Dressyr
20 augusti 2019 08:56
Ridsportplus

Inget EM för Tinne: ”När EM väl startar kanske det känns lite tomt”

Inför EMEtt svenskt dressyrlag på mästerskap utan Tinne Vilhelmson Silfvén. Det har bara hänt en gång på 19 år. Här berättar Tinne mer om varför hennes Anton inte matchades mot EM – och att OS nästa år fortfarande är ett mål för henne.

Inget EM för Tinne: ”När EM väl startar kanske det känns lite tomt”
Don Auriello har hunnit bli 17 år. Tinne Vilhelmson Silfvén får nu följa EM från hemmaplan. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Orsaken till att Tinne Vilhelmson Silfvén inte rider EM är enkel. Hon har ingen häst. Jo, häst har hon. Flera stycken. Faktum är att Tinne är bättre beriden än någonsin. Men någon färdig mästerskapshäst har hon inte.

  – Nej, vi bestämde redan efter världscupfinalen i april att Anton inte skulle matchas mot EM. Han är 17 år och har tävlat så många dubbla säsonger. Han är inte skyldig mig något, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

  Anton, eller Don Auriello som han heter, ska hållas i gång men ska få trappa ner. Kanske blir det någon start i höst. Fokus ligger i stället på Lövstas framtidshopp, 10-åringarna Etione (e Vivaldi-Krack C) och Esperance (e Sorento-Rousseau), som går Grand Prix, samt Van Vivaldi 1286 (e Vivaldi-Olivi) och ytterligare en helt ny 9-åring.

  – Så jag är inte riktigt där än, på mästerskapsnivå. Men jag kommer, jag kommer. Jag vet bara inte riktigt hur fort det kommer att gå.

  Tinne_anton2
  Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello vid årets världscupfinal i Göteborg. Foto: Roland Thunholm

  Mängder av mästerskap

  Sveriges mesta mästerskapsryttare har ridit sju OS (fler än någon annan svensk ryttare), sex VM och tio EM 1993-2018. Sedan 2001 har hon ridit alla åtta EM utom ett, 2003, då hon hade fått barn.

  Hur känns det att stå utanför laget i årets EM?
  – Helt okej faktiskt. Det var ju bestämt tidigt att jag inte skulle satsa. Om jag hade ridit alla uttagningstävlingar och inte kommit med hade det nog varit annorlunda. När EM väl startar kanske det känns lite tomt. Men inte nu. Vi har ridit så mycket ihop att jag känner mig delaktig, även om jag inte kommer att vara på plats i Rotterdam.

  Vi har ridit så mycket ihop att jag känner mig delaktig, även om jag inte kommer att vara på plats i Rotterdam.

  Nästa år är det OS i Tokyo. Är det fortfarande ett mål?
  – Ja, det är alltid ett mål. Det är bara att rida på och se hur långt man når. Planen är att alla mina fyra hästar ska gå GP i vinter. Men det blir ett tufft steg att ta sig in i OS-laget, särskilt när det bara ska vara tre i varje lag.

  Ridsport, Ullevi Dag 3
  Svenska EM-medaljörerna 2017: Rose Mathisen, Therese Nilshagen, Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel. Foto: Roland Thunholm

  Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden