Sverige
14 december 2018 08:48

Forskning kring hopparknän får del av 19 miljoner

ForskningStiftelsen Hästforskning har delat ut drygt 19 miljoner till nya och pågående projekt.
Forskaren Marie Rhodin finns med i flera projekt, bland annat om ”hopparknä”.

Forskning kring hopparknän får del av 19 miljoner
Foto: Istock

Finns ”hopparknä” hos häst och kan det vara orsaken till knähälta hos sporthästar? Det ska Marie Rhodin, forskare vid SLU, undersöka tillsammans med en norsk kollega. Till detta har de fått drygt tre miljoner kronor under tre år.
Marie Rhodin fortsätter också med sin forskning kring symmetriska och asymmetriska rörelsemönster på häst.

Andra beviljade projekt inom programområdet veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap handlar om koppling mellan fång och förhöjda insulinnivåer i blod, identifiering av gener med negativ effekt på hästens hälsa och välbefinnande, nervsjukdomen polyneuropati samt kontroll av parasiten stor blodmask.

För små för ridning?

Tre projekt beviljas inom programområdet samhällsvetenskap och humaniora, och dessa behandlar hästens roll i de norska och svenska samhällena, om förskolebarn på ridskola är för små för att rida med tanke på säkerhet och hästvälfärd, samt intervjuer om stallägares syn på förbättrad hästvälfärd.

− Det var som vanligt en tuff uppgift att med tuffa ekonomiska ramar sålla ut de bästa projekten med högsta relevans och vetenskapliga kvalitet, men jag tycker ändå det blev en bra fördelning inom och mellan de två programområdena. Det var också positivt att hälften var samverkansprojekt mellan Sverige och Norge, säger Peter Kallings, avgående forskningschef på Stiftelsen Hästforskning i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden