Dressyr
20 augusti 2019 17:51

Efter bronsdramat: ”Det var omtumlande”

EM i RotterdamDet var en berg- och dalbana utan dess like för svenska dressyrlaget under tisdagen i holländska Rotterdam. "Vi sprang hit och dit och skulle få ut hästarna och oss själva samtidigt som man försökte förstå vad som hade hänt," säger lagankaret Patrik Kittel.

Efter bronsdramat: ”Det var omtumlande”
Patrik Kittel, Antonia Ramel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel med sina bronsmedaljer. Förbundskapten Bo Jenå till höger. Foto: Roland Thunholm

Sveriges förbundskapten Bo Jenå stod utanför arenan och hängde lite mer huvudet när Hollands Edward Gal precis hade petat ner Sverige från EM-podiet med liten marginal. Sverige ledde över hemmanationen fram till den avslutande halten av Gal.

Vi sprang hit och dit och skulle få ut hästarna och oss själva samtidigt som man försökte förstå vad som hade hänt. Patrik Kittel.

Lagankaret Patrik Kittel hade slagit personligt rekord tillsammans med Well Done de la Roche CMF – men det räckte ändå inte till medalj. 

Han gick iväg från den mixade zonen och sparkade i sanden framför sig.
– Då tänkte jag ”nej, inte ett Tryon till”, säger han och syftar på när samma svenska lag missade medalj med bara några tiondelars procent på VM förra året.

Några minuter efteråt ropades Sverige ut som bronsmedaljörer. Men då var hela gänget långt borta och det blev bråttom, bråttom att få alla hästar och ryttare i skick för prisutdelning.
– Först förstod jag inte varför de ropade ”Sweden, Sweden”, säger Patrik Kittel.

Blodregeln

I tumultet som uppstod när Storbritanniens Charlotte Dujardin diskvalificerades efter att blod fanns på hennes häst efter ritten blev det rörigt för de flesta.
– Det var omtumlande. Vi sprang hit och dit och skulle få ut hästarna och oss själva samtidigt som man försökte förstå vad som hade hänt, säger Patrik Kittel som också vill lyfta att Sverige var så nära som 0,2 procent från silvret.

Equestrian Sport
Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF satte personligt rekord i Grand Prix under lagtävlingen på EM.  Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Om Patrik Kittel får som han vill kommer Sverige att synas högre upp i resultatlistorna i framtiden. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Patrik Kittel var så glad över Well Done de la Roche CMF efter sin ritt. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Det tyska guldlaget i ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

– Visst är vi glada för bronset, men vi kan ännu mer och nu vill jag ännu mer, säger Patrik Kittel.
– Vi har jätteduktiga ryttare och hästar i världsklass.
– Man ska också tänka på att vi tog den här medaljen fast att både Therese och ”Jullan” hade missar. Ska man ta medalj på mästerskap måste man rida felfritt.

Arenan i Rotterdam är speciell för Patrik Kittel – det var här han tog individuellt brons med Scandic 2011.

Grand Prix Special

Nu närmast väntar Grand Prix Special.
– Det är ett program som passar min häst bättre. Men jag är jättenöjd med henne i dag. Jag har jobbat på att få henne mer avslappnad, säger Patrik Kittel som tränar för Isabel Werth i det tyska segerlaget och själv är tränare för Juliette Ramel och Antonia Ramel i det svenska laget.

Ekipage i det svenska bronslaget:

Antonia Ramel/Brother de Jeu (KWPN val f 2006 e Voice-Jazz, uppf Emmy de Jeu).
Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD (OLD hingst f 2007 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls).
Juliette Ramel/Buriel K.H. (KWPN val f 2006 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker).
Patrik Kittel/Well Done de la Roche CMF (ZVCH sto f 2008 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley),

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Liveresultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden