Sverige
11 januari 2018 17:16

Förbud mot spiltor närmar sig

Ny djurskyddslagRegeringen anser att alla djur ska hållas lösgående, men något omedelbart förbud mot spiltor föreslås inte i den nya djurskyddslagen.
Förslaget innehåller också ökade möjligheter att kontrollera premieringar och bruksprov.

Förbud mot spiltor närmar sig
Regeringen anser att alla djur ska hållas lösgående, så på sikt kommer spiltor förbjudas (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Efter över sex års väntan är nu förslaget till ny djurskyddslag klart, och något som påverkar många ridskolor är förslaget att spiltor ska fasas ut. Men det handlar inte om någon snabb omställning, eftersom regeringen inser att det skulle utgöra ett hot mot ridskolor, som inte kan bygga nytt utan då måste flytta till mindre tillgängliga platser.
”Ridning är populärt som motion och rekreation och utgör en av de största sporterna sett till antalet aktiva idrottsutövare. En omedelbar omställning till lösgående djur kan med andra ord leda till allvarliga negativa effekter” skriver regeringen, som vill utreda hur lång övergångstid som kan behövas.

Att spiltor på sikt förbjuds är en god nyhet för Peter Kallings, veterinär och dopningsexpert samt ledamot i Svenska Ridsportförbundets djurskyddsutskott.
− För några år sedan var Ridsportförbundet skeptiskt till ett förbud mot spiltor, men nu har tiderna ändrats. Det är inte god djurhållning att ha hästar bundna upp till 16 timmar om dygnet, och det är bra att regeringen är tydlig med att ett förbud kommer, säger Peter Kallings.

När det gäller djur som används för träning och tävling backar regeringen jämfört med utredningen från 2011. Utredaren Eva Eriksson ville ha ett förbud mot att använda spö i frammaningssyfte. Spöet skulle även ha en lätt synlig färg. Av detta finns inget kvar i lagförslaget.
− Det är riktigt att vi inte föreslår något särskilt förbud mot spöanvändning i den nya lagen. Det är framför allt för att det är en alltför detaljerad bestämmelse för att passa i lagen, säger Daniel Ferreira, pressekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, till Ridsport.
−Jag kan tycka att regeringen duckar lite här. Samtidigt ser jag inte det som ett stort problem inom ridsporten, där vi har en väl fungerande internkontroll, säger Peter Kallings.

Bestämmelserna för träning och tävling med djur utökas till att gälla även vid prov, såsom premieringar, utställningar och bruksprov.
− I dag har vi inget regelverk som stödjer att vi kan ta dopningsprov vid exempelvis Breeders, så detta är bra, säger Peter Kallings.

När det gäller dopning av djur har ett mycket betydelsefullt ord lagts till. I dag heter det att ett djur som tränas för eller deltar i tävling inte får utsättas för dopning eller andra otillbörliga åtgärder som påverkar djurets prestationsförmåga eller temperament.
I det nya lagförslaget står det ”som kan påverka”.
− Juridiskt är skillnaden mycket stor. Bevisläget är mycket svårare när det står ”påverkar” än om det står ”kan påverka”. Nu måste du inte kunna bevisa efteråt att dopningen verkligen har påverkat hästen, utan det räcker att syftet att påverka funnits, säger Peter Kallings.

Slutligen har regeringen tagit fasta på kritiken mot utfärdande av djurförbud, och vill att tillämpningen ska bli mer nyanserad. En nyhet blir möjligheten att besluta om förbud mot att ha en viss sorts djur, eller ett visst antal djur, och inte som i dag ett totalt djurförbud. Djurförbud ska användas om det är befogat ur djurskyddssynpunkt, och inte som en påföljd för att en person inte i allmänhet har levt upp till myndigheternas föreskrifter, menar regeringen också.
Djurförbud ska kunna gälla för en viss tid eller tills vidare.

Förslaget till ny djurskyddslag skickas nu till lagrådet på remiss och föreslås träda i kraft den 1 april 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden