Veterinärt
29 december 2022 18:58
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Förståndig ryckning

Ingrids insikterNu är det dags att se över ryckning av man. En amerikansk professor i djurvälfärd uppmanar hästägarna att se över hästens reaktion när manen rycks, och kanske gå över till trimkninv eller sax. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram - fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Förståndig ryckning
Det är dags att se över ryckningen av manar, menar en professor i djurvälfärd. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är inte tillåtet att klippa eller på annat sätt avlägsna hästens känselhår, eftersom  hästen behöver dessa för att orientera sig. Enligt amerikanska professorn i djurvälfärd, Suzanne T Millman, är det nu dags att se över ryckning av man.
– Det är inget jag vill förbjuda, säger hon till The Chronicle of the Horse, men mantrimning höjer pulsen, så jag vill uppmana hästägare att lyssna till sin häst och se över dess reaktion.

Om hästen slår med svansen, gnisslar med tänderna eller försöker dra sig undan kan rutinerna behöva ändras.

Ett råd är att låta bli ryckning och använda trimkniv eller sax. Ett annat är att sprida ut ryckningen över flera dagar, särskilt om det är en lång man som ska kortas ner rejält, och att bara rycka ett fåtal hårstrån i taget.
– Det är lämpligt att börja vid manken, det verkar de flesta hästar tycka om. Oftast är de mer känsliga uppe vid nacken och då är det bra att bara ta ett litet område i taget där och sedan gå tillbaka till manken.

Manens uppgift är att avlägsna flugor och andra insekter, genom att hästen skakar på huvudet. Om manen rycks ner måste hästen i stället få hjälp genom flugspray och flugtäcken.

Varning för ekollon

En varm sommar som följts av en lång och mild höst kan ha medfört en stor produktion av såväl tysklönn som ekollon. Näsor, skott och andra delar av tysklönnen giftiga för hästar, liksom ekollon i stora mängder. November och december tillhör högriskperioden.

Källa: Atypical Myopathy and acorn poisoning warning. Equine Science Update, okt 2022.

15 procent av ägarna till PPID-hästar var rädda för fång, men gav ändå kraft-foder baserat på spannmål.

Istock-177131518
Effekterna vid hjärnskakning blir mindre vid snabb nedkylning. Foto: iStockphoto

Snabb kylning minskar hjärnskakningseffekt

Vid Lunds universitet har forskare i en studie testat en speciell kylmössa på ishockeyspelare som fått hjärnskakning. Mössan sattes på inom tio minuter efter det att skadan inträffade och den fick sitta på i 45 minuter. 19 ishockeyspelare ingick i testet.

Effekterna av en hjärnskakning blev betydligt kortare för den som kylt ned huvudet direkt. Spelarna kunde återgå till spel efter i snitt nio dagar, jämfört med 13 dagar för kontrollgruppen som inte använde kylmössa.

Källa: Shorter recovery time in concussed elite ice hockey players by early head-and-neck cooling – a clinical trial. Ali Al-Husseini et al, Journal of Neurotrauma 2022.

Fakta

Tre faktorer som skapar en glad, arbetsvillig häst som håller länge

  1. Välj avelssto med omsorg. Kontrollera temperament och ärftliga defekter samt hur hållbara hästar som kommer ur det aktuella mödernet. 
  2. Se till att fölet får rätt foder och har en bra hovslagare.
  3. Under uppväxten behövs mycket utevistelse, att fölet/unghästen lär sig umgås med andra hästar och sedan omväxlande grundträning när den börjar ridas.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden