Fälttävlan
9 oktober 2021 12:12

Blandade resultat för svenskarna i terrängen

Nations CupSuccé för en svensk, godkänt för en annan och två vägran för en tredje. Dagens terräng i Boekelo har minst sagt varit varierad för svensk del.

Blandade resultat för svenskarna i terrängen
Lina Forsberg och Kaizen. Arkivbild. Foto: Roland Thunholm

Nu är terrängen klar i Boekelo i Nederländerna. Första svensk ut på banan var Christoffer Forsberg och åttaåriga Con Classic 2 (f. -13, e. Concours Komplett – Crazy Classic). Ekipaget har gjort bra ifrån sig tidigare i Nations Cup, och i dag kom gick ekipagets ritt precis efter det att Matthew Flynns häst Wizzerd fallit och utgått. Men en sådan sak påverkade inte svensken, som red hindren utan straff och fick tiden 11:09. Straff för tiden blev 21,2.

Andra svensk på banan var Lina Forsberg med reaktionssnabb Kaizen som satte upp ett bra tempo, vilket resulterade i en tid på 10:12 och en åttondeplats.

Vann gjorde tyska Sophie Leube med Jadore Moi, före brittiska William Fox-Pitt och Graffennacht. Amerikanska Tamra Smith och Danito ligger trea.

Det tredje svenska ekipaget, Sandra Gustafsson och Koordinat, gjorde en fin start – men helt plötsligt kom en vägran på hinder 16A. Sandra Gustafsson lade en volt och gjorde ny anridning, men Koordinat ville inte mer och ryttaren korsade sina armar för att visa att hon ville utgå.

Klurigheter i banan

Det var gott om smalhinder, hörn och vinklar på banan. Dessutom verkade solsken och skuggor ställa till det för många hästar.

Heike Jahnke började bra men redan på hinder fem ramlade hon av Mighty Spring, som tog av tveksamt mot det enkla hindret. Det var skuggigt vid hindret – ett hinder som tidigare orsakat en vägran för Camille Lejeune. Även Tosca Brambilla ramlade av, men för henne var det hinder 20 B med landning i vatten som orsakade att hon fick gå av banan till fots. Michael Ryan ramlade även han av i vattnet på 20 B när hästen TR Kaygraff landat men sedan gått omkull.

Ingrid Klimke fick en vägran med Equistro på hinder 11 C.

18-åriga hästen Harry Belafonte med Thierry van Reine i sadeln gjorde en fin runda, även om de fick en vägran. Harry Belafonte reds tidigare med framgång av Alice Naber-Lozeman.

Det var gott om publik längs banan, och massor av applåder och hejande.

Storbritanniens lag leder inför söndagens hoppning, USA ligger tvåa och Tyskland trea. Sverige ligger på åttonde plats av nio lag. Det skiljer inte ens ett hinder ner mellan ettan och tvåan.

Tidigare resultat

I dressyren var Lina Forsberg bästa svensk med Kaizen (f. -08, e. Caressini – Nocturne) på 29,4 straff och en elfteplats. Christoffer Forsberg och Con Classic fick ihop 32,4 och för Sandra Gustafsson och Koordinat blev det 37,8. Totalt hamnade svenskarna på plats åtta av nio i dressyren. På söndag avgörs det hela med banhoppning.

Sverige i topp efter tidigare deltävlingar

Sverige har ställt upp med lag i tre av de fyra deltävlingar i Nations Cup som arrangerats under 2012, och ledde serien på 240 poäng före tävlingarna i Boekelo, före Tyskland, Italien och Belgien som alla hade 180 poäng. Det är dessa fyra lag som gör upp i toppstriden eftersom övriga länder är för långt bakom i poäng.

Om två lag har samma poäng efter sista omgången vinner det lag som deltagit flest gånger. Hittills är det bara Italien och Sverige som varit med i tre omgångar, Tyskland och Belgien har deltagit i två.

Resultat lag
Resultat individuellt 
Länk till livesändning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden