Veterinärt
1 november 2022 10:36
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Hjälmen måste sitta rätt

Ingrids insikterTänk på att välja rätt storlek och form när du använder ridhjälm, den måste sitta rätt för att ge ett bra skydd. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram - den här gången med fokus på säkerhet. Fler notiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Hjälmen måste sitta rätt
Det är viktigt att ridhjälmen sitter rätt. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En välsittande ridhjälm kan minska risken för allvarliga skador. Tänk på att välja rätt storlek och form. Hjälmen ska komma ner ordentligt på huvudet både över pannan och i nacken. Den ska sitta tajt och inte glida upp och ner om man nickar eller skakar på huvudet.

    Tänk också på att ha håret på det sätt du brukar ha det vid ridning, när hjälmen provas ut.


    Hyfsat bra säkerhetstänk inom branschen

    Istock-1216094337
    Svenska ridskolor och travstallar har ett hyfsat säkerhetstänk. Foto: iStockphoto

    I en studie av säkerhetsklimatet vid sex svenska ridskolor och sex travstall, fann forskarna att de anställda hade god uppfattning om riskerna med arbetet. Däremot var det inte alltid arbetsuppgifterna utfördes på det säkraste sättet. Skälet till detta varierade: tidsbrist och för att det var lättare att göra ”som vanligt” var argument som förekom. Man tog kalkylerade risker och rent allmänt ansågs att mindre skador och blessyrer hör till arbetet med hästar och att många skador inte kan undvikas.


    Erfarenhet avgör bett

    En enkätundersökning bland hoppryttare på regional nivå visar att valet av bett till hästen bestämdes av deras egen erfarenhet. Denna gick före råd från tandvårdskunnig veterinär, tränare eller ridsportbutik.


    Hund i flexikoppel orsakade avfallning

    Istock-1217864483
    Hundar kan ställa till det. Foto: iStockphoto

    En incident vid den femstjärniga fälttävlan i Luhmühlen i juni har orsakat massiv debatt om hund på tävling. Ett utfall från en hund i flexikoppel medförde att OS-medaljören Tom McEwen ramlade av sin häst, som debuterade på denna nivå. Hästen drog sig bort från hunden och hoppade därmed ett av banans sista hinder, ett hörn, på det bredaste stället. Språnget blev instabilt och McEwen föll av. Enligt FEI:s regler är det tillåtet med hundar på tävling, men de måste hållas i koppel och vara under ägarens kontroll. Hur mycket kontroll ett flexikoppel ger finns det delade meningar om. I dagsläget finns inga planer på förbud mot hundar på tävling.


    5 års ridvana krävs..

    innan frekvensen olyckor i samband med hästar och ridning sjunker.

    Fakta

    Tre sätt att göra stallet säkrare

    1. Se över utgödslingsutrustningen så att den blir så lätt som möjligt, särskilt skottkärror och grepar. Mekanisera där det går.
    2. Stegar och -skyddsräcken på logar ska vara stadiga och fastsatta i väggen eller på golvet. Tänk på rasrisken hos storbalar.
    3. Skapa goda rutiner för in- och utsläpp i hage. Ta hellre en häst i taget än två hästar samtidigt. En sluss i hagen kan underlätta.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden