Veterinärt
8 februari 2023 11:49
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Högst oväntat kloningsresultat

Ingrids insikterNär en hingst skulle klonas blev resultatet två föl - ett hingstföl och ett stoföl. Detta sensationella utfall är det första i världen på häst där resultatet av kloningen blivit av annat kön. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång, fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Högst oväntat kloningsresultat
För första gången har det blivit ett annat kön på en klonad häst. Foto: Suvá ET AL

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När ett forskarteam i Argentina klonade en hingst, blev resultatet två föl. Det mycket märkliga och högst oväntade var att det ena fölet var ett sto! Det är första gången hos häst som en klon av en hingst har gett motsatt kön. Företeelsen har dock setts på möss.

Det blev alltså ett hingstföl och ett stoföl som resultat av kloningen. Tester har visat att fölen har identiska genetiska profiler, de är verkligen kloner från samma djur, men någonstans under processen har det skett en spontan förlust av den manliga Y-kromosomen hos stofölet.

1klonade-fol
De två klonade fölen av olika kön. Foto: Suvá ET AL

Fölen föddes i november 2020. Som tvååring ultraljudades stoet och då såg man att hon har en normal livmoder, men små underutvecklade äggstockar. Forskarna kan bara spekulera i anledningen till att det blev så här. Förlusten av Y-kromosomen kan ha uppkommit i cellkulturen eller under den tidiga embryoutvecklingen. Varför detta inträffade är okänt, men det kan ha varit en temperaturförändring eller någon oxidativ reaktion i kulturen som cellerna förvaras i.

Forskarteamet hoppas hitta orsaken, så att de i framtiden medvetet kan klona fram ston ur hingstar.

Källa: First sex modification case in equine cloning. Mariana Suvá et al, 2023 PLoS ONE


Stressdämpande huva testad

För att undersöka effekten av huvan med infraröda strålar och negativa joner, som används på en del sporthästar för att lugna dem, har forskare gjort tester med och utan huva. Åtta hästar fick utföra ett test 36 gånger: tolv gånger vardera utan huva; med titaniumhuvan samt med en placebohuva som liknade en titaniumhuva.

Testet bestod i att okända föremål sattes ut i hästarnas paddock. Den enda skillnad som kunde noteras var att hästarna med titaniumhuvan inte brydde sig om att titta särskilt noga på föremålen. Detta går dock inte entydigt att tolka som att hästen upplever mindre stress, utan behöver undersökas närmare, enligt de engelska forskarna.

Källa: Changes of behaviour in equids exposed to novel objects when wearing liguid titanium head masks. R M Scofield.


Lastning
En spegel kan underlätta vid lastning av häst.

Spegel bättre än foto i transport

Vid SLU har Ida Josefin Jormhed testat om ett foto av en häst inne i transporten kan ha samma lugnande effekt på en häst som lastas, som en spegel därinne har. Fotot hade ingen sådan verkan. För att göra lastningen säker för både häst och människa, är det bästa att aktivt träna hästen i lastningsmomentet och att ha en säker spegel inne i transporten.

Källa: A picture is not good enough – calming effects on horses inside trailers. I J Jormhed och J Yngvesson.


Lyfta-bakben
Färre repetitioner gör att hästen inte blir uttråkad.

Färre repetitioner lika effektivt

Ofta är det tränarens magkänsla som avgör hur mycket en häst kommer att tränas i en viss rörelse, men nu har detta undersökts objektiv. När 20 hästar tränades genom negativ förstärkning (tryck som upphörde när hästen gjorde rätt) uppnåddes samma resultat om träningen upprepades tre gånger vid varje tillfälle än om den gjordes sex gånger. Övningarna som hästarna utförde var att rygga, sänka huvudet, lyfta ett bakben och att vända på huvudet. Färre repetitioner innebar att hästen inte blev uttråkad.

Källa: More (6 versus 3) repetitions of a task within a given training session do not improve performance when training horses via negative reinforcement. Uta König v. Borstel et al.

Fakta

Tre orsaker till avfallningar

Avramling
Tre orsaker toppar vid avfallning av häst.

I en undersökning av 1977 engelska ryttare framkom följande tre anledningar till att de fallit av hästen:

  1. Att hästen ändrade riktning plötsligt, stegrade sig eller bockade var den vanligaste anledningen till avfallning. Detta inträffade oftast vid uteritter och skolridning.
  2. Ryttare som sysslade med tävlingshoppning och fälttävlan föll oftare av än andra.
  3. De flesta ryttare föll av mellan oktober och december. Det var ofta bråk mellan häst och ryttare som orsakade avfallningen.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden