Hästägartips
30 januari 2020 09:34
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Byte av stalltyp kan ge sömnbrist

SömnpåverkanResponsen var stor när tyska forskare ville undersöka om hästar led av sådan sömnbrist att de nästan kollapsade – närmare 300 hästägare hörde av sig om sina hästars problem.

Forskningsnyheter: Byte av stalltyp kan ge sömnbrist
Närmare 300 hästar deltog i den tyska studien om hästars sömnproblem (bilden har inget samband med texten). Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När tyska forskare ville undersöka orsaken till att hästar led av sådan sömnbrist att de kollapsade, fick de överväldigande respons – närmare 300 hästägare hörde av sig om sina hästars problem.

Tävlingshästar kan ha sömnproblem på grund av täta miljöbyten, men denna studie omfattande mestadels hobbyhästar. Skador och sjukdom var en viktig orsak till att hästarna inte låg ner tillräckligt mycket, men byte av stalltyp och skötsel var mycket avgörande.
– Det var iögonfallande hur många hästar som inte kunde komma till ro och ligga ner och sova ordentligt när de bytte från konventionellt stall till mer öppna stallösningar, konstaterar forskningsledaren Christine Fuchs vid Ludwig-Maximilian-University i München.

Uppstallade hästar sover normalt cirka 3,5 timme per natt, där den djupa REM-sömnen omfattar cirka 30 minuter. Om en häst av någon anledning inte lägger sig ner uppkommer en brist på REM-sömn, vilket innebär att hästen kan falla i sömn stående och falla omkull – kollapsa.

Vissa hästar i undersökningen föll ofta, med maximala noteringen på 199 (!) gånger på ett dygn. 90 procent fick skador på benen när de föll omkull.

Detta visar att stall måste ses över så att alla hästar vågar sova liggande. Framför allt gäller det utformingen av lösdrifter och grupperingen av hästarna.

Källa: Equine recumbent sleep deprivation: effects on mental and physical health. C Fuchs et al. ISES-konferens.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden