Veterinärt
5 mars 2020 08:45
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Flera orsaker till vätska i bajset

Ny studieData från 339 hästar har samlats in i en studie om fekal vätska i hästens avföring (FFV). Ett intressant fynd var att en stor andel hästar med FFV hade haft kolik tidigare, och nu ska forskarna gå vidare med dessa uppgifter.

Forskningsnyheter: Flera orsaker till vätska i bajset
Många hästägare har kopplat FFV till utfodring med hösilage, men detta stämmer bara delvis enligt en ny undersökning. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid fri fekal vätska, FFV, uppvisar hästens träck två faser – utöver träckbollar kommer även lite vätska. Faserna kan komma tillsammans eller var för sig.

Många hästägare har kopplat FFV till utfodring med hösilage, men detta stämmer bara delvis enligt den svensknorska enkätstudie som just har blivit klar.

Data kring nästan 800 hästar samlades in, varav 339 uppvisade FFV. När foderstaten ändrades från inplastat vallfoder till hö, minskade FFV hos 58 procent av hästarna.

En förbättring kunde även noteras för hästar som i stället gick över till bete.
– Utfodring med inplastat vallfoder är inte en generell orsak till FFV, men enskilda individer kan ha olika tolerans för olika typer av vallfoder, konstaterar forskarna med Katrin Lindroth, SLU, i spetsen.

Hästarna i enkäten uppvisade stor variation av raser, åldrar, användning, uppstallning och utfodring, vilket visar att alla olika typer av hästar kan drabbas.

Ett intressant fynd var att i jämförelse med andra hästgrupper var det en stor andel av FFV-hästarna som hade haft kolik tidigare.

Därför ska forskarna gå vidare och studera träckens mikrobiota hos hästar med och utan kolik samt jämföra med dem som har FFV och undersöka ett eventuellt samband.

Läs mer här: Differential Defecation of Solid and Liquid Phases in Horses—A Descriptive Survey. Katrin Lindroth et al. Animals 2020.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden