harmoniskt ut. Personbästa blir det med 76,087 procent. Emmelie går in på åttonde plats mellan Juliette Ramel och Therese Nilshagen, men holländarna rår inte på vare sig Sverige eller Danmark i lagtävlingen men det är galet tätt mellan de tre nationerna.

11:11: Regnet blev kortvarigt och solen lyser igen när Storbritanniens Carl Hester rider in på banan med Hawtins Delicato. Det är inte genomgående klockrent, men vilken klass det är över ekipaget som lyser av mjukhet – hästen rör sig mjukt och fint i alla gångarter och Carl Hester ser ut som han till största delen kommunicerar med och hjälperna syns för det mesta inte alls. Resultatet blir personbästa för ekipaget med 78,323, Hester går in på en fjärdeplats och Storbritannien kliver förbi Sverige i lagtävlingen med besked.

Equestrian Sport
Juliette Ramel och Buriel K.H. Foto: Roland Thunholm

11:01: Ukrainas Oksana Gusarova och Enrico har inte haft det lätt på banan och fick bara ihop 62,394 procent när det är dags för Sveriges tredje ekipage Juliette Ramel och Buriel K.H. att rida in på banan. Till regn – tidigare har solen lyst men just när just när ekipaget går in på banan börjar regnet falla. Passagen och piaffen sätter de lysande och övergångarna är fina.  Det ser strålande ut och siffrorna är uppe på över 76 procent när det blir en kostsam miss på bytena i varje och den avslutande halten sitter inte heller.  Slutresultatet blir 76,196 procent och Juliette går in på en sjätte plats precis före Therese Nilshagen. Sverige ligger tvåa i lagtävlingen efter Tyskland med Danmark hack i häl när det är dags för en av de hetaste konkurrenterna för Sverige om medalj: Storbritannien.

10:41: Det går inte att säga annat än att pulsen stiger när det är dags för Tysklands Sönke Rothenberger och Cosmo – toppekipaget som faktiskt kan utmana om individuella guldmedaljer senare i veckan. Sönke och Cosmo har bara gjort två starter sedan lagguldet vid VM i Tryon, och rubrikerna om Sönke och Cosmo har istället handlat om stallbrand och stämning. Men nu är det fokus på EM, och det är en samlad Sönke som inleder programmet. Resultaten ligger direkt en bra bit över 80 procent, men när Cosmo hoppar till efter den samlade skritten dalar de ner en stund till 79:ish, men bara för att snart vända uppåt igen. Härliga slutor och fina byten avlöses av en miss priuettmiss, en lätt och fin passage och en fin piaff ger till slut totalsumman 79,084. Det blev långt ifrån personbästa och inte den fjärde ritten över 80 procent för ekipaget, men näst bäst i startfältet ännu så länge och ett av resultaten som det tyska laget får räkna med.

10:01: För Österrike rider Astrid Neumayer Sir Simon 12. Ekipaget inleder starkt men mattas av allt eftersom. Det blir 68,727 procent, och innebär att Astrid Neumayers siffror är strykresultatet för Österrike så här långt. Sista ryttaren innan paus är Portugals João Miguel TorraoEquador – ytterligare en lusitano. Det går fint och ser riktigt trevligt ut, men den avslutade piaffen blir en ren katastrof med totalstopp och en tappad stigbygel. Totalt 68,991 procent och ett av de portugisiska resultaten som kommer att räknas. Nu är det en halvtimmes paus innan det är glödhett tyskt på banan. 10:30 är nästa start – är du intresserad av toppdressyr bör du inte missa den starten.

09:41: Det var inte den bästa dagen för belgiska Isabell CoolAranco V, och ekipaget låg genomgående på riktigt långa procent under ritten när de blev utblåsta i slutet av programmet – oklart vad som egentligen hände som gjorde att de inte fick fortsätta. Luxemburgs Sascha Schulz kämpar ihop 68,774 på sin lusitano Dragao – det första godkända resultatet för Luxemburg men inget som gör något för laget eftersom det ändå redan är uteslutet. Ytterligare en lusitano på banan blir det när Irlands tredje ryttare Anna Merveldt och Esporim rider ihop 67,717 procent, och detta resultat är ett av de som det irländska laget får använda sig av.

09:10: Terhi Stegars från Finland rider ihop 67,158 procent med Thai Pee, och detta blir ett av resultaten som Finland får ta med sig i lagresultatet. Spanien visar upp ett harmoniskt och starkt ekipage när Claudio Castilla Ruiz rider ihop 73,214 procent på sin mäktiga lusitano Alcaide – personligt rekord för duon och Spaniens toppresultat så här långt i Rotterdam. Det går in på en nionde plats i nuläget, och det är inte omöjligt för Claudio att det räcker för att gå vidare individuellt i tävlingen med dessa siffror.

Equestrian Sport
Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack Foto: Roland Thunholm

08:49: Schweiz tredje ryttare Charlotte Lenherr och Darko Of de Niro ZS CH red ihop 66,957 procent, och detta blir ett av resultaten Schweiz får räkna med i totalen. Därefter är det dags för ett av de danska lagets stora flaggskepp: Daniel Bachmann AndersenBlue Hors Zack. Och detta blir dagens första riktiga fröjd för ögat – ekipaget inleder starkt och glänser i den ökade traven, men när det kommer till moment som Zack inte är lika förtjust i, som piaff, sjunker procenten. Men totalt sätt visar ekipaget sin klass och sätter personligt rekord på 78,665 procent, och Daniel klämmer sig in på plats två mellan de två tyskarna. Danmark is on fire!

08:29: För Ryssland startade Evgenija Davydova och Awekening, det blev 67,282 procent efter en del missar. Detta blir ett av de resultat som Ryssland får räkna med i sitt resultat. Individuellt startade Joanne Vaughan för Georgien på danskfödda Elmegardens Marquis – startfältets äldsta häst med sina 20 år. Även här blev det flera missar med bland annat en bakutspark, och Joanne Vaughans EM-resa slutade när resultatet blev 64,907 procent.

08:10: Frankrike är först ut, och de har det tufft då en av deras ekipage blev uteslutet under måndagen så alla kvarvarande tre ryttares resultat räknas. Stephanie Brieussel och Amorak red ihop 68,758 procent. Frankrike är en av de nationer som kommit till Rotterdam för att försöka få en OS-biljett i Rotterdam – övriga nationer som rider om en plats i Tokyo är Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Irland, Schweiz och Portugal. Luxemburg var också med i denna kamp, men deras chanser grusades under måndagen då deras ryttare uteslöts.

 

Starttider för Sveriges fyra ryttare:

Måndag 19/8 11:30:
13. Antonia RamelBrother de Jeu (KWPN val f-06 e Voice-Jazz, uppf Emmy de Jeu)

Måndag 19/8 15:40:
32. Therese NilshagenDante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls)

Tisdag 20/8 10:50:
49. Juliette RamelBuriel K.H. (KWPN val f-06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker)

Tisdag 20/8 14:40:
67. Patrik KittelWell Done de la Roche CMF (ZVCH sto f-08 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley)

Så här gick det vid EM i Göteborg 2017:

GULD: Tyskland 237,072 procent (Isabell Werth/Weihegold OLD 83,743%, Sönke Rothenberger/Cosmo 78,343%, Helen Langehanenberg/Damsey FRH 74,986%, Dorothee Schneider/Sammy Davies Jr 74,586%)
SILVER: Danmark 224,64 procent (Catherine Dufour/Atterupgaards Cassidy 78,300%, Anna Kasprzak/Donnperignon 73,386%, Anna Zibrandtsen/Arlando 72,957%, Agnete Kirk Thinggaard/Jojo AZ 70,629%)
BRONS: Sverige 221,14 procent (Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD 74,429%, Patrik Kittel/Delaunay 73,857%, Tinne Vilhelmson Silfvén/Paridon Magi 72,857%, Rose Mathisen/Zuidenwind 1187 69,914%)

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
Laguppställningar
Startlista Grand Prix måndag
Startlista Grand Prix tisdag
Liveresultat
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden