Hästliv
6 november 2017 14:13

Forskning bekräftar: Hästar kan läsa främlingars kroppsspråk

ForskningDe flesta med koll på hästar förvånas nog inte av det som en grupp forskare nu presenterar. Deras studie visar att hästar kan läsa även främmande personers kroppsspråk.

Forskning bekräftar: Hästar kan läsa främlingars kroppsspråk
Koll på läget – visst kan hästar läsa av främmande människors kroppsspråk. Arkivbild: Istock

Studien, gjord vid University of Sussex, visar att hästar kan läsa av människors kroppsspråk även när de inte känner personen. 30 hästar deltog i projektet där det visade sig att hästarna hellre närmade sig en person med mer undergiven kroppshållning (exempelvis avslappnade knän och ben och armar tätt ihop) än personer med mer dominant kroppshållning (exempelvis mer rakryggade och armar och ben ifrån varandra).

Personerna, kvinnor i likadana kläder, hade tidigare gett hästarna mat, och hästarna fick sedan fritt välja om de föredrog att närma sig den med mer dominant eller den mer mer undergiven hållning.  Ingen häst visade sig generellt föredra att närma sig en dominant person under de fyra försöken, uppger Horsetalk.

”Resultat som dessa uppmuntrar oss att vara mer medvetna om de signaler vi uppvisar när vi interagerar med hästar och andra djur för att underlätta ett smidigt förhållande mellan djur och människor” säger forskaren Clara Wilson till Horsetalk.

Hageöron ögon Stjärn Foto Jeanette Flensburg
30 hästar deltog vid fyra tillfällen. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Forskaren Amy Smith kunde förra året visa uppmärksammade forskningsresultat gällande att hästar kunde läsa av människors ansiktsuttryck. Hon konstaterar nu att hästar ofta anses vara bra på att läsa av även kroppsspråk, men att det tidigare inte har funnits så mycket forskning på ämnet.

Forskarna konstaterar att det hela är komplext och att hästarna, som överlag föredrog personen med mer undergivet kroppsspråk, likväl följde de mer dominanta till mat. Vidare betonas att bara två exakta typer av kroppshållning användes och att resultaten inte kan generaliseras gällande alla typer av dominanta  eller undergivna hållningar.

Länk till studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-