Dressyr
18 oktober 2018 14:51
Ridsportplus

Förbundskapten Jenå väljer EM före världscupfinalen

Inför säsongspremiärenI helgen kickar årets världscupsäsong i gång och april rids finalen i Göteborg. Men förbundskapten Bo Jenås prioriterar inte världscupfinalen på något särskilt sätt för att få något svenskt ekipage på Göteborgs startlista. "EM är viktigare för oss," säger han.

Förbundskapten Jenå väljer EM före världscupfinalen
Tinne Vilhelmson Silfvén är en av de svenska ryttare som startar säsongspremiären av dressyrens världscup. Förbundskapten Bo Jenå finns på plats i danska Herning under helgen. ArkivFoto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När världscupsäsongen 2018/2019 drar i gång i danska Herning finns VM-ekipaget Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello och VM-reserven Rose Mathisen/Zuidenwind 1187 med som svenska representanter.

Men trots att världscupfinalen som avslutar säsongen 2018/2019 går i Göteborg med chans för de svenska dressyrryttarna att få rida en final inför hemmapublik prioriteras inte världscupen på något särskilt sätt för de svenskar som har möjlighet att kvala.
– EM är viktigare för oss än världscupfinalen, det är det vi prioriterar. Om sedan någon kvalar till världscupfinalen och kan få den att passa in i sitt upplägg kan det gå att rida den ändå, säger förbundskapten Bo Jenå.

EM går i holländska Rotterdam i augusti.
– Dit det inte är så lång resa och om man inte tävlar så mycket mellan finalen och EM kan man rida båda, fortsätter Bo Jens.

Flera av de svenska toppryttarna har aviserat att de vill rida vinterns världscuptävlingar. Juliette Ramel var till exempel högaktuell till Herning men ändrade sig då hon vill arbeta lite till med sin nya kür. Hon rider nu i stället den trestjärniga rundan i Danmark i helgen tillsammans med Sofie Lexner.

Till Stuttgart
Tinne Vilhelmson Silfvén och Rose Mathisen planerar att även rida världscupen i tyska Stuttgart. Tinne ska sedan tillbringa en större del av inomhussäsongen i Florida och rida ett par världscuptävlingar där. Patrik Kittel planerar att rida på Olympia i London.
– Vi ska snart sätta oss ned och göra en plan för landslagsekipagen fram mot EM, säger Bo Jenå som dock förstår om både arrangörer och publik vill se något eller några svenska ekipage i världscupfinalen.
– Det är roligt för ryttarna att rida inför hemmapublik också.

Möjlighet till Wild Card
Om någon svensk ryttare som gärna vill rida finalen i Göteborg inte lyckas kvala på grund av satsning mot EM eller någon annan anledning kan det finnas en möjlighet att få ett Wild Card från arrangören.
– Det där med Wild Card är sådant som kan dyka upp när finalen börjar närma sig, säger Bo Jenå.

Världscupfinalen går i Göteborg den 4 till 7 april. EM i holländska Rotterdam går den 19 till 25 augusti.

Anmälda ekipage, världscuppremiären i Herning

Start- och resultatlistor, Herning

Datum och platser, världscupens västeuropeiska liga 2018/2019

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden