EM i paradressyrEM i paradressyr rids i Rotterdam samtidigt som EM i dressyr och hoppning. Det ska delas ut såväl lagmedaljer som individuella medaljer i alla fem grader. Flera svenskar listas av FEI som medaljkandidater - här hittar du sammanställningen över de hetaste namnen till topplaceringarna vid EM i paradressyr.
De hetaste medaljkandidaterna i paradressyren
När EM i paradressyr kickar igång på onsdag i Rotterdam, Nederländerna, är det tredje gången som mästerskapet rids samtidigt som de andra grenarna. Totalt är det 66 pararyttare från 21 länder som konkurrerar om mästerskapstitlarna. Rob Howell från FEI har listat de hetaste medaljkandidaterna både i lag och individuellt.
Sverige har fyra ryttare med i Rotterdam: Anita Johnsson i grad 1, Felicia Grimmenhag i grad 3, Louise Etzner Jakobsson i grad 4 och Lena Malmström i grad 5. Ingen svensk rider i grad 2, och det är precis samma gäng som representerade Sverige när EM reds i Göteborg för två år sedan.
Lagtävlingen
Storbritannien är en stark nation i paradressyr, och när Nederländerna vann VM-guld förra året var det första gången som Storbritannien inte vann lagguld på EM-, VM- eller Paralymic nivå. Kampen om guldet står allra troligast mellan Storbritannien och Nederländerna, och det finns all anledning att tro att holländarna kommer göra allt de kan för att ge britterna en match och vinna guld på hemmaplan.
Starka lag kommer också från Danmark, Belgien, Tyskland, Sverige och Norge, och alla dessa nationer kan ge sig in i medaljstriden.
Grad 1
Sara Morganti från Italien är den totala världsettan i paradressyr, och hon kommer ha viss press på sig att vinna sin första EM-titel – med sig i ryggen har hon dubbla VM-guld från Tryon. Huvudkonkurrent är Rihard Snikus, Lettland, men konkurrens om medaljerna kommer också från tysklands Elke Philipp, Jens Lasse Dokkan, Norge, Katja Karjalainen, Finland, och svenska Anita Johnsson.
Grad 2
Österrikes Pepo Puch har vunnit guld vid EM såväl 2013, 2015 som 2017, och han kommer rida för guld igen. Konkurrensen om guldet kommer främst från holländaren Nicole Den Dulk som tog silver vid EM i Göteborg. Två ryttare nämns som uppstickare i denna grad – Storbritanniens Georgia Wilson och tyska Heidemarie Dresing – båda har starka säsonger bakom sig.
Grad 3
Med trippla guld från VM i Tryon är hemmaryttaren Rixt van der Horst storfavorit i denna grad, hon vann även dubbla guld vid EM 2015. Men världsettan i grad 3, danska Tobias Thorning Joergensen kommer att ge henne en match. Även danska Caroline Cecilie Nielsen kommer att rida för medalj, och en ryttare att hålla ögonen på är Belgiens Barbara Minneci.
Grad 4
Hemmaryttaren Sanna Voets är glödhet, både som ambassadör för EM i paradressyr och även efter att vid VM i Tryon vara den första icke-britten att vinna tre paraguld vid ett och samma mästerskap. Största konkurrenterna är Manon Clays, Belgien, och svenska Louise Etzner Jakobsson. Det var dessa tre ryttare som stod på pallen vid EM i Göteborg för två år sedan och de har stora chanser att göra om det i år.
Grad 5
Under många år har medaljerna av högsta valör växlat mellan Sophie Wells, Storbritannien, och Frank Hosmar, Nederländerna. Dessa är toppryttarna i denna grad och mycket talar för att guld- och silvermedaljerna går till dessa. Men de följs tätt av ryska Natalia Martyanova och tyska Regine Mispelkamp, och vem som som får stå högst på pallen blir spännande att se.
EM i Paradressyr startar onsdag 21 augusti med individuella klasser i två dagar. Lagtävlingen rids fredag och lördag, och de åtta bästa ryttarna i varje grad rider om kürmedaljer söndag 25 augusti.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på