Hoppning
14 juli 2019 19:29
Ridsportplus

Henrik Ankarcrona: ”Känslan på pallen var bättre än på VM”

Falsterbo Horse ShowDet var en känslosam förbundskapten efter Sveriges seger i Nations Cup i Falsterbo på söndagen. "Jag har det bästa jobbet i världen. Nu ska jag njuta av det här," säger Henrik Ankarcrona.

Henrik Ankarcrona: ”Känslan på pallen var bättre än på VM”
Henrik Ankarcrona ska försöka njuta av Nations Cup-segern i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är snart tre år sedan nyblivne 40-åringen Henrik Ankarcrona blev förbundskapten för svenska hopplandslaget.

Jag brukar önskar att jag gladde mig mer när det har gått bra, men den här gången ska jag verkligen njuta av segern. Henrik Ankarcrona.

Sedan dess har svenska laget tagit lagsilver på EM 2017 och VM 2018. Peder Fredricson har dessutom blivit individuell Europamästare och svenska ryttare har varit på pallplats i världscupfinaler, legat på topp-10 på världsrankningen och vunnit femstjärniga Grand Prix-hoppningar.

– Jag har haft nästan tre otroliga år som förbundskapten. Men att vinna Nations Cup här i Falsterbo inför hemmapubliken…

– Känslan att stå på podiet var otroligt. Den var bättre än på VM, även om det såklart var fantastiskt att stå på podiet där också och att denna segern inte kan rankas mot en mästerskapsmedalj, säger han.

”Hyllade som rockstjärnor”

– Allting tillsammans – den fina tävlingsplatsen, den fantastiska publiken – lyfter hela laget. Vi blev hyllade som rockstjärnor vid prisutdelningen.

Presskonferensen efter segern i Nations Cup är precis avklarad. Den fick förbundskaptenen sitta av i dygnsura kläder då han blev traditionsenligt kastad i vattengraven inne på den stora banan efter prisutdelningen. Han är märkbart rörd av situationen.

Som de flesta andra ridsportintresserade i Sverige har han en relation till Falsterbo.

– Det var några år när jag bodde utomlands som jag inte var här, men jag red själv här för några år sedan och har hoppa Grand Prix-klassen själv. Det är alltid något speciellt att vara här. säger han.

Hemmaplan betyder mycket

– Det betyder mycket att vinna på hemmaplan, vi ville så gärna göra det bra. Det är ingen självklarthet, det är så små marginaler. Det är åtta rundor och det blir alltid en eller två rundor tänker att man skulle gjort något annorlunda, fortsätter Henrik Ankarcrona.

– Jag brukar önskar att jag gladde mig mer när det har gått bra, men den här gången ska jag verkligen njuta av segern.

Henrik Ankarcrona-caillou3 120712 Rt
Henrik Ankarcrona och Caillou i 7-årsklassen i Falsterbo 2012. Foto: Roland Thunholm

Under hela Falsterbomeetinget har han synts omkring de svenska internationella ryttarna.

Kissandcry2
Henrik Ankarcrona är med runt ekipagen hela tiden och visade stor inlevelse när de svenska ekipagen var inne på banan. Foto: Pernilla Hägg

– Jag gör mitt bästa för att stötta dem samtidigt som jag låter dem göra sin grej. Under själva klassen försöker jag att vara en trygg pelare, hålla mig lugn. Jag ser till att allting kollas upp, till exempel om det händer något inne banan. Det kan bli hektiskt, särskilt i laghoppningar.

”Bästa jobbet”

Under presskonferensen berömde han gång på gång ryttarna i det svenska laget och fick beröm tillbaka.
– Det är fantastiska ryttare. Jag har det bästa jobbet i världen.

– Han gör ett jättebra jobb, intygade Peder Fredricson.

EM i Rotterdam, Holland, är årets stora utmaning. Laget tas inte ut förrän om några veckor, efter tävlingarna i brittiska Hickstead. Men det är troligt att han åker dit med regerande Europamästaren Peder Fredricson i laget. Sverige har dessutom ett EM-silver att försvara.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att nämnas som favoriter i förhandssnacket, säger han.
– Jag ser jättemycket fram mot EM.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden