Sportnytt
24 april 2018 12:21

Förbundet i svar på öppet brev: ”Hästens välfärd ska alltid sättas främst”

EquiEthicsSvenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse har svarat på gruppen EquiEthics öppna brev gällande hästvälfärd och en etiskt hållbar sport. Gruppen svarar i sin tur med ytterligare frågor och vill träffa förbundet för att diskutera vidare.

Förbundet i svar på öppet brev: ”Hästens välfärd ska alltid sättas främst”
Debatten om SvRF:s agerande fortsätter och nu ger förbundet svar på debattörens senaste frågor. Foto: Istock

I ett öppet brev till Svenska Ridsportförbundet i mars lyfte den nya gruppen EquiEthics frågan om svensk hästsport har en strategi för att uppnå en etiskt hållbar sport och betonade att förbundet borde ha en avdelning hästens välfärd. I gruppen ingår bland andra före detta landslagskusken Anders Eriksson, docent Ulla Ekström von Essen och den GP-meriterade ryttaren Per Waaler.

Förbundsstyrelsen svarar

I förbundsstyrelsens svar, daterat till den 6 april, står det bland annat att ”förmedling av kunskap och utbildning är bland våra viktigaste uppdrag. Kunskap om hästen är vägen till välfärd för hästen. Det pågår en översyn av förbundets samtliga utbildningar, för aktiva, ledare, yrkesverksamma, funktionärer och förtroendevalda.”

De hänvisar även till strategidokumentet ”Ridsport 2025” där ”Ridsport på hästens villkor” är ett arbetsområde.

Det innebär, enligt brevet, att ”Vi ska ligga i framkant såväl nationellt som internationellt, och arbeta proaktivt i frågor som rör  djurskydd, säkerhet och en dopningsfri ridsport. (…) Hästens välfärd ska alltid sättas främst i allt vi gör inom vår sport. Det innebär att vi aldrig får sluta ifrågasätta vad vi gör med våra hästar, hur vi gör det och varför”.

Vill ha mer svar

EquiEthics har i sin tur skrivit ett svar till förbundsstyrelsen med vidare frågor och önskan om tydligare svar. Brevet finns likt förbundets svar gruppens Facebook-sida.

Gruppen ställer ytterligare frågor om bland annat ”Djurskyddet skall aldrig åsidosättas” från förbundets brev: ”Återigen en av orsakerna till att vi agerar. Hur skall det gå till? Vilka rutiner, medel och befogenheter finns inom organisationen?  Ni skriver även i ert svar att ni ”ska se över utbildningsmaterial”. På vilket sätt ser man över detta? Vem blir remissinstans? Varifrån hämtas det eventuellt ändrade materialet? När ska det vara klart?”, undrar EquiEthics.

Gruppen avslutar brevet med en förhoppning om ett möte. ”Genom vår bredd, samlade erfarenhet och mycket varierande bakgrund vet vi att vi kan bistå med värdefull kunskap och synpunkter så att vårt gemensamma mål – att omsorgen om hästen skall vara i fokus i hela Hästsverige – kan realiseras på bästa sätt och det med transparens och tillgänglighet för alla hästintresserade i vårt land.”

Läs mer om det första öppna brevet här
Förbundsstyrelsens svar 6 april
EquiEthics brev 24 april

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden