Avelsnyheter
23 maj 2023 16:13
Ridsportplus

Första treårstestet för hästar som är till salu

Unga saluhästarSWB Mälardalen testar i helgen ett nytt koncept med ett treårstest där alla hästar är till salu. På plats finns några av Sveriges främsta domare som ger sina proffsråd. "Tänk dig att du hade haft med dig den kompetensen om du skulle åka runt och leta häst istället?" säger Agnes Mårs från SWB Mälardalen.

Första treårstestet för hästar som är till salu
"Alla tycker att det är en bra idé", säger Agnes Mårs, som sitter i styrelsen för SWB Mälardalen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Saluhästvisningarna som SWB Mälardalen bjuder in till på hösten har varit ett framgångsrikt koncept. Samtidigt frågar medlemmarna hela tiden efter fler möjligheter att sälja sina hästar. Att klämma in ytterligare en visning bland alla unghästtester på våren var dock inget hållbart alternativ – istället föddes idén att slå två flugor i en smäll. Sagt och gjort, till helgen går Sveriges första treårstest för saluhästar av stapeln.

  På plats är några av Sveriges främsta domare i sammanhanget: Micke Nolin dömer hoppningen, Ulrika Jacobs står för exteriören och Christina Olsson ansvarar för ridprovet. Sjutton 3-åringar, varav fjorton hoppstammade, kommer att visas och bli bedömda inför potentiella köpare.
  – Du får en väldigt färsk varudeklaration av vad det är för häst, säger Agnes Mårs som sitter i styrelsen för SWB Mälardalen.
  – Tänk dig att du hade haft med dig den kompetensen om du skulle åka runt och leta häst istället, och hur mycket tid hade det inte tagit att titta på så många hästar? Här får du se alla i ett svep.

  – Dessutom kan du ställa frågor till domarna om du undrar över en benställning, något beteende i hoppningen eller andra saker. Så svarar de så ärligt de kan och ger sina bästa råd, fortsätter Agnes Mårs.

  Hästar för alla köpare

  Saluhästtestet är i stort sett som ett vanligt unghästtest, med skillnaden att saluhästarna är samlade vid ett tillfälle istället för att blandas med alla hästar som inte är till salu. Dessutom visas gångartshästarna för sig och hopphästarna för sig. Allt för att det ska bli så effektivt som möjligt för potentiella köpare.
  – Det är fina hästar med fina stammar, men det är inte selekterat. Det är inte bara elithästar, utan det finns hästar i alla prisklasser för alla köpare, poängterar Agnes Mårs.

  Hon har inte hört talas om något liknande arrangemang i Sverige tidigare, men flera lokalföreningar har redan hört av sig och vill höra mer.
  – Vi testar oss fram lite, men vi har redan bestämt att det blir en fortsättning nästa år.

  I och med att upplägget redan är känt för alla, både för de som arrangerar och de som visar sina hästar, är steget inte långt till att göra en saluhästvisning, menar Agnes Mårs.
  – Vi har främst lagt till köpare på läktaren, säger hon.

  Saluhästtestet äger rum i Röda ridhuset på Strömsholm den 27 maj. Dagen startar med en miniclinic klockan 10.00, där domarna berättar vad de dömer och vad de vill se. Därefter visas gångartshästarna med start klockan 10.30, sedan rullar det på med hopphästarna.

  Sponsorer bjuder på fika och lunch samt ger råd om försäkringar.

  Dessutom är Clipmyhorse på plats och filmar och allt kan ses i efterhand.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden