Hoppning
26 mars 2020 21:09
Ridsportplus

”För två veckor sedan satt jag fortfarande och tänkte att jag skulle tävla”

PyspunkaÄven om det inte var helt oväntat kom beslutet om att OS skjuts upp som en kalldusch. Även många stortävlingar flyttas fram eller ställs in och inget är sig likt i toppryttarnas vardag. ”Den lilla uppsidan är väl att man plötsligt fått extra tid att prova nya grejer”, säger Fredrik Jönsson.

”För två veckor sedan satt jag fortfarande och tänkte att jag skulle tävla”
Fredrik Jönsson och Cold Play på Jönköping Horse Show. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det definitiva beskedet om att OS skjuts upp var ett tungt slag för hela idrottsvärlden, inte minst för ryttarna som dessutom är beroende av hästar som är i toppform.
– Det blev verkligen pyspunka när det kom, det kändes inte kul alls. Då tänkte jag att nu drar vi och åker skidor i stället, men så kom jag på att det går ju inte heller, säger Fredrik Jönsson som precis sladdat banan hemma på gården i Flyinge.

– Samtidigt finns det ju inget man kan göra åt det. Det enda man kan göra är att satsa framåt och vara minst lika bra eller bättre när det blir dags. Men det är inte kul om det håller i sig för länge, även om vi har det bra här ute på landet i solen, säger Fredrik Jönsson.

Dagarna fylls med ridning av fler hästar än han annars brukar hinna med – och många vill komma och träna. Samtidigt passar han på att både testa nya träningsupplägg med Cold Play och även utrustning. Bland annat provar han nya former av longering.
– Den lilla uppsidan är väl att man plötsligt fått extra tid att prova nya grejer. Sådant man inte hade gjort om det varit tävlingssäsong. Då är det mycket mer bråttom att fatta beslut om du ska byta någon grej.

”Till slut har hela säsongen gått”

Det svåraste just nu är tidsaspekten, menar Fredrik Jönsson.
– Det har gått så otroligt fort. För två veckor sedan satt jag fortfarande och tänkte att jag skulle tävla. Jag skulle åka till Paris och ‘s-Hertogenbosch, men sedan har det bara brakat på. Först tänkte jag att det kanske skulle vara lugnt i några veckor, men nu är det rena dominoeffekten. Till slut har hela säsongen gått och man får sikta på hösten. Det är nog en tanke man får vänja sig vid.

Jag är glad att min häst fortfarande är i en bra ålder, det hade varit värre om han hade varit 15 nu.

– Nu går det inte längre att planera, eftersom det hänger löst om säsongen över huvud taget kommer igång. Det gör ju att det blir lite lugnare för hästarna, de kan ju inte hållas i toppform hela tiden. Samtidigt går det ganska fort att komma tillbaka med en hopphäst, bara den hålls igång och gymnastiseras. Men det blir lite mer uteritter nu.

Cold Play blir 13 år nästa år, vilket Fredrik Jönsson tycker känns bra med tanke på OS.
– Jag är glad att min häst fortfarande är i en bra ålder, det hade varit värre om han hade varit 15 nu. Att åka till Japan är tufft för dem. Men min är tämligen ung och jag känner mig trygg med det.

– Dessutom blir det ju inget jätteuttag på honom i år, det är skillnad om de går stora nationshoppningar och sedan OS. Förhoppningsvis betyder det att jag kommer med en riktigt bra och fräsch häst nästa år.

Inga prispengar

Många drabbas också ekonomiskt i coronakrisen, men även om det är stiltje så känner inte Fredrik Jönsson någon övergripande oro ännu. Piia Pantsu Jönsson jobbar dessutom som beridare och hopputbildare på Flyinge.
– Jag red ju in en ansenlig summa pengar förra året och det var det jag levde på. Men det är ingen fara än, kostnaderna stryps ju också när man inte ligger på så mycket. Det jag är rädd för är vilka konsekvenserna blir på sikt, när hästägarnas aktier blir mindre värda och folk inte kan ha hästar som inte tävlar. Jag är också rädd för hur det kommer se ut när det väl kör igång och stortävlingarna kanske har tappat sponsorer samtidigt som folk inte har några pengar.

– Förhoppningsvis har alla ett uppdämt behov av att gå ut och äta och titta på sport när det här släpper – så att det blir lite snurr på det.

Under tiden hoppas han få fram fler bra hästar och gläds över att alla i familjen, även hans föräldrar som bor precis intill stallet, än så länge är friska och krya. Skulle tålamodet tryta kan han alltid måla om hinderparken, säger han. Och när det väl drar igång igen, då kommer han att vara laddad till tänderna.
– Då kommer det att bli fullt spjäll, det kommer att vara vidöppet. Hoppas det inte tar för lång tid bara.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden