Sverige
8 november 2021 15:23

Försäkringsbolaget: Därför behöver hästen aktiv vila

HållbarhetAtt planera in tid för återhämtning efter ansträngning är ett sätt att öka hästens hållbarhet och undvika hältor och andra skador. Det menar försäkringsbolaget Agria som rekommenderar hästägare att planera in viloperioder för hästen.

Försäkringsbolaget: Därför behöver hästen aktiv vila
Skrittpromenader kan vara ett alternativ till aktiv vila om större hagar saknas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Leon Harris/iStockphoto

Många typer av hältor och andra skador skulle kunna undvikas om hästar fick möjlighet att återhämta sig efter ansträngning. Detta menar Agria Djurförsäkring som i ett pressmeddelande tipsar om att varje häst bör ha ett eget upplägg där träning varvas med återhämtning.

– Förr var sommaren och delar av vintern lugnare perioder då hästarna inte tävlade eller tränade i samma utsträckning. De gick i stora hagar i grupp och reds oftare ut i naturen. Så är det inte riktigt längre, därför behöver tid för återhämtning planeras in kontinuerligt, säger Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring, i pressmeddelandet.

Försäkringsbolaget lyfter att återhämtning inte handlar om att låta hästen stå still i en liten rasthage i ett par dagar efter ett tävlingsmeeting. Det handlar snarare om rörelse i lugnt tempo, då den sortens aktiv vila gör att musklerna återhämtar sig bättre. Det kan handla om att gå i en stor hage tillsammans med andra hästar eller om den möjligheten inte finns uteritter i lugnt tempo eller skrittande vid hand.

Veckoschema

– Gör gärna ett veckoschema där en till två dagar med hårdare arbete varvas med en till två dagar med lättare arbete. Då blir det också naturligt att variera underlag och miljö som också spelar stor roll för hästens hållbarhet, tipsar Agnes Fabricius.

Om till exempel leder inte får möjlighet att återhämta sig efter ansträngning kan de bli överansträngda. Då sker en process där ledbroskets celler bryts ner snabbare än vad de klarar av att återuppbyggas.

Bryts ned snabbare

– När cellerna i brosket skadats innebär det att vid en återkommande ledinflammation kommer det brytas ner ännu mer och ännu snabbare. Upprepade inflammationer i leder kan så småningom leda till artros, som är smärtsamt och i dagsläget tyvärr obotligt, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring, i pressmeddelandet.

Andra saker som påverkar den långvariga hållbarheten hos hästen är varierat arbete både gällande upplägg av övningar och intensitet samt som underlag som hästen går på.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden