Hästliv, Sverige
5 oktober 2017 06:30

TV-tips: Vildhästarna i Tjernobyl

VILDHÄSTPrzewalskis vildhäst är den enda kvarvarande arten av vildhäst i hela världen.
I kväll sänder SVT en dokumentär om vildhästarna som lever vilt i området kring Tjernobyl sedan människorna flytt radioaktiviteten.

TV-tips: Vildhästarna i Tjernobyl
I det stora området som människan lämnade efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl har man valt att släppa ut vildhästarna, trots att de inte funnits där tidigare. Foto: Svt.se

Przewalskis vildhäst är den enda kvarvarande arten av vildhäst i hela världen.
Arten var länge nära utrotning och när läget var som mest akut fanns endast ett tiotal individer kvar i olika djurparker.
I det stora området som människan lämnade efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, i nuvarande Ukraina, har man valt att släppa ut vildhästarna, trots att de inte funnits där tidigare.
Efter att människorna lämnat området har det blivit idealisk livsmiljö för vilda hästar. Sedan 1998 lever hästarna vilt i trakten.
”Det ger en väldig känsla av något ursprungligt, vilt och vackert” säger Mitt i naturens programledare Anders Lundin som får möta djuren i sin vilda miljö.

Mitt i naturen om Tjernobyl har premiär i SVT och på SVT play den 5 oktober klockan 20:00.

Se en kort trailer om programmet här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden