Hoppning
23 juni 2019 14:55

Nations Cup i hoppning: Sverige femma i premiären

Uppdaterad 17:30Det blev inga riktiga toppar men några fina rundor från de svenska ryttarna i Nations Cup-premiären. Stephanie Homén och Flip's Little Sparrow lyckades bäst med två rundor på fyra fel.

Nations Cup i hoppning: Sverige femma i premiären
Stephanie Holmén och Flip's Little Sparrow lyckades bäst av de svenska ryttarna i Nations Cup-premiären (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Sammanställning av resultatet hittar du här.

Tre omgångar har ridits av säsongens Nations Cup. Schweiz vann i franska La Baule, Frankrike vann i schweiziska St Gallen och Belgien vann i polska Sopot. Sverige har inte deltagit vid någon av de tidigare omgångarna, utan gör därmed  säsongspremiär vid tävlingarna i Geesteren, Nederländerna.

17:30: Jur Vrieling väljer att utgå efter en rivning med VDL Glasgow vh Merselsnest – andraplatsen för Nederländerna är redan klar. Brasiliens sista ryttare Pedro Veniss dyker inte upp med Quabri de L Isle – de har redan vunnit. Spanien kommer trea och Tyskland fyra.

17:27: Första- och andraplatserna är ointagliga, så när Rolf-Göran Bengtsson rider in som sista ryttare för Sverige är det för att som bäst behålla Sveriges tredje plats. Det blir ett liknande hopp över vattnet med Oak Grove’s Carlyle, men den här gången plaskar det till i vattnet. Bommarna trillar på två hinder så totalt blir det 12 fel för Rolf, vilket innebär att Sverige slutar på 32 fel. Det är samma antal fel som Belgien och Japan slutar på, så det blir de sammanlagda tiderna från andra rundan som separerar nationerna. Sverige är snabbast av de tre, och placerar sig främst av de tre och Sverige slutar på femte plats.

17:15: Nederländernas Marc Houtzager höjer handen efter sista hindret efter sin förmodade nollrunda på Sterrehof’s Calimero. Men strax efter hindret rullar översta bommen ned och Houtzager slutar på fyra fel. Det sätter mindre press på ledarlaget Brasilien, där tredjeryttaren Pedro Junquiera Muylart kan ta det lugnt med C’est Dorijke. Det blir fyra fel för Pedro, vilket innebär att Brasilien vunnit klassen innan ens deras sista ryttare startat.

17:08: Belgiens Bart Clarys och Joie de Toulon och Japans Koki Sato Chilensky har nollat när Irma Karlsson och Chacconu går ut som tredje svenska ryttare i andra rundan. Ritten är bestämd och målmedveten, men de drar med sig översta bommen på ett rättuppstående hinder, men det är också allt. Totalt fyra fel, och Irma ser strålande glad ut efter upphämtningen från första rundan.

16:54: Klassens första dubbelnolla blir Brasiliens Felipe Amaral på Germanico T,  och Brasilien drar ifrån med sin ledning. Sverige ligger på tredje plats när andraryttarna ridit andra rundan.

16:48: Spaniens Santiago Nuñez sätter andra rundans fjärde nolla med Valentino de Hus Z strax innan Stephanie Holmén rider in för sin andra runda på Flip’s Little Sparrow. De är i B-hindret i trekombinationen, men bommen ligger kvar, men i tvåkombinationen går det inte lika bra utan bommen följer med. Totalt fyra fel för Stephanie efter en överlag riktigt snygg runda.

16:38: Nu händer det grejor. Både Marlon Madolo Zanotelli Sirene de la Motte från Brasilien och Nederländernas Maikel Van der VleutenDana Blue nollar, och när alla förstaryttare ridit i andra rundan ligger Sverige på femte plats.

16:31: I andra rundan startar lagen i omvänd ordning utefter placering i första rundan. En felfri ritt har levererats av Tysklands Simone BlumDSP Alice, när Sverige går ut som nation nummer fem. Först ut är Fredrik Jönsson och Cold Play, och den här rundan liknar inte alls den fina första rundan som ekipaget levererade innan. Bommarna faller lite här och där, och totalt blir det 16 fel.

16:03: Spaniens sista ryttare Alberto Marquez Galobardes blir fjärde felfria ryttare när han sätter en snygg nolla med Ucello Massuere. När alla nationers ryttare ridit sin första runda ligger Brasilien i ledning på fyra fel, Nederländerna tvåa med åtta fel och Sverige fyra på 12 fel. Nu väntar en kort paus innan runda två börjar.

Gprgbcarlylert
Det blir fyra fel för Rolf-Göran Bengtsson och Oak Grove’s Carlyle i första rundan. Foto: Roland Thunholm

16:00: Det är fortfarande bara tre ekipage som nollat när Sveriges sista ekipage Rolf-Göran Bengtsson och Oak Grove’s Carlyle äntrar banan. Rolf ser ut att trivas med att vara med och rida nationshoppning igen, och ritten ser stabil och säker ut. Carlyle trampar av en bra bit från vattnet men lyckas ändå ta sig över det utan tramp. Däremot blir det en lätt rivning på det rättuppstående hindret i slutet av banan, och en rejäl rullning på översta bommen på sista hindret, men bommen ligger kvar. Rolf slutar på fyra fel, och Sverige går ur första rundan på totalt 12 fel och en tredjeplats när två nationer återstår i första rundan.

15:50: Brasilien är i toppform och levererar sin andra felfria runda genom Pedro Veniss och Quabri de L Isle. När lagets alla fyra ryttare ridit första rundan landar Brasilien på fyra fel, och Nederländernas sista ryttare Jur Vrieling river ett hinder med VDL Glasgow vh Merselsnest och Nederländerna tappar ledningen och lägger sig istället på samma antal fel som Sverige på en andra plats.

15:45: När tre ryttare i varje lag har ridit första rundan ligger Sverige på tredje plats med åtta fel. I delad ledning ligger Brasilien och Nederländerna på fyra fel.

Irmakarlsson_chacconu
Irma Karlsson och Chacconu red första rundan på 12 fel. Foto: Roland Thunholm

15:40: Det är långt mellan nollorna. Nederländernas Marc Houtzager och Sterrehof’s Calimero är det andra ekipaget som gått felfritt över banan när det är dags för Sveriges tredje ekipage Irma Karlsson och Chacconu att ta sig an banan. Till synes stabilt och säkert, men ekipaget får med sig en bom i B-hindret i tvåkombinationen, river näst sista hindret precis som Fredrik och Cold Play, och när de kommer till sista hindret ser det ut som luften gått ur dem lite och de får med sig en bom där också. Totalt 12 fel för Irma och Chacconu.

15:21: Endast belgiska ekipaget Felipe Amaral och Germanico T har gått felfritt när det är dags för Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow, som går ut som andra svenska ekipage. Fullt fokus och ett taggat ekipage sätter en suverän runda, som ser ut att vara felfri ända till sista hindret. Jublet hinner börja innan bommen trillar, och Stephanie skakar på huvudet efter det olyckliga felet.

15:06: När alla förstaryttare ridit första rundan är det ingen som gått runt felfritt ännu. Brasilien, Nederländerna, Japan och Sverige i delad ledning med 4 fel.

Fredrik Jönsson Cold Play 1 170716 Rt
Fredrik Jönsson och Cold Play red på fyra fel i första rundan (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

15:02: Först ut av de svenska ryttarna är VM-ekipaget Fredrik JönssonCold Play. Det är med spetsade öron som Cold Play tar sig an den stora banan, och Fredrik rider drivande och fokuserat. Vattnet går bra, men det blir en olycklig rivning på näst sista hindret. Cold Play touchar även sista hindret men där ligger bommen kvar. Fyra fel blir resultatet för Fredrik och Cold Play, vilket är samma ingångsresultat som Brasilien, Nederländerna och Japan.

14:55 Tävlingen inleds med ryttare från Brasilien, Nederländerna och Japan, där samtliga av deras förstaryttare får fyra fel vardera.


Efter de tre första omgångarna av Nations Cup ligger Frankrike i ledning med 260 poäng, följda av Belgien på 190 poäng och Schweiz på 180 poäng. Sverige är den enda nation som inte startat i någon deltävling ännu, och ligger därmed av naturliga orsaker på sista plats av de tio nationerna med noll poäng.

Vid tävlingarna i Geesteren räknas poängen för Belgien, Nederländerna, Sverige, Tyskland och Österrike. Sverige startar vid alla de kommande deltävlingarna och räknar poäng vid alla dessa: Falsterbo, brittiska Hickstead och irländska Dublin. De sju främsta av de tio nationerna efter alla sju Nations Cup-omgångar går vidare till finalen i Barcelona 3-6 oktober.

Sverige har startnummer sex av åtta nationer. I laget rider följande svenska ekipage:

  • Fredrik Jönsson/Cold Play (OS val f-08 e Contendro-Argentinus)
  • Stephanie Holmén/Flip’s Little Sparrow (SWB sto f-06 e Cardento-Robin Z)
  • Irma Karlsson/Chacconu (OS val f-08 e Chacco-Blue-Perhaps van het Molenvondel)
  • Rolf-Göran Bengtsson/Oak Grove’s Carlyle (HOLST val f-08 e Casall-Corrado I)

Runda ett startar 14.45 och runda två har starttid 16,10. De tre bästa resultaten i varje runda räknas för laget. Om det efter två rundor blir aktuellt med omhoppning, startar ett ekipage från varje nation i denna.

Arrangörens hemsida
Startlista
Liveresultat
Livesändning FEI TV
Banskiss
Regler Nations Cup

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden