Veterinärt
12 januari 2023 09:10
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Svårt att identifiera allergiorsaker hos häst

Ingrids insikterAllergi hos häst kan visa sig på många sätt, men det vanligaste är klåda. Om det finns misstanke om miljöutlösande allergi finns det två sätt att testa vad hästen reagerar mot. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Svårt att identifiera allergiorsaker hos häst
Det kan vara svårt att förstå var hästars utslag kommer från. Foto: Bob Langrish

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Allergi hos häst kan visa sig på många sätt, de vanligaste är klåda och återkommande nässelfeber. Det är ofta bitande insekter som är orsaken, men hästar kan även vara känsliga för allergener i miljön, som gräs, träd, ogräs och kvalster. Miljöallergener kan misstänkas när hästens besvär är säsongsbetonade och ihållande, även när det inte finns bitande insekter.

Vid misstanke om miljöutlösande allergi finns det två sätt att testa vad hästen reagerar mot. Det ena är genom blodprov, som sedan undersöks i ett laboratorium. Det andra är att utföra intradermalt hudtest, ett pricktest. Då injiceras små mängder av olika allergener under huden, därefter utvärderas om en lokal reaktion utvecklas vid injektionsstället.
– Båda metoderna har stora begränsningar, säger dermatologexperten Darren Berger i Equine Disease Quarterly. Bägge kan ge falskt positiva respektive falskt negativa testresultat.

Provresultaten utgör bara en guide till potentiella orsaker och måste kombineras med hästens kliniska symtom, regionen hästen lever i, säsongsbundenhet, mängden allergener i miljön och hur kraftig den allergiska reaktionen är.


090305952_abfa4
Omvärdera det normala Foto: Arnd Bronkhorst

Ibland blir det onormala normalt

Vi lever i en föränderlig värld och måste ständigt omvärdera vad som anses normalt,” sade Duncan Peters, ledande auktoritet inom hästens rörelsemekanik, i samband med en sporthästkonferens i New York.

Han varnade sina veterinärkollegor för att döma ut hästar för tidigt och menade att många kan fungera väl om ambitionsnivån sänks angående deras prestationer. Han presenterade framför allt tre tillstånd där hästar kan fungera, trots att de räknas som ”onormala” på något vis: kissing spines, hovbroskförbening och ärr på senan från tidigare skada.
– Alla avvikelser måste bedömas i ljuset av den kliniska undersökningen och vad hästen förväntas prestera.


Enbart ljudsignal verkar inte som stängsel

Det görs olika försök med virtuella stängsel, där hästar stängs in med hjälp av varnande ljud och elstöt om de går över en ej markerad gräns. En GPS-försedd grimma aktiverar ljud och elektriskt stimuli om hästen går över gränsen. I ett polskt försök har forskare testat att enbart använda ett varnande ljud, men det fungerade inte tillfredsställande.


Ridning i kallt väder

Font_awesome_5_regular_snowflake
Var uppmärksam när du rider i kallt väder.

Kanadensiska veterinären Jenna Donaldson uppmanar ryttare att vara extra noga med uppvärmning och nedtrappning i samband med träning i kyla. Kolla underlaget noga och brodda den skodda hästen.


11,3 procent av 52464 galopplöp i England vanns av manliga jockeys, medan kvinnorna vann 10,7 procent.

Källor: Vaginal Bacteria in Mares and the Occurrence of Antimicrobial Resistance. Malaluang, P. et al, Microorganisms 2022.
Can Sound Alone Act as a Virtual Barrier for Horses? A Preliminary Study. Wiktoria Janicka et al, Animals 2022
Counteracting colic. Horse & Hound, 27 okt-22.
Does sex of the jockey influence racehorse physiology and performance. Charlotte Schrurs et al, Research Square 2022

Fakta

Tre sätt att få hästen att dricka tillräckligt på vintern och på så sätt minska risken för kolik

  1. Värm vattnet till cirka 20 grader Celsius. En studie har visat att det får hästen att dricka mer än om vattnet håller tio eller 30 grader C.
  2. Ha koll på om hästens gödsel blir hårda och torra bollar och om den gödslar mer sällan. Det är ett tidigt tecken på att den dricker för lite.
  3. Tillsätt salt. Häll i 1-2 teskedar salt i fodret dagligen, så ökar hästens törst.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer21/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden