Hästägartips
17 juni 09:42
Ridsportplus

Forskningssvepet: Verksam medicin mot EMS

ForskningEn medicin som används av människor med diabetes har visat sig kunna fungera även för hästar. I forskningssvepet denna gång även en test som visar att hästallergiker verkligen ska kunna umgås curlyhästar, och en studie om att brist på E-vitamin kan påverka hästens neurologiska funktionen.

Forskningssvepet: Verksam medicin mot EMS
Ett nytt läkemedel hämmar upptaget av glukos i njuren. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Glukos hamnar i urinen

  Att ha en häst som drabbats av EMS, ekvint metabolt syndrom, innebär att hästägaren måste ha strikt kontroll över fodrets innehåll och ge hästen regelbunden motion. Allt för att hålla följdsjukdomen fång borta.

  En ljusglimt har kunnat skönjas genom senare års forskning, vilken har visat att en så kallad SGLT2i-hämmare som används för behandling av diabetes hos människa, kan fungera även på häst. 

  Läkemedlet hämmar återupptaget av glukos i njuren och denna utsöndras i urinen i stället för i blodet. Detta leder i sin tur till att insulinsvaret efter utfodring sänks mycket kraftigt – det är annars högt hos dessa hästar. 

  I en australiensisk undersökning av 342 hästägares erfarenheter av läkemedlet framkom att över 85 procent var mycket nöjda med resultatet. Deras hästar hade fått ett bättre liv. De biverkningar som kunde noteras var i första hand ökad törst och ökad urinering hos 20 procent av hästarna, och kraftig viktminskning och slöhet hos ett mindre antal. I alla rapporter kring EMS anges att medicinen inte ersätter de noggranna skötselrutinerna, den kan mer ses som ett komplement.

  * * * * *

  Den felfria hästen existerar inte

  Böjprov1 080321
  Böjprov ingår oftast i besiktningen. Foto: Roland Thunholm

  I en analys av 133 engelska besiktningsintyg inför köp/försäljning hade 57,1 procent av hästarna någon anmärkning. Den vanligaste var hälta. Röntgenfynd noterades hos 14,5 procent och onormala hjärtljud hos 3,9 procent. 

  Forskarna poängterar att en anmärkning inte behöver betyda att hästen är obrukbar, utan att fynden måste sättas in i ett sammanhang.

  * * * * *

  Vinglighet och stört uppförande

  Neurologiska sjukdomar på häst kartläggs allt mer. I en studie från New Bolton Centre, Pennsylvania, beskrivs EDM, Equine degenerative myeloencephalopathy. 

  Ett hundra varmblodiga hästar har granskats, i snitt åtta år gamla. Alla hade okoordinerade rörelser och 68 av dem uppvisade förändrat beteende. Detta kunde vara allt från att hästen blev överkänslig till att den var slö, vissa blev aggressiva.

  Brist på E-vitamin fanns hos en del av hästarna. Tidigare studier har visat att långvarig brist på E-vitamin kan påverka den neuromuskulära funktionen.

  Symtomen kan uppkomma hos alla åldrar, men det verkar vanligare mellan sex och tolv månaders ålder.

  * * * * *

  Testat: Allergifria hästar

  Pedigree White Horse In The Stable. Horses In The Aviary. Stable With Animals. Horse Through The Cage
  Curlyhäst. Foto: Istock

  I ett test med amerikansk curlyhäst fick 141 hästallergiker umgås med dem under fler än 1 300 timmar. De red, ryktade och var i stallet.

  Enbart 72 episoder med allergi noteras och dessa skedde under de första kontakterna och var mestadels övergående.

  * * * * *

  Fler känsliga nervreceptorer hos hästar med astma

  Illustration Of Synapse And Neuron On A Blue Background.
  Nervreceptorer. Illustration: Istock

  I Kanada har forskare genom obduktion undersökt luftvägarna hos åtta hästar som avlivats på grund av svår astma. De har jämförts med åtta hästar som dött av andra orsaker. 

  Forskarna fann att hästarna med astma hade fler känsliga nervreceptorer, vilka verkar ha utvecklats över tid. Sedan tidigare finns kunskap om att de hästar som utvecklar luftvägsallergi mot damm och sporer har känsligare nervreceptorer än andra. Men nu framkom att dessa även är fler och ökar när processen fortskrider.

  * * * * *

  Tre  sätt …

  … att hålla stickande insekter borta från hästarna:

  1. Bromsfällan, som har en stor svart boll som alstrar värme och lockar till sig bromsar, dessa fastnar sedan under ett nät.
  2. På hästen kan insektsavvisande medel sprutas eller baddas på. Flugtäcke och mask för ansiktet är andra hjälpmedel.
  3. Vid riktigt stora problem finns en gasoldriven myggfälla som omvandlar gasol till koldioxid, vilket drar till sig myggor och knott som fångas i en fälla.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden