Veterinärt
15 augusti 2018 14:35
Ridsportplus

Forskning: Kortison ökar risk för frakturer hos hästar

Dubbel risk hos galopphästarAtt behandla ledinflammationer med kortisoninjektion är allmänt vedertaget. Ny forskning dock visar att det ökar risken för benbrott.
– Vid rätt diagnos är kortison bra, men inte till allt, säger veterinär Flemming Winberg.

Forskning: Kortison ökar risk för frakturer hos hästar
Ny forskning visar att kortisoninjektioner ökar risken för benbrott. Foto: Evidensia Djursjukhuset Helsingborg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar som fått fler än två kortisoninjektioner i en led löpte dubbelt så stor risk att få frakturer inom några månader efter behandling, jämfört med hästar som fick färre injektioner. Det har professor Chris Whitton, Melbourne Equine Center, kommit fram till. Han har granskat journalerna hos en välkänd veterinärklinik i England, specialiserad på galopphästar.

    Att spruta kortison i leden är en vanlig behandling vid ledinflammation. Sådan lokalbehandling i leden med glukokortikoider (kortison) har använts i mer än 50 år på häst och har en väl dokumenterad antiinflammatorisk effekt. Men trots att behandlingen använts länge och är så vanligt förekommande, finns diskussioner om att kortison kan bidra till degenerativa effekter på ledbrosk och underliggande ben eller ge andra negativa effekter.

    Mikroskador i skelettet

    Många hästar som visar smärtreaktioner i leden gör det på grund av mikroskador i skelettet och om dessa inte får läka ut under vila kan det bli verkliga problem.

    Mikroskadorna har sällan någon betydelse, men om hästen fortsätter ansträngas kan de utökas till att bli en verklig skada. Hästar med minimala frakturer behöver en paus i uppträningen medan dessa läker ut.

    Behandling som stillar inflammationen och tar bort smärtan, innebär att träning och tävling återupptas snabbt. Det medför att det skadade benet inte hinner läka ordentligt.

    Professor Whitton har även genomfört en studie i Victoria, Australien, som visar på samma sak. Dels att hästarna riskerade frakturer, dels att hästar som har fått två eller fler kortisoninjektioner i en led, också uppvisade en dubbelt så stor risk för alla slag av problem i rörelseapparaten efteråt.

    I detalj:

    Lång karens och inverkan

    Glukokortikoider, kortison, finns i flera föreningar, där tre är vanliga vid ledinjektion på häst. Beroende på vilken förening som används och var injektionen sker, är karenstiderna olika långa.

    Vid ledinjektion är karenstiden minst 28 dygn, men kan bli ännu längre om fler än två leder/strukturer runt leden behandlas eller om dosen är högre än den gängse rekommenderade.

    Vissa kortisonpreparat är svårlösliga och har mycket långvariga effekter och utsöndras under mycket lång tid. Metylprednisolon-acetat rekommenderas inte till tävlande hästar.

    Inverkan på ledbrosk

    När en häst behandlas för ledinflammation vill man även främja ledbroskets funktion, men det finns inga entydiga bevis för kortisonets inverkan här.

    En svensk doktorsavhandling visar att doseringen är viktig, då kortison i höga doser och under lång tid kan ge biverkningar, bland annat i form av skador på ledbrosket.

    Det finns tre föreningar av glukokortikoider som är vanliga i samband med ledinjektion.

    En förening, metylprednisolonacetat, kan även i rekommenderade doser påverka ledbrosket negativt. Det är svårlösligt och har mycket långvariga effekter.

    De två andra föreningarna (betametasonacetat/betametasondinatriumfosfat och triamcinolonacetonid) ger god effekt vid inflammation. I försök där de gavs i en normal led påverkades dock ledbrosket negativt.

    Expandera

    Risken ökar med fler behandlingar

    Under en sjuveckorsperiod får i genomsnitt en av 50 hästar inom galoppsporten en extremitetsskada som kommer att hålla dem borta från träning i åtminstone sex månader. När ledinjektioner utförs ökar den skadefrekvensen till en av sex hästar.

    Även om många hästar kommer tillbaka till tävling efter skada, gör många det på en lägre nivå, på grund av besvär med den skadade leden. Tre månaders vila kan vara ett säkrare och mer ekonomiskt sätt att tackla en inflammation i leden än ledinjektion.

    Horses On The Meadow.
    Veterinär Flemming Winberg berättar att användningen av kortison har minskat på dressyr- och hopphästar. Foto: iStock

    Ju oftare hästen behandlas, desto större blir risken. Detta måste tas med
    i beräkningen när behandlingsplanen görs upp. Professor Whitton anser bestämt att vila kan vara ett bra och säkert sätt att komma ur en rundgång av problem och behandlingar.

    Kan ge bra effekt

    En svensk studie från 2017 visar att dosen av kortison kan minskas från den rekommenderade och ändå ge bra effekt vid akut inflammation i leder. Det minskar risken för allvarliga biverkningar.

    Flemming Winberg är klinikchef vid Evidensia Hästsjukhuset Stav. Han påpekar att Whittons studie är gjord på galopphästar och därför inte är direkt överförbar på dressyr- och hopphästar.

    – Men användningen av kortison har ändå minskat på dessa hästar. Flera ligamentskador som vi tidigare hade betraktat som ett problem i lederna, kan vi genom bland annat ultraljud ställa en mer exakt diagnos på nu.

    Flemming WinbergVeterinärStav HästklinikFoto: Jeanette Flensburg
    Flemming Winberg, klinikchef vid Evidensia Hästsjukhuset Stav. Arkivbild: Jeanette Flensburg

    – Behandlingen vid ligamentskada är boxvila och rätt uppträning. En kortisoninjektion hade däremot varit hämmande för läkningen av en sådan skada.
    – Vid rätt diagnos är kortison bra, men inte till allt. Det gäller att verkligen hitta grundproblemet och det som inte är ledproblem får adresseras på annat sätt.

    Spruta eller vila?

    Är det vanligt att veterinären ordinerar vila eller är det ”spruta och kör på” som gäller? Charlie Lindberg har lång erfarenhet som praktiserande veterinär och har som försäkringsveterinär på Agria en viss överblick. Enligt honom förekommer båda varianterna.

    – Kortison är ett bra och billigt läkemedel med god antiinflammatorisk effekt, men man måste samtidigt ge hästen tid att läka ut helt. Det är lång karens på ledinjektioner med kortison och kortisonet kan påverka mer än bara de leder man behandlar.

    – Jag hör till dem som anser att det är viktigt att hästen får den tid den behöver för att skadorna ska läka ut och jag har många kollegor som också förespråkar vila i första hand.
    – Tyvärr ser vi en tendens till att man som ryttare inte låter hästen vila föreskriven tid efter behandling och ibland till och med att hästen tävlas inom karenstiden. Det är viktigt att se till djurets bästa i första hand och inte ha för bråttom tillbaka till tävlingsbanan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden