Sverige
5 april 17:26
Ridsportplus

Förbudet mot elitryttares hästverksamhet rivs upp

Djurskydd/uppdateradAtt förbjuda elitryttaren att bedriva näringsverksamhet med hästar var ett beslut som inte står i proportion till att ryttaren lämnade in ansökan om tillstånd för sent. Dessutom fanns det förmildrande omständigheter till att ansökan kom in för sent. Det menar förvaltningsrätten som nu river upp en länsstyrelses förbud och vitesföreläggande gällande en tidigare landslagsryttare.

Förbudet mot elitryttares hästverksamhet rivs upp
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/Juan Miguel Cervera Merlo

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i november som aktuell länsstyrelse gav en tidigare landslagsryttare och mästerskapsmedaljör förbud att bedriva tillståndspliktig verksamhet med hästar via sitt företag. Detta efter att hen vid två tillfällen inte har sett till att korrekta tillstånd för träning, tävling och försäljning av hästar fanns. Förbudet var dessutom förenat med vite om ryttaren bröt mot det.

  Ryttaren överklagade förbudet till förvaltningsrätten som nu har gett ryttaren rätt och uppmanar aktuell länsstyrelse att informera ryttaren om vilka tillstånd hen behöver för sin verksamhet. Inte heller vitetsföreläggandet ska gälla.

  Bakgrunden är lång och lite snårig och började för några år sedan då ryttaren fick förbud att bedriva tillståndspliktig verksamhet med djur. Kort efter att ryttaren delgavs beslutet skickades en ansökan in till länsstyrelsen och ryttaren fick sitt tillstånd att bedriva verksamhet gällande hållande, försäljning, förvaring och utfodring av hästar.

  Flyttade igen

  Verksamheten flyttades sedan ännu en gång och ryttaren kontaktade länsstyrelse före flytten för att fråga hur tillståndet skulle hanteras under den processen. Bolaget hade alltså i förväg har anmält denna större
  förändring av verksamheten till länsstyrelsen, konstaterar förvaltningsrätten.

  När det sedan visade sig att anläggningen ryttaren flyttade till inte hade något tillstånd sedan tidigare trodde ryttaren att det tillståndet måste komma på plats först innan ryttaren sökte sitt tillstånd.

  I stället för att underrätta ryttaren om sakförhållandena, att ryttaren skulle söka tillstånd även om anläggningen saknade tillstånd, skickade länsstyrelsen en underrättelse till ryttaren om att myndigheten övervägde att besluta om att förbjuda ryttaren att bedriva tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd.
  ”Länsstyrelsen ska lämna den enskilde sådan hjälp att han eller hon kan ta till vara sina intressen, vilket inte har skett” skriver ryttaren och dennes bolag i överklagan till förvaltningsrätten.

  Kort därefter lämnade ryttaren in ansökan om verksamhet med djur till länsstyrelsen som dock avslog ansökan i slutet av november. I samband med avslaget kom också det aktuella förbudet som var förenat med vite.

  Förvaltningsrätten menar bland annat att det förbud som länsstyrelsen utdelade inte står i proportion till det som ryttaren har gjort, då det i princip innebär näringsförbud för ryttaren inom ridsporten, vilket har varit hens inkomstkälla.

  ”Har tidigare ansetts lämpligt”

  Förvaltningsrätten trycker också på att det inte handlade om någon förändring i själv verksamheten, utan bara på platsen där verksamheten bedrevs: ”Bolaget har tidigare ansetts lämpligt att bedriva tillståndspliktig hästverksamhet och det har inte framkommit några brister i djurskyddet i bolagets verksamhet,” står det bland annat i beslutet.

  Sammantaget anser förvaltningsrätten att det finns förmildrande omständigheter för ryttaren i samband med att förbudet delades ut i november, till exempel att det inte finns någon anledning att ifrågasätta skälet till att ansökan om tillstånd dröjde.

  Beslutet kan överklagas.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden