Hoppning
14 juli 2019 13:29

Nations Cup: Sverige vinner

Falsterbo Horse ShowNu ska det avgöras, höjdpunkten under Falsterbo Horse Show - hoppningens Nations Cup! Tre felfria rundor i första omgången, vilket satte Sverige i ledning inför den andra omgången som nu är igång. Malin återupprepade den fantastiska bedriften och satte ännu en nolla. Fredrik och Cold Play fick med sig en bom på vägen mot mål, och för Stephanie Holmén blev det hela tre rivningar. Men Peder Fredricson fixade återigen svensk seger!

Nations Cup: Sverige vinner
Malin och Indiana gjorde det igen! Foto: Roland Thunholm

Andra omgången startade klockan 15.15. Först ut var Danmark, som drog på sig fem fel. Eftersom Sverige leder startar de nu sist, i omvänd startordning.
Österrike inledde med nio fel i andra omgången.

Nederländernas Frank Schuttert hade chans att sätta en dubbelnolla, men nu blev det en rivning för Lyonel D. Inte heller USA lyckades felfritt, utan det var först när Italiens Luca Marziani kom in på banan med Tokyo du Soleil som det blev en nolla i protokollet.

Även Beat Mändli från Schweiz levererade en klassrunda med Dsarie – felfritt!

Så var det då dags för Malin Baryard Johnsson och inte helt lätta H&M Indiana – det blev trångt på en del distanser men med Malins rutin och lugn tog sig ekipaget i mål felfritt ännu en gång!

Inne på andraryttarna – Danmarks Kim Kristensen fick ett tidsfel, medan Österrike äntligen fick till en felfri runda genom Felix Koller och Captain Future 3.

”Jag är så lycklig”

– Det är en magisk känsla att gå över mållinjen felfri här. Indiana var fantastisk, jag är så lycklig! Det är inte helt enkelt att gå in och försöka göra samma sak en gång till, men vi gjorde det, säger Malin Baryard Johnsson i en intervju med SVT.

Nederländerna, USA och Italien har ingen lycka med sin andraryttare, där det blir ett eller flera nerslag. Men Schweiz är väg mot något riktigt bra, de fortsätter med en felfri ritt för Niklaus Rutschi och Cardano CH.
Frankrikes Emeric George fick med sig 16 fel.

Fredrik Jönsson fick återigen ett nedslag, nu på hinder nummer 4. Sista hindret var nära att åka i backen men det blev bara fyra fel för Cold Play.

– Jag tycker om att starta först, då kan jag gå mer på min känsla och den planen jag har gjort från början. Och så tycker jag inte om att vänta. Indiana har återigen fått visa vilken fantastisk häst hon är, hon gick dubbelkolla här förra året också, berättar Malin för Ridsport.

När det var dags för tredjeryttarna inledde Danmark med fem fel för Torben Frandsen och Quirock, samma antal fel som Stefan Eder och Dr Scarpo fick.

För Nederländerna satte Kevin Jochems en fin nolla med Cristello 2. Eve Jobs lyckades med bedriften att upprepa första omgångens felfria runda, med sin Venue d’Fees des Hazalles – något hon och Malin Baryard Johnsson är ensamma om så här långt.

Schweiz har gjort en fantastisk andra omgång och har nu tre nollor, efter att Paul Estermann ridit felfritt med Lord Pepsi. Därmed ökar pressen på Sverige i ledningen.
Frankrike tappar istället, då Mathieu Billot fick fyra fel med Quel Filou 13.

Det började bra men sedan började bommarna trilla för Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow – tolv fel var inget drömresultat.

Fredrik Jönsson berättar för Ridsport om sitt nedslag.
– Jag skulle ha ridit snabbare, men han hoppade fint. Jag får rida bättre helt enkelt.

Danmarks sista ryttare Andreas Schou fick fem fel, medan Österrike avslutade med en felfri Max Kuhner och Alfa Jordan. Även USA avslutar felfritt med Chloe Reid.
Danmark slutar på 34 fel, Österrrike på 15 fel, Nederländerna på 17 fel, USA på 13 fel.

Italien får ett tidsfel, slutar därmed på nio fel totalt. Schweiz tar inte in sin siste ryttare, världsettan Steve Guerdat, eftersom de redan har tre nollor i andra omgången. Schweiz stannar på fem fel. Frankrike avslutar med fem fel och slutar på 14 fel.

Nu ska det avgöras – Peder Fredricson får inte riva, då försvinner Sveriges ledning.

Slutresultat (uppdateras):

Sverige 4 fel
Schweiz 5 fel
Italien 9 fel
USA 13 fel
Frankrike 14 fel
Österrike 15 fel
Nederländerna 17 fel
Danmark 34 fel

Liveuppdatering från första omgången:

Publikens jubel välkomnade Malin Baryard Johnsson in på banan som allra första ekipage. H&M Indiana hoppade med otrolig höjd och såg till att Sverige fick en fantastisk start – felfritt!

Img_0041
Vilka stjärnor – Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana inledde felfritt. Foto: Roland Thunholm

Även Nederländerna inledde felfritt med sitt första ekipage, Frank Schuttert/Lyonel D. USA:s Wilton Porter drog på sig fyra fel med Caletto Cabana. För Österrike red Matthias Raisch som första ryttare – med Coleur Blue blev det fem fel.

Italiens första ekipage på banan, Luca Marziani/Tokyo du Soleil, fick nio fel, medan Danmark inledde med fem fel för Soren Moeller Rohde och Todt un Prince Ask. Frankrike fick en mindre bra start med sin Edward Levy, som drog på sig åtta fel med Drag du Buisson Z.

Img_0167
Fredrik Jönsson hade något bra på gång med Cold Play, men ett hinder föll. Foto: Roland Thunholm

Fredrik Jönsson var först ut bland andraryttarna, med en Cold Play som såg ut att vara i strålande form. Valacken hoppade runt lätt men fick ett nedslag på den gula oxern som stod som näst sista hinder.

Det var bara Sverige och Nederländerna som inledde med felfria rundor, men inte heller Nederländerna kunde upprepa bedriften med den andra lagryttaren – Eric van der Vleuten drog på sig nio fel med Wunschkind 19.

Fredrik Jönsson kommenterade sitt nerslag till SVT:
– Det var mitt fel, hade jag inte klämt till honom fram till hindret hade han varit felfri.

Tre ryttare gick i mål med endast ett tidsfel, Schweiz Niklaus Rutschi, Italiens Giulia M Martinengo och Frankrikes Emeric George.

Img_0306
Stephanie Holmén & Sparven på väg mot nollan. Foto: Roland Thunholm

Dags för tredjeryttarna: Stephanie Holmén var iskall när hon satte en nolla med en kontrollerad Flip’s Little Sparrow. Det såg ut att gå på gränsen till för långsamt, men klockan stannade på rätt sida av 82 sekunder. Sverige i ledning!

Malin Baryard Johnsson berättar för SVT att hon inte har några problem med att gå ut först:
– Det gör mig inget, jag har gjort det här så många gånger nu. Ibland kan det till och vara en fördel, konstaterade Malin.

Dagens fjärde felfria runda kom genom USA:s Eve Jobs och Venue d’Fees des Hazalles.

Stephanie Holmén berättar för SVT att det är underbart med publikens jubel, men det höll på att orsaka problem för henne.
– Jag hörde inte att jag hade fått startsignal så då blev jag lite stressad och fick stressa lite mot första hindret. Sparven var helt fantastisk, jag hoppas verkligen vi kan hålla i det här!

Italiens Paolo Paini följde upp sin lagkamrats resultat och gick i mål med endast ett tidsfel. De danska ryttarna har ingen bra dag på jobbet, de tre ryttarna som ridit har fått 5, 21 och 17 fel.
Frankrike avslutade rundan med en nolla för Mathieu Billot/Quel Filou 13.

Img_0466
Peder Fredricson och H&M All In är i fantastisk form. Foto: Roland Thunholm

Sverige – och hela världens – hoppkung Peder Fredricson gjorde ingen besviken med magiske H&M All In. Felfritt vilket sätter Sverige som etta efter den första lagrundan på noll fel.

Världsettan Steve Guerdat fick ett nerslag med Bianca, vilket ger Schweiz fem fel efter första omgången.
USA:s Chloe Reid hade ett nerslag men berättade för SVT att hon var väldigt nöjd med sin häst:
– Jag är verkligen stolt över honom, det är första gången han går en så här stor tävling. Det är alltid en ära att få representera sitt land, och att få komma hit till Falsterbo är fantastiskt.

Resultat efter första omgången:

1) Sverige 0 fel
2) Frankrike 5 fel
2) Schweiz 5 fel
4) Italien 7 fel
5) USA 8 fel
6) Nederländerna 9 fel
7) Österrike 10 fel
8) Danmark 23 fel

De svenska ekipagen har följande startnummer:

1) Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana
9) Fredrik Jönsson/Cold Play
17) Stephanie Holmén/Flip´s Little Sparrow
25) Peder Fredricson/H&M All In

Startordning lag:

1) Sverige
2) Nederländerna
3) USA
4) Österrike
5) Schweiz
6) Italien
7) Danmark
8) Frankrike

Startlista

Regler Nations Cup

Aktuell ställning

Livesändning Nations Cup FEI-TV

SVT Play sänder direkt

SVT1 sänder 13.30–17.00

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden