Dressyr
20 juli 2019 16:36

Sverige fyra i Aachen – behåller ledningen i Nations Cup

AachenMed tyska toppryttare i matchen blev det också tysk dominans vid Nations Cup i Aachen. Sverige tog hand om fjärdeplatsen i lagtävlingen, men behåller totalledningen i ligan.

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD blev bästa svenska ekipage i Aachen (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

De svenska ryttarna levererade fina ritter vid Nations Cup i Aachen, där Tyskland var i en klass för sig men Danmark, USA, Sverige och Storbritannien alla fyra låg nära varandra i resultat. Resultaten från torsdagens Grand Prix höll dock i sig, och det slutade med Tysk lagseger, Danmark på andra plats, USA trea, Sverige fyra och Storbritannien femma.
– Det var stolpe ut. Enskilda missar drog ner poängen, säger förbundskapten Bo Jenå till Svenska Ridsportförbundet.

Det här innebär att Tyskland tar ett kliv upp i ligan och hamnar på andra plats med totalt 43 poäng. Sverige behåller dock sin tätposition och ligger i ledning med 47 poäng när endast en omgång återstår i Nations Cup – brittiska Hickstead 25-28 juli. Denna tävling kommer dock inte Sverige att starta vid, vilket troligen innebär att Sverige inte tar hem totalsegern i Nations Cup i år.

Isabell Werth-bella Rose3 140826 Rt
Isabell Werth och Bella Rose i storform vann Grand Prix Special i Aachen (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Individuellt dominerade de tyska ryttarna. Regerande världsmästarna Isabell Werth och Bella Rose dansade hem segern med 84,447 procent, med Dorothee Schneider och Showtime FRH på andra plats med 83,617 procent. Isabells seger var dock inte helt dominerande och två av domarna såg Schneider som främst i klassen och placerade Werth som tvåa.

Brittiska Charlotte Dujardin spräckte den tyska dominansen från att bli fullständigt total och gick in på en tredje plats med Erlentanz på 80,277 procent. Tyskt blev det dock på fjärde plats igen genom Jessica von Bredow-WerndlTSF Dalera BB med 79,021 procent.

Therese Nilshagen blev bästa svensk med en åttonde plats tillsammans med Dante Weltino OLD på 76,595 procent, och belönades med drygt 11 500 kronor i prispengar. Antonia Ramel kom på trettonde plats med Brother de Jeu, Rose Mathisen på sextonde plats med Zuidenwind och Michelle Hagman Hassink på 22:a plats med Chagall H. Totalt startade 29 ekipage och sju nationer i tävlingen.