Hoppning
18 februari 2020 15:00
Ridsportplus

Forna OS-reserven laddar om: ”Det är en lång bit kvar. Men man måste sikta högt”

OS i sikteKonkurrensen om en plats i OS-laget är tuffare än någonsin. Linda Heed har ändå Tokyo i sommar som mål.
- Jag vet hur det brukar bli, det mesta droppar av på slutet, säger hon.

Forna OS-reserven laddar om:  ”Det är en lång bit kvar. Men man måste sikta högt”
Hoppryttaren Linda Heed är tillbaka i hetluften. Siktet? OS i Tokyo med stallets stjärna Jarvis van d Abelendreef. Foto: Fredrik Jonsving och Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Till Göteborg och Scandinavium tar Linda Heed med sig tioåringarna Decurio och Certina. Topphästen Jarvis van d Abelendreef får stanna hemma. Han ska bara gå utomhus och förberedas för ett OS – ifall att.

— Jag har varit med tillräckligt länge för att veta hur det brukar bli. Det mesta droppar av på slutet. Om det blir så inför Tokyo vill jag finnas där. Det skulle ju vara dumt att inte ens försöka, säger Linda Heed.

Vem minns inte dramatiken kring uttagningen till OS i London 2012. Först föll Angelica Augustssons sto Mic Mac bort på grund av skada och i elfte timmen även Malin Baryard Johnssons hingst Tornesch. Linda Heed var en av sju kvarvarande nominerade, men fick även hon en skadad häst,  Be Wonderful.

Linda Heed och Bee Wonderful, här i årets Gothenburg Horse Show, var nia på 1,45-höjder i Magna Racino.
Linda Heed och Bee Wonderful, här på Gothenburg Horse Show 2014. Roland Thunholm

Tuffare konkurrens än någonsin

Sedan dess har konkurrensen i svensk hoppning hårdnat ytterligare. Det i kombination med att OS-lagen minskats från fyra till tre ryttare plus en reserv.

— Vi har några ryttare som inte behöver bevisa att de platsar. Jag måste överbevisa. Men om man inte vågar tro kommer man inte längre än till gräsrötterna, säger Linda Heed.

Hon vet vad ett OS handlar om. I Hongkong 2008 var hon med som reserv, med Columbus, och i Rio 2016 jobbade hon som expertkommentator åt en TV-kanal. I Hongkong fick hon känna på hög luftfuktigheten. I Rio imponerade svårighetsgraden.

— Att gå banan och se hindren på nära håll gav mycket. I tv-rutan förstår man inte riktigt hur svår en OS-hoppning är. Man kan tycka att man är duktig som hoppar 1,60-hinder hemma, men det är inte alls samma sak, säger Linda Heed.

I Tokyo, med bara tre i laget, blir det ännu tuffare, menar hon.

— Hästarna måste vara på topp, men framför allt sunda och starka.

Linda Heed Jarvis Van D Abelendreef-2832
Linda Heed och hästen med tungvrickarnamnet Jarvis Van D Abelendreef fortsätter att ta för sig. Arkivbild: Pernilla Hägg

Gillar värme

Hon vet att Jarvis har förmågan och klarar värme. 40 grader i Marocko bekom honom inte. Förra året skaffade han rutin i femstjärnigt men har inte tävlat mer än att han är sugen på stora hinder. Och han har blivit lättare att svänga.

— I yngre dagar var han rätt yvig och lite vild i svängarna. Det var väl hans rödhåriga sida som kom fram där. Men det är också det jag uppskattar hos honom och som är hans styrka, hans fighting spirit, säger Linda Heed.

När hon satte upp Tokyo som mål har hon lite svårt att precisera. OS finns alltid som en vision och när Jarvis kom in i hennes liv som sexåring var det en lämplig ålder med tanke på Tokyo.

— Men jag är luttrad och vet hur mycket som kan hända på vägen. En vrickning eller en krasch in i ett hinder och det kan snabbt gå åt fel håll. Man lever på hoppet, haha.

Ridsport
Linda Heed med Decurio, som tidigare tävlades av Niklas Arvidsson. Arkivbild: Roland Thunholm

Vässar formen på Sunshine Tour

Jarvis kommer att göra årets första start i Sunshine Tour i Spanien. Efter det blir det tre veckors tävling i Saint Tropez i Frankrike, en fyra- och femstjärnig tour som Linda Heed fått wild card av FEI till. Det är där hon ska visa förbundskapten Henrik Ankarcrona vad hon och Jarvis går för.

— Det är en lång bit kvar. Men man måste sikta högt. Sedan får man se hur långt det bär. Men får jag rida några Nations Cup är det good enough.

Hur laget såg ut i London? Jo, Jens Fredricson/Lunatic fick gå in istället för Angelica Augustsson och Lisen Bratt Fredricson/Matrix istället för Malin Baryard Johnsson. Helena Persson/Bonzai blev reserv. I laget red även Rolf-Göran Bengtsson/Casall och Henrik von Eckermann/Allerdings.

Fakta

Linda Heeds hästar

Jarvis van d Abelendreef, BWP, född 2009 e.Nabab de Reve – Heartbreaker, uppfödare Wilfried Cerpentier, ägare Stall Heed AB.

Decurio, HANN, född 2010, e.Diarado-Cornet Obolensky, uppfödare Johann Djuren, ägare Vattle AB.

Certina M, HANN, född 2010, e.Contendro I-Carthago Z, uppfödare Derk Jans Mellema, ägare Vattle AB. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden