Sverige
19 mars 2021 13:23
Ridsportplus

Försäkring och ekonomi i fokus på stämman

FörbundsstämmaDistrikten får för lite pengar. Ridskolemedlemmarna får för lite pengar. Och olycksfallsförsäkringen är för dyr. Det är några åsikter som förs fram från föreningar och distrikt inför årets stämma i Svenska Ridsportförbundet.

Försäkring och ekonomi  i fokus på stämman
Flera regionala förbund kritiserar kostnaden för Folksams olycksfallsförsäkring via SvRF och det faktum att den som är med i flera klubbar betalar försäkringen för varje medlemskap. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tre distrikt, Dalarna, Skåne och Stockholm, har gått ihop om en motion där de begär att 20 procent av bidraget från Riksidrottsförbundet till ridsporten ska gå vidare till distrikten, eftersom den del distrikten får i dag är ”försvinnande liten”.

Förbundsstyrelsen håller delvis med i sitt svar, och föreslår en översyn av organisation och finansieringsmodeller, för att göra systemet så rättvist som möjligt.

Hallands, Stockholms läns och Västergötlands Ridsportförbund ifrågasätter alla Folksams olycksfallsförsäkring, både priset och det faktum att personer som är medlemmar i flera klubbar får betala för en försäkring i varje medlemskap, eftersom det saknas samordning.

Förbundsstyrelsen avslöjar i sitt svar att det kan komma en lösning på detta, och att SvRF i samarbete med Riksidrottsförbundet ser på möjligheten att särredovisa enskilda medlemmar i förbundets kollektiva olycksfallsförsäkring.

Norrbottens förbund flitig motionär

Flitigaste motionären är Norrbottens Ridsportförbund, som står bakom åtta av de 27 motionerna till stämman i maj. Norrbotten är precis som Skåne, Dalarna och Stockholm inne på att det sker en snedfördelning av pengar, och att en större del av resurserna borde gå till de 83 procent av medlemmarna som är rid-skoleryttare.
– Det här är en gammal surdeg som utretts fram och tillbaka många gånger, säger Eiie Mikaelsson, ordförande i Norrbottens Ridsportförbund.
– Vi är lite tveksamma till om förbundet centralt förstår distriktens problem, och jag tror att det kommer att bli en del diskussioner på stämman om omfördelning av pengar.

Vi är lite tveksamma till om förbundet centralt förstår distriktens problem.

Eiie Mikaelsson, ordförande i Norrbottens Ridsportförbund

Norrbotten kräver också tydligare riktlinjer kring vilka bilder och förebilder som SvRF använder sig av.
– Det är på förekommen anledning. Vi måste se till värdegrunden och vara noggranna med vilka som får företräda Svenska Ridsportförbundet, säger Eiie Mikaelsson.

Förhållning till ny teknik efterfrågas

Två motioner från Norrbotten får förbundsstyrelsens entydiga stöd. En handlar om ny teknik, med hörsnäckan som exempel, och förbundsstyrelsen tycker att det är en god idé att Svenska Ridsportförbundet utreder hur man ska förhålla sig till ny teknik och ger föreningarna riktlinjer angående dessa så snart som möjligt.

Den andra motionen gäller behovet av fler klassificeringstillfällen för ryttare med funktionsvariation som vill tävla. Även denna får stöd av förbundsstyrelsen.

Fakta

Förbundsstämman

Vad: Svenska Ridsportförbundets förbundsstämma.

När: 8 maj, i nuläget planeras för en digital stämma.

För vem: Två ombud från vardera av de 861 föreningarna och 19 distrikten.

Bland övriga motioner: Krav på stopp för spel på tävling (från enskild medlem), krav på obligatoriska funktionärstimmar för dem som löser tävlingslicens, begäran om att SvRF omförhandlar med Swedbank för att få ner klubbarnas administrativa kostnader vid tävling, förslag på att tillsätta en hållbarhetsstrateg.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden