Sverige
9 november 2018 09:39

Sofie Vikstens välfärdsforskning får ”Årets hedersomnämnande”

HästvälfärdVilken sorts feedback till hästhållare som resulterade i förändringar som förbättrade hästvälfärden – det har Sofie Viksten undersökt. För det tilldelas hon utmärkelsen "Årets hedersomnämnande" av Stiftelsen Hästforskning.

Sofie Vikstens välfärdsforskning får ”Årets hedersomnämnande”
Sofie Viksten får "Årets hedersomnämnande". Foto: Viktor Wrange/Ann-Sofi Hjärn

”Årets hedersomnämnande”, som delas ut i dag, av Stiftelsen Hästforskning går till Sofie Viksten för hennes hästvälfärdsforskning vid SLU. Projektet heter ”Ökad hästvälfärd genom utvärdering och återkoppling”.

Avhandlingen handlade om att utveckla ett återkopplingssystem för resultat från hästvälfärdsbedömningar och bedöma den faktiska effekten av olika sorters återkoppling.  Syftet var att kunna identifiera vilken sorts feedback till hästhållaren som resulterade i förändringar, som i sin tur förbättrade hästvälfärden till kommande bedömningstillfälle. Under projektet gjordes välfärdsbedömningar på 365 individuella hästar i 21 stall.

”Jag är mycket hedrad över utmärkelsen och det är roligt att projektet på något sätt lever vidare även nu ett par år senare. Intresset för resultaten är fortfarande stort och används även praktiskt. Delar av protokollen tillämpas inom besöksverksamheterna hos både Svensk Travsport och Svenska Ridsportförbundet”, säger Sofie Viksten i ett pressmeddelande.

Hon är just nu även är ute på en föreläsningsserie med fokus hästvälfärd på 20 travbanor över hela landet.

Vill du läsa mer om forskningen? Det kan du göra här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 107 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-