Dressyr
10 juli 2021 18:20
Ridsportplus

”Förändringen ska premiera avspända hästar och god ridbarhet”

FHS 2021I sitt uppdrag som ansvarig för dressyren i Falsterbo har Emelie Brolin kämpat länge för en förändring i sättet som de 5- och 6-åriga hästarna bedöms på dressyrbanan - nu sjösätter man en ny bedömningsform, där man även väger in det tekniska utförandet. "En häst som är välutbildad ska inte hamna bakom en häst som är spänd och istadig i resultatlistan", konstaterar hon.

”Förändringen ska premiera avspända hästar och god ridbarhet”
Emelie Brolin, dressyrgeneral i Falsterbo, har kämpat länge för att förändra bedömningsformen för de unga hästarna. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tidigare reds de unga dressyrhästarna i ett unghästprogram i Falsterbo, men när tävlingarna började användas som uttagning till unghäst-VM valde man att de unga hästarna skulle bedömas på samma sätt som de görs internationellt, med ett domarpar som bedömer gångarter och allmänt intryck.

    Men Emelie Brolin, dressyrgeneral i Falsterbo, har velat hitta ett sätt där man inte bara bedömer de unga hästarna på sina gångarter, utan även premierar en lydig, avspänd och välutbildad häst som utför rörelserna på ett tekniskt bra sätt.

    Dressyr handlar ju om att utföra varje rörelse enligt beskrivningen.

    – En häst som är välutbildad ska inte hamna bakom en häst som är spänd och istadig i resultatlistan. Med endast ett samlat intrycksbetyg tappar man en viktig del – dressyr handlar ju om att utföra varje rörelse enligt beskrivningen. Vi i organisationen har försökt hitta en bra kombination, och då var mitt förslag att vi skulle använda 7-åringarnas bedömning även till 5- och 6-åringarna, berättar hon.

    Coronan satte stopp

    Förändringarna gjordes egentligen redan förra året, men då satte coronapandemin stopp för tävlingarna. Nu har man infört den nya bedömningen, och hittills har hon bara mötts av positiva reaktioner från ryttarna.

    – Jag tycker att det är bra om man som ryttare kan öka förståelsen hos uppfödare, hästägare eller andra ryttare, att det inte alltid är den hästen som har de absolut största gångarterna som vinner – det är viktigt att man i unghästutbildningen inte tappar grunderna, menar Emelie Brolin, och fortsätter:

    – Eftersom vi i svår klass sedan alltid bedöms punkt för punkt är det synd att tappa den delen för unghästarna. FEI har det så i 7-årsprogrammet, men min vision eller dröm är att FEI skulle snappa upp det här och även använda bedömningen bland de yngre hästarna. Den hästen som går bäst, både punkt för punkt och gångartsmässigt skulle ju vara bäst oavsett, men på det här sättet framhäver man det ännu mer.

    Roligare för publiken

    Emelie Brolin lyfter också att hon tror att förändringen kan göra det roligare för publiken att följa de unga hästarna och hur de bedöms.
    – Nu kan man själv gå in och titta på detaljerna och man kan lättare förstå resultatet, och kanske se var det gick fel till exempel.

    – Det blir spännande att se hur det tas emot, jag brinner för att sporten ska föras framåt och utvecklas – det är därför jag har tagit på mig det här uppdraget och då vill jag också ta tillfället i akt att utveckla sporten. Det här ligger i Falsterbos anda, menar Emelie Brolin.

    Gav utslag direkt

    I 5-årsklassen satt två domare i E-kuren – Wiveca Schenholm och danska Lone Dichmann – och bedömde hästens skritt, trav och galopp, samt lösgjordhet och framtidsutsikter, medan domare C, Susanne Rudholm, är ensam i sin tekniska bedömning. Det finns ytterligare ögon på de unga hästarna, då Bo Jenå och Jan-Ove Olsson sitter vid bokstaven B och tittar på de som är aktuella för unghäst-VM.

    Den nya bedömningen fick direkt stort utslag, något som sjätteplacerade Atterupggaards Lady Hamilton blev ett exempel på – stoet belönades med högst poäng av alla av intrycks-domarna, med en tia för sin trav och nio på framtidsutsikterna vilket totalt gav 88,6 procent. Men av domare C blev det ”bara” drygt 62 procent, vilket gjorde att de halkade ner till sjätteplatsen.

    I ett pressmeddelande från Falsterbo Horse Show kommenterar förbundskapten Bo Jenå den nya bedömningen.
    – Det blir väldigt rättvis bedömning av hästarna när både det tekniska och gångarterna räknas, säger han, och hoppas även han att FEI kan få upp ögonen för formatet i framtiden.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden