Dressyr
21 augusti 2019 10:39
Ridsportplus

Svenska medaljhoppet: ”Jag vet att jag kan”

MedaljchansVM i Tryon slutade med fång och lång vila. Nu är Zernard tillbaka med besked.
– Mitt mål är 80 procent i küren. Jag vet att jag kan, säger Louise Etzner Jakobsson som är ett av Sveriges starkaste medaljhopp i EM.

Svenska medaljhoppet: ”Jag vet att jag kan”
Louise Etzner Jakobsson tog två medaljer vid senaste EM. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett litet felsteg och livet tog en drastisk vändning för Louise Etzner Jakobsson, den där dagen hemma på gården i Klintehamn för nästan exakt åtta år sedan. De två sista hästarna skulle ledas in från skrittmaskinen. Den ena hästen blev skrämd, ställde sig på Louises fot, varpå hon föll baklänges och slog huvudet i betonggolvet. Skallen spräcktes och flera hjärnblödningar tillstötte.

Helt återställd räknar hon aldrig med att bli. Men hon har kommit en lång väg. Så långt att hon förra året var rankad världsetta i paradressyr.

– Trava har varit allra svårast. Min hjärna klarade inte tvåtakten. Det var som om ett järnspett dunkade fram och tillbaka i huvudet och jag tappade kontrollen i vänster arm och ben.

Min fasa är att tuppa av i traven.

Före den där ödesdigra dagen tävlade hon Grand Prix. Nu fick döttrarna limma fast vänster ben och sätta ett handtag på sadeln.
– I början klarade tag tio meter i taget. Till slut ett helt varv. Men traven är fortfarande den jobbiga delen. Min fasa är att tuppa av i traven.

180128 Svenska Parasportgalan 2018 Louise Etzner Jakobsson, Ridsport vann Årets Förebild. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Louise Etzner Jakobsson då hon utsågs till ”Årets förebild” vid Parasportgalan. Foto: Roland Thunholm

Succé på mästerskap

OS i Rio och EM i Göteborg var succéer med fyra medaljer. VM i Tryon förra året började med en femteplats. Zernard var sig inte lik. Förklaringen – han hade fång.
– Vi har inte en aning om varför. Alla prover har tagits. Han fick vila i sex månader och står nu på en ny foderstat. I år har han känts fantastisk.

Laget i Rotterdam är det samma som i Göteborg. Det betyder mycket för Louise. Teamet känner varandra väl.
– Det är underbara människor. Det stora med parasporten är alla ödmjuka människor.

Ridsports Lisa Hoff om

svenska paralaget på EM

 • Louise Etzner Jakobsson
  I VM fick Zernard fång. Men nu är han tillbaka med besked med färska SM- och NM-guld i bagaget. Louise är en urstark mästerskapsryttare och säkert grymt sugen på ny medalj till samlingarna. Varit etta i världen.
 • Anita Johansson
  Har varit med länge. Gjorde sitt första EM för åtta år sedan. Sveriges bästa ryttare i grad I. Cool och nervstark. Klar potential att gå hela vägen till Kür. Extra fördel i hästens fina skritt. 
 • Felicia Grimmenhag
  Talang som skaffat sig två års mer erfarenhet sedan debuten i EM i Göteborg för två år sedan. Rider nu som då säkre Tarot. Levererar hon på sin vanliga nivå går hon vidare till finalen i Kür.
 • Lena Malmström
  Känner sin hemmauppfödning utan och innan. Har levererat jämna resultat runt 70 procent. En stabil tillgång för laget men individuellt är konkurrensen i grad V troligen för hård. 

Para-EM i korthet:

 • EM i Rotterdam blir paradressyrryttarnas sjunde Europamästerskap.
 • Sverige skickar samma lag som till Göteborg 2017: Louise Etzner Jakobsson/Zernard, Anita Johansson/Dear Friend, Felicia Grimmenhag/Tarot, Lena Malmström/Hot Dream Que.
 • I Göteborg blev det två svenska medaljer genom Louise Etzner Jakobsson/Zernard i grad IV. Silver i kür och brons individuellt.
 • Tidigare har Anita Johnsson/Donar ett brons 2011 i grad I.
 • I Rotterdam tävlar 88 pararyttare från 21 nationer om totalt 290 000 svenska kronor.
 • Onsdag 21 augusti tävlar ryttarna i grad I, II och III, medan Louise Etzner Jakobsson gör sin individuella start torsdag kl 11.26

Program paradressyr

Onsdag 21 augusti
09.00 Grad II
12.00 Grad I
15.00 Grad III

Torsdag 22 augusti
09.00 Grad IV
13.00 Grad V

Fredag 23 augusti
09.00 Lag grad I-V

Lördag 24 augusti
09.00 Lag grad I-V

Söndag 25 augusti
Grad I-V Kür


Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden