Dressyr
19 augusti 2019 09:17

Måndagens lagdressyr – Ridsports liverapportering hittar du här

Uppdaterad 16:12EM 2019 i Rotterdam har startat. Först ut under måndagen var lagdressyren, där de svenska ryttarna gjorde fina ritter och ligger i toppen av resultatlistan. Här hittar du allt du behöver för att hålla koll på tävlingen.

Måndagens lagdressyr – Ridsports liverapportering hittar du här
Antonia Ramel och Brother de Jeu inledde för Sverige. Foto: Roland Thunholm

Lagdressyren i Europamästerskapet 2019 är igång i Rotterdam, Nederländerna. Under måndagen kommer 34 ekipage att starta, där det sista ekipaget går ut på banan 16:00. Sverige startar som nation nummer 13.

Det är inte bara lagmedaljer som ryttarna rider om utan också om fortsatt deltagande i tävlingen – de 30 bästa individuella ekipagen går vidare till Grand Prix Special.

16:12: När måndagens 34 ekipage ridit är det som väntat tyskt i topp, både i lagtävlingen och individuellt ligger de två tyska ryttarna Dorothee Schneider och Jessica von Bredow-Werndl i topp. Individuellt ligger britten Gareth Hughes trea, Therese Nilshagen fyra och holländaren Hans Peter Minderhoud femma. Brittiskt på sjätte plats genom Charlotte Fry och på sjunde plats ligger Antonia Ramel. I lagtävlingen ligger Storbritannien tvåa bakom Tyskland med Sverige på tredje plats, Nederländerna fyra och Danmark femma. Klassen fortsätter i morgon tisdag med första start 08.00. Ridsport är tillbaka med liverapportering då.

Hans-peter-minderhoud-dream-boy-4-190819-rt
Hans Peter Minderhoud rådde inte riktigt på Therese Nilshagen. Det blev 75,295 procent med Glock’s Dream Boy N.O.P. Foto: Roland Thunholm

16:08: Glock’s Dream Boy N.O.P. ser ut som ett extra laddat krutpaket när Hans Peter Minderhoud går ut som andra holländska ryttare och dagens sista ekipage. Det är oerhört mjukt och fint överlag, men samtidigt så taggat och explosivt, det blir något extra steg och en svans som vispar oroligt under hela ritten, och resultatet blir 75,295 procent och Hans Peter går in på en femte plats efter Therese Nilshagen.

48576513292_c9b6a17f04_o
Storbritanniens Gareth Hughes levererade med Classic Briolinca och belönades med 76,351 procent – med det ligger han som första ryttare efter tyskarna. FEI / Liz Gregg

16:00: Sverige har två starka nationer efter sig i startfältet, och Gareth Hughes går ut som andra brittiska ryttare tillsammans med Classic Briolinca. Ritten är harmonisk och även om ekipaget inte glänser på samma sätt som Nilshagen, så gör de inga direkta missar. Det blir personbästa med 76,351 procent för ekipaget, Charlotte Frys resultat blir britternas strykresultat så här långt, Hughes går in på tredjeplatsen före Therese och Storbritannien tar över andraplatsen i lagtävlingen när en ryttare återstår under måndagen.

Equestrian Sport
Trots en grov miss blev det höga procent för Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD. Foto: Roland Thunholm

15:49: För ett svenskt hjärta känns det som luften står still när Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD rider in på banan. Ekipaget är rankade som nummer 13 i världen och de ingick i Sveriges bronslag vid EM i Göteborg, där de även kom fyra individuellt i GPS och femma i küren. De glänser i travökningarna och är andra ekipage i klassen som kommer upp i över 80 procent under rittens gång. Ryggningen blir lite hastig och Dante ser spänd ut i skritten, så procenten ramlar ned. Det första galoppbytet sitter, galoppökningen är mäktig men det blir en rejält miss vid bytena i varje. Några ytterligare småmissar blir det, men totalen blir ändå 75,466 procent och Therese går in på tredje plats. Sverige lägger sig på andra plats i lagtävlingen, och det blir Antonias resultat från förmiddagen som räknas bort så här långt.

15:39: Tjeckiska ryttaren Libuse Mencke startar individuellt och sätter personbästa med 67,873 procent på Syrio 2, och nu är det dags för Sveriges ryttare nummer två.

48576513717_7554d1efb4_o
Där satt den! Dorothee Schneider och Showtime FRH går upp i klar ledning efter måndagen med 80,233 procent. Foto: FEI / Liz Gregg

15:30: Tyskland har Dorothee Schneider som andraryttare, och hon rider Showtime FRH som hon ingick i guldlaget från OS i Rio med – vid EM i Göteborg red hon Sammy Davis JR och då blev det lagguld och en individuell sjätteplats. Dorothee Schneider är första ryttare som är uppe och dansar på över 80 procent, och trots att ekipaget gör en miss och nästan stannar i passagen blir slutresultatet 80,253 och Schneider går upp i solklar ledning. Tysklands förstaryttare – som alltså ligger på andra plats i klassen – blir det tyska strykresultatet så här långt.

15:22: Israels Eyal Zlatian startar individuellt och rider ihop 68,463 procent med Bonzanjo och är strålande glad efter ritten – som inte är långt från hans personbästa. För Portugal gick Rodrigo Torres ut som andraryttare med 9-åriga lusitanohingsten Fogoso. Hästen är emellanåt lite valpig och obalanserad, men glänser också i framförallt piafferna. 71,786 procent blir resultatet och därmed kan resultatet från Portugals förstaryttare strykas.

15:02: Heike Holstein går ut som andra ryttare för Irland och var strålande glad efter 69,472 procent på Sambuca, och med blir resultatet från Irlands förstaryttare nationens strykprocent så här långt. Österrikes Belinda Weinbauer gör en överlag mycket trevlig ritt med en mjuk och fin och till synes väldigt glad Fustanella OLD, men flera missar gör att procenten aldrig riktigt tar sig. Resultatet blir 68,882 och blir det resultat som Österrike får räkna bort.

14:38: Solen lyser över Rotterdam när klassen åter sätter igång. Luxemburgs första ryttare Nicolas Wagner tar sig an banan med Quater Back Junior. Det börjar riktigt fint och ekipaget ligger stadigt på över 70 procent. Men plötsligt stegrar sig hästen i piaffen och procenten rasar på ett ögonblick från 72 till 62 procent. Kort därefter blir Nicolas Wagner utblåst eftersom hästen har rosa skum i munnen. Detta innebär att Luxemburg är ute ur lagtävlingen eftersom de bara har tre ryttare på plats och alla resultat måste räknas.

13:34: Spaniens andraryttare Borja Carrascosa rider ihop 69,705 procent tillsammans med Ein Traum 2 och blir måndagens strykreseultat för nationen. Sista ryttaren innan den timslånga pausen är Belgiens Fanny Verliefden som belönas med 68,157 procent med Indoctro v.d. Steenblok, vilket innebär att förstaryttarens procent blir strykresultatet för Belgien. Nästa start i klassen blir nu 14:30.

13:10: Slovakiens individuellt startande ryttare Michael Bugan fick kämpa på rejält med For President och de belönades med 67,593 procent. Finlands andraryttare Mikaela Fabrisius-Bjerre rider därefter ihop 67,702 procent på Skovlunds Gamin G och därmed kan Ginland stryka det mindre lyckade resultatet från förmiddagen.

12:49: Danmarks andraryttare Agnete Kirk Thinggaard och Jojo AZ ingick i det danska silver-laget från EM i Göteborg, och i Rotterdam blev det 72,671 procent – något lägre än Anders Dahl så för tillfället är Agnetes procent strykresultatet för Danmark.

12:39: I strålande solsken levererar Rysslands andraryttare Tatyana Kosterina en stabil ritt på Diavolessa v. och belönas med 69,720 procent – betydligt högre än den ryska förstaryttaren som ligger sist bland alla ekipage som genomfört sina program. Startfältets yngsta ryttare 22-åriga Estelle Wettstein från Schweiz rider ihop 70,047 procent på West Side Story OLD efter en stabil ritt, och Schweiz kan räkna bort sin förstaryttare som red på betydligt lägre procent.

12:15: Ajdå, vad snopet för Frankrike. Andraryttaren Charlotte Chalvignac får utgå tidigt i programmet då Lights of Londonderry inte går riktigt rent. Det blev en tråkig mästerskapsdebut för den 28-åriga ryttaren.

12:08: Ungerns Anita Schmidt rider en av startfältets yngsta hästar Limitless, blott nio år gammal. Ungern har inget lag utan Anita startar bara individuellt. En mycket orolig inridning stör hela ritten, och hästen är genomgående spänd men ekipaget kämpar på. 63,012 procent blir resultatet. Nederländerna går ut som sista nation och har mästerskapsdebutanten Anne Meulendijks först ut tillsammans med MDH Avanti N.O.P. Det är en trevlig men något ojämn ritt som slutar med 71,801. När alla nationers första ryttare ridit (utom Luxemburg som bara har tre ryttare i laget) ligger Tyskland på första plats, Storbritannien tvåa och Sverige trea.

11:49: Storbritanniens första ryttare är det 23 år gamla dressyrundret Charlotte Fry, som varit oerhört framgångsrik under i framförallt U25-klasser, men även på ponny och unghästar. Charlotte rider Dark Legend, och det är är med största säkerhet inte bara en framtidsryttare utan även ett framtidsekipage. En orolig halt är det enda smolket i bägaren, annars är ritten en fröjd att titta på. Resultatet blir 74,317, och Charlotte klämmer sig in precis före Antonia på en andraplats.

190819_emrotterdam_rolandthuhonlm_antoniaramel4
Antonia Ramel och Brother de Jeu red ihop 74,223 procent i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm
190819_emrotterdam_rolandthuhonlm_antoniaramel_kissandcry
Jubel i svensklägret efter Antonias fina ritt. Foto: Roland Thunholm

11:39: Sveriges första startande rider in på banan 11:30: Mästerskapsdebutanten Antonia RamelBrother de Jeu, nummer 30 på världsrankingen och i en bra form – ekipaget satte personbästa på drygt 74,8 procent i sin senaste Grand Prix-start. Ritten är mjuk och fin med framförallt mycket bra piaffer. Brother de Jeu går dock med gapande mun genom alla travrörelser vilket drar ned det harmoniska intrycket – i skritten och galoppen gör han inte alls detta lika mycket. En fågel flyger in framför ekipaget och gör sedan Antonia sällskap på banan, men detta verkar inte påverka ekipaget alls. En liten miss i passagen på väg mot den avslutande halten är egentligen det största problemet under hela ritten, och det slutar på 74,233 procent – inte långt från ekipagets personbästa. Vilken superstart för Sverige! Antonia går in på andra plats efter Jessica von Bredow-Wendl.

Jessica-von-bredow-werndl-dalera-5-190819-rt
Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB lade sig i ledning trots vissa problem på banan. Foto: Roland Thunholm

10:59: Världssexan Jessica von Bredow-Wendl går ut som första ryttare för Tyskland och inleder med en mjukhet och lätthet tillsammans med TSF Dalera BB som inte setts i den här klassen tidigare. En bajsning vid helt fel tillfälle i slutan ställer dock till problem och ekipaget rasar från 78 till 62 procent i ett litet nafs. Men som de fullblodsproffs duon är klättrar de stadigt upp i procenten igen. Efter en mäktig ökad trav och en lysande piaff slutar Jessica på 76,894 procent – klart högst i klassen så här länge men ändå långt från ekipagets vanliga nivå. Nu är det en halvtimmes paus innan klassen fortsätter, och då är det svenskt på banan.

10:50: När Portugals Duarte Nogueira rider in på banan med Beirao börjar det regna. Som flera av de tidigare ryttarna gör denna ryttare mästerskapsdebut på seniornivå, och ekipaget visar upp såväl mjuka lätta rörelser men också flera korta och stumma och det ser ut som det blir en hel del missförstånd mellan häst och ryttare. Regnet avtar när Duarte Nogueira rider ut, och han belönas trots missarna med 67,5 procent.

10:41: Belgiens Simon Missiaen gjorde några grova missar med Charlie, men domarna gillade vad de såg i övrigt och han lyckades rida ihop 67,314 procent. Irlands Kate Dwyer gjorde mästerskapsdebut som senior tillsammans med Snowdon Faberge och belönades med 66,180 procent, och Österrikes Karoline Valenta – som sent fick hoppa in i laget – började strålande men fick problem i andra delen av programmet, med Valenta’s Diego slutade hon på 69,379 procent.

10:14: Spaniens Juan Antonio Jimenez Cobo, 60 år ung, har inte varit med vid några större mästerskap på många år. Nu är han tillbaka med 10-åriga Euclides Mor och levererar en trevlig ritt som ger 69,969 procent – tävlingens näst högsta resultat så här länge.

10:03: Från grannlandet Finland gick Mikaela Soratie Dacor först ut i laget direkt efter Anders Dahls fina ritt. Mikaela gör mästerskapsdebut i seniorsammanhang, men fick inte till det i sin debut då det blev problem med såväl ryggning som piaff. 64,456 procent landade Mikaela Soratie på.

09:49: När Danmarks Anders Dahl går ut som Fidelio van het Blomenhof är det första gången som procenten börjar ligga permanent över 70-strecket. Tidigare ekipagen Carrie Schopf, Armenien red ihop 65,606 på Saumur, ryska Yulia Vinnitskaja gjorde flera grova missar och fick bara 63,385 procent med Samba Pa Ti, och Carla Aeberhard, Schweiz red ihop 66,102 procent med Delioh von Buchmatt CH. Anders Dahl red mjukt och fint på en glad och avspänd häst som visade stor uppmärksamhet på sin ryttare. Danmark har ett lagsilver att försvara från Göteborg och de fick en bra start i Rotterdam – Anders Dahl belönades med 72,733 procent.

09:16: Första ryttare ut var Frankrikes Arnaud Serre som levererade en stabil ritt utan några större missar men inte heller några direkta toppar. Tillsammans med Ultrablue de Massa belönades han med 69,425 procent, och tävlingen har därmed fått sitt första riktmärke.

Domare är Isabelle Judet, Frankrike (C), Irina Maknami, Ryssland (K), Dr. Evi Eisenhardt, Tyskland (E), Janet Foy, USA (H), Mariette Sandes-van Gansewinkel, Nederländerna (M), Susanne Baarup, Danmark (B), Clive Halsall, Tyskland (F).

Judges Supervisory Panel (JSP) består av Henk van Bergen, Nederländerna, David Hunt, Storbritannien och Mary Seefried, Österrike. JSP är domare som har möjlighet att korrigera tekniska felbedömningar under ritten och även strax efter.

Starttider för Sveriges fyra ryttare:

Måndag 19/8 11:30:
13. Antonia RamelBrother de Jeu (KWPN val f-06 e Voice-Jazz, uppf Emmy de Jeu)

Måndag 19/8 15:40:
32. Therese NilshagenDante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls)

Tisdag 20/8 10:50:
49. Juliette RamelBuriel K.H. (KWPN val f-06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker)

Tisdag 20/8 14:40:
67. Patrik KittelWell Done de la Roche CMF (ZVCH sto f-08 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley)

Så här gick det vid EM i Göteborg 2017:

GULD: Tyskland 237,072 procent (Isabell Werth/Weihegold OLD 83,743%, Sönke Rothenberger/Cosmo 78,343%, Helen Langehanenberg/Damsey FRH 74,986%, Dorothee Schneider/Sammy Davies Jr 74,586%)
SILVER: Danmark 224,64 procent (Catherine Dufour/Atterupgaards Cassidy 78,300%, Anna Kasprzak/Donnperignon 73,386%, Anna Zibrandtsen/Arlando 72,957%, Agnete Kirk Thinggaard/Jojo AZ 70,629%)
BRONS: Sverige 221,14 procent (Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD 74,429%, Patrik Kittel/Delaunay 73,857%, Tinne Vilhelmson Silfvén/Paridon Magi 72,857%, Rose Mathisen/Zuidenwind 1187 69,914%)

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
Laguppställningar
Startlista Grand Prix måndag
Startlista Grand Prix tisdag
Liveresultat
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden