Körning
17 augusti 2019 08:30

Förslag på namnbyte för maratonkörningen

Ny benämning?Idag körs maratonmomentet vid EM i fyrspann. Men just benämningen "maraton" är under diskussion för ett namnbyte inom sportkörning och det finns redan förslag på nytt namn för momentet.

Förslag på namnbyte för maratonkörningen
Ska termen "maraton" försvinna från sportkörningen och ersättas med något annat? Frågan är under diskussion hos bland annat FEI (arkivbild). Foto: Eva Österlund

Lördag är maratondag, den mest uppskattade delen av en internationell sportkörningstävling. Men nu har diskussionerna börjat om att byta ut ordet ”maraton” när det gäller att beskriva en körtävling och de olika momenten.

Ordet maraton har använts sedan i början på 1970-talet, en benämning som alltid har varit en del av sporten. Frågan är om ju maraton verkligen är korrekt när det gäller hur sporten utövas idag.

I spetsen för ett namnbyte går det ungerska förbundet men flera hänger på. Inte minst FEI som gärna ser att ”maraton” är borta och ersatt redan 2021.

Man tittar på utvecklingen inom fälttävlan, förslag finns på ”Cross Country Driving”.
–  När nu de långa sträckorna innan hinderkörningen är borttagna och där utvecklingen går mot en uppvärmning och sedan direkt in i hinderområdet – ja då är det dags att byta, menar FEI.

Internationella sajten Hoefnet inbjuder alla intresserade att komma med förslag via deras Facebook-sida.

Att det blir en förändring är klart. Frågan är vad det svenska förbundet ska göra och vilken käck översättning de presenterar?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-