Nyheter
18 januari 10:47
Ridsportplus

Forskning: Hästar sover bättre till klassisk musik

Lugnande tonerNär Beethovens nionde symfoni spelades för sju försökshästar i England påverkade det deras nattvila positivt, jämfört med nätter utan musik. Musikjätten Spotify har snappat upp trenden och lanserade i samarbete med kompositören David Teie nyligen en helt ny tjänst, riktad till just djurägare och deras husdjur.

Forskning: Hästar sover bättre till klassisk musik
Det har visat sig att hästar sover bättre till klassisk musik (bilden har inget samband med texten). Foto: Stina Qvarnström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ett engelsk forskarteam från Hartpury i England undersökte sju hästar som alla stod uppstallade i samma typ av stall. Deras uppförande mellan halv nio på kvällen och halv sju på morgonen dokumenterades noga med infraröd kamera.

De nätter som musik spelades – i fem timmar utan avbrott, på ljudnivån 62,3 decibel – åt hästarna sitt grovfoder under längre tidsperiod och rörde sig mindre i boxen än under musikfria nätter. De sov mer liggande på sidan.

”Att tillföra musik som stimulans hade en signifikant effekt på hästarnas tidsbudget om natten och kan anses berika hästens sömn”, konstaterar forskarteamet i studien som presenterades i slutet av 2019.

Karaktärsdrag styr algoritmen

Musiktjänsten Spotify lanserade i veckan sin nya tjänst Pet Playlists, som ger användare en algoritmisk kurerad spellista. Listan baseras på djurägarens personliga smak kombinerat med husdjurets karaktärsdrag.

Fakta

Musik lugnar äldre hästar

Musik på en hästvänlig frekvens kan ha avstressande effekt på äldre hästar med rygg- och ledproblem, som fått ont efter att de utsatts för tandbehandling, verkning eller transport. Vid en polsk test på pensionerade hästar över 20 år, höll den lugnande effekten av musik i sig två till tre veckor, enligt en artikel i Horse & Hound.

Tjänsten har tagits fram i samarbete med kompositören David Teie, till vardags cellist i America’s National Symphony Orchestra. Teie anses vara banbrytande inom “art-specifik” musik och han har genomåren skrivit musik som riktar sig specifikt till allt från apor till katter och även hästar.

I dagsläget finns djurslaget häst inte med i musiktjänstens val av djur, man har valt att starta med ödlor, fåglar, katter, hundar och hamstrar – men kanske finns beröringspunkter för den som känner för att testa även på sin häst?

Fakta

Klassiskt och rock mest poppis

I slutet av 2019 genomförde Spotify en global onlineundersökning med 5 000 husdjursägare som streamar musik och 1 000 intervjuer från vart och ett av följande länder: USA, Storbritannien, Australien, Spanien och Italien. Svaren samlades in online från 23 december 2019 – 29 december 2019.

Undersökningen visar att 71 procent av djurägarna spelar musik för sina djur, 8 av 10 tror att deras djur gillar musik och de flesta djurägare tror att musik kan hjälpa husdjur att lindra stress, göra dem lyckligare och hålla dem sällskap.

Närmare 50 procent av de som deltog i studien tror att deras djur föredrar vissa låtar eller genrer av musik, med klassisk musik och soft rock som de mest populära valen.

Källa: Spotify Music & Pets

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden