Dressyr
16 augusti 2019 08:30

De hetaste medaljkandidaterna i paradressyren

EM i paradressyrEM i paradressyr rids i Rotterdam samtidigt som EM i dressyr och hoppning. Det ska delas ut såväl lagmedaljer som individuella medaljer i alla fem grader. Flera svenskar listas av FEI som medaljkandidater - här hittar du sammanställningen över de hetaste namnen till topplaceringarna vid EM i paradressyr.

De hetaste medaljkandidaterna i paradressyren
Det svenska paralaget räknas som ett av de starkaste lagen vid EM i Rottedam, och omnämns som medaljkandidater. Felicia Grimmenhag, Lena Malmström, Louise Etzner Jakobsson och Anita Johnsson rider för Sverige vid årets EM (arkivbild). Foto: Jenny Schwieler Staaf

När EM i paradressyr kickar igång på onsdag i Rotterdam, Nederländerna, är det tredje gången som mästerskapet rids samtidigt som de andra grenarna. Totalt är det 66 pararyttare från 21 länder som konkurrerar om mästerskapstitlarna. Rob Howell från FEI har listat de hetaste medaljkandidaterna både i lag och individuellt.

Sverige har fyra ryttare med i Rotterdam: Anita Johnsson i grad 1, Felicia Grimmenhag i grad 3, Louise Etzner Jakobsson i grad 4 och Lena Malmström i grad 5. Ingen svensk rider i grad 2, och det är precis samma gäng som representerade Sverige när EM reds i Göteborg för två år sedan.

190817_nederlanderna_
Nederländerna vann guld vid VM i Tryon, och räkna med att de kommer göra allt för att upprepa bedriften inför hemmapubliken i Rotterdam. Foto: FEI/Arnd Bronkhurst

Lagtävlingen

Storbritannien är en stark nation i paradressyr, och när Nederländerna vann VM-guld förra året var det första gången som Storbritannien inte vann lagguld på EM-, VM- eller Paralymic nivå. Kampen om guldet står allra troligast mellan Storbritannien och Nederländerna, och det finns all anledning att tro att holländarna kommer göra allt de kan för att ge britterna en match och vinna guld på hemmaplan.

Starka lag kommer också från Danmark, Belgien, Tyskland, Sverige och Norge, och alla dessa nationer kan ge sig in i medaljstriden.

Anitajohnsson_fotojennyschwielerstaaf_img_0622-(1)
Anita Johnsson har medaljchans i grad 1. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Grad 1

Sara Morganti från Italien är den totala världsettan i paradressyr, och hon kommer ha viss press på sig att vinna sin första EM-titel – med sig i ryggen har hon dubbla VM-guld från Tryon. Huvudkonkurrent är Rihard Snikus, Lettland, men konkurrens om medaljerna kommer också från tysklands Elke Philipp, Jens Lasse Dokkan, Norge, Katja Karjalainen, Finland, och svenska Anita Johnsson.

Prisutdelning_grad2__fotojennyschwielerstaaf_img_0780
Pepo Puch är regerande Europamästare i grad 2. Silvermedaljör i Göteborg var Nicole van den Dulk, Nederländerna och bronset gick till danska Stinna Tange Kaastrup. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Grad 2

Österrikes Pepo Puch har vunnit guld vid EM såväl 2013, 2015 som 2017, och han kommer rida för guld igen. Konkurrensen om guldet kommer främst från holländaren Nicole Den Dulk som tog silver vid EM i Göteborg. Två ryttare nämns som uppstickare i denna grad – Storbritanniens Georgia Wilson och tyska Heidemarie Dresing – båda har starka säsonger bakom sig.

Rixt Van der Horst (NED) with her new horse, Findsley take delight in securing the gold medal in the Adequan© Para Dressage at the FEI World Equestrian Games™ Tryon today, successfully defending her World Championship individual title from Normandy 2014. (FEI / Liz Gregg)
Rixt Van der Horst vann tre guld vid VM förra året, nu är hon storfavorit inför EM i Rotterdam Foto: FEI /Liz Gregg

Grad 3

Med trippla guld från VM i Tryon är hemmaryttaren Rixt van der Horst storfavorit i denna grad, hon vann även dubbla guld vid EM 2015. Men världsettan i grad 3, danska Tobias Thorning Joergensen kommer att ge henne en match. Även danska Caroline Cecilie Nielsen kommer att rida för medalj, och en ryttare att hålla ögonen på är Belgiens Barbara Minneci.

Louise Etzner Jakobsson och Zernard med EM-bronset.
Louise Etzner Jakobsson rider för medalj i Rotterdam. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Grad 4

Hemmaryttaren Sanna Voets är glödhet, både som ambassadör för EM i paradressyr och även efter att vid VM i Tryon vara den första icke-britten att vinna tre paraguld vid ett och samma mästerskap. Största konkurrenterna är Manon Clays, Belgien, och svenska Louise Etzner Jakobsson. Det var dessa tre ryttare som stod på pallen vid EM i Göteborg för två år sedan och de har stora chanser att göra om det i år.

Em GöteborgFrank Hosmar
Frank Hosmar är en av kandidaterna till guldet i grad 5. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Grad 5

Under många år har medaljerna av högsta valör växlat mellan Sophie Wells, Storbritannien, och Frank Hosmar, Nederländerna. Dessa är toppryttarna i denna grad och mycket talar för att guld- och silvermedaljerna går till dessa. Men de följs tätt av ryska Natalia Martyanova och tyska Regine Mispelkamp, och vem som som får stå högst på pallen blir spännande att se.

EM i Paradressyr startar onsdag 21 augusti med individuella klasser i två dagar. Lagtävlingen rids fredag och lördag, och de åtta bästa ryttarna i varje grad rider om kürmedaljer söndag 25 augusti.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden