Hoppning
25 augusti 2019 20:54

Europamästaren: ”Jag trodde jag skulle bli tvåa ännu en gång”

EM i hoppningSilver på VM i Tryon 2018, silver i världscupfinalen i Göteborg tidigare i år - han har stor erfarenhet av andraplatser, 27-årige Martin Fuchs. Men tack vare en brittisk rivning fick han nu kliva högst upp på pallen i Rotterdam.

Europamästaren: ”Jag trodde jag skulle bli tvåa ännu en gång”
Martin Fuchs i glädjetårar på podiet. Foto: Roland Thunholm.

Precis som på både VM och i världscupfinalen red Martin Fuchs nu sin hjälte Clooney 51 (val -06, e Cornet Obolensky-Ferragamo, uppf Bernd Richter, äg Luigi Baleri), när han blev den sjätte ryttaren från Schweiz som tar hem ett EM-guld i mästerskapets 62-åriga historia.

Fuchs inledde med ett nedslag i tidshoppningen i onsdags, men därefter har inte ekipaget rört några fler bommar. De låg på bronsplats inför dagens första finalrunda, men efter att belgaren Jos Verlooy fått en rivning klättrade de upp som tvåa när sista omgången drog igång.
– Det såg verkligen ut som att jag skulle bli tvåa igen, Ben (Maher) har varit fantastisk under de senaste två åren och särskilt här på EM. Jag trodde inte att jag skulle slå honom eller att han skulle få några fel, men självklart är jag väldigt glad över att vinna här och äntligen få något annat än silver, sa Martin Fuchs på presskonferensen.

Bättre för varje dag

– Felet i första tidshoppningen var mitt, jag gjorde en chansning och Clooney fick kämpa i den sista kombinationen, men han har varit fantastisk varje dag – han har bara blivit bättre och bättre i varje runda, det är en av hans största styrkor. Jag sa inför dagens final, att om jag gör mitt jobb och har koll på detaljerna så kommer han inte att svika mig, berättar Martin Fuchs.

Equestrian Sport
Medaljörerna på EM i hoppning. Foto: Roland Thunholm.

En rivning krossade gulddrömmen

Storbritanniens Ben Maher gick felfri genom de första dagarna, den enda rivningen som Explosion W (val -09, e Chacco-Blue-Baloubet du Rouet, uppf W. Wijnen, äg Poden Farms) drog på sig kom i den allra sista rundan – och var den som kostade britten guldet.
– Idag var jag inte bra nog för att slå Martin, men alla de här hästarna förtjänar att vinna – jag gjorde ett misstag och jag är glad över att om någon ska ska slå mig, så ska det vara Martin, sa en besviken men ändå nöjd Ben Maher efter prisutdelningen.

Dubbla medaljer till Verlooy

23-årige Jos Verlooy har haft ett otroligt EM med sin Igor (val -08, e Emerald van’t Ruytershof- Nabab de Reve, uppf Maarten van Waes, äg Eurohorse, Graziella Janssen) – han åker hem med ett lagguld och ett individuellt brons.
– Igor hoppade fantastiskt och jag är väldigt glad att jag kunde ge honom den här medaljen, han är verkligen värd den. Han är efter Emerald och han går verkligen i sin fars fotspår, något jag är väldigt stolt över. Om någon hade sagt till mig i början av veckan att jag skulle ta brons idag så hade jag varit väldigt nöjd med det, så jag klagar inte, sa Verlooy glatt på presskonferensen.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden