Sverige
8 januari 2018 16:35

Förtydligade säkerhetsregler ska minska risken för stallbränder

BrandriskUnder 2017 var den uppskattade kostnaden för bränder inom lantbruk och hästverksamhet 500 miljoner kronor. Så kallade "Heta Arbeten" - där skoning ingår - är en av orsaken till att bränder uppstår. Nu har Brandskyddsföreningen förtydligat sina säkerhetsregler för heta arbeten för att förhoppningsvis minska risken för stallbränder.

Förtydligade säkerhetsregler ska minska risken för stallbränder
Varmskoning kan vara en orsak till stallbränder. Nu har Brandskyddsföreningen gått ut med förtydligande kring säkerhetsreglerna för heta arbeten i stallmiljö för att minska brandrisken. Foto: Erik Rundelius

Kostnaden för bränder inom lantbruk och hästnäring uppgår till stora belopp. Brandskyddsföreningen meddelar i sitt senaste nyhetsbrev att den uppskattas till cirka 500 miljoner kronor under 2017. Så kallade ”Heta Arbeten” är brandorsak som förekommit bland bränder under fjolåret.

Skoning av häst ingår i begreppet ”Heta Arbeten” – både varm- och kallskoning. Vid varmskoning upphettas skon i en ässja eller värmeugn för att sedan formas innan den i varmt tillstånd anläggas en kort stund mot hästens hov. Värme, hetta, glöd och gnistor vid detta arbetssätt är försås naturliga brandrisker, men även vid kallskoning kan både svetsning och slipning av skorna ge gnistor som kan orska brand.

I Brandskyddsföreningens riktlinjer gällande hästskoning (du hittar dem här) finns en lång rad rekommendationer som är av högsta vikt att känna till för den som bedriver en hästverksamhet. Bland riktlinjerna kan man bland annat läsa följande:

Skoning ska ske på en särskilt anordnad fast plats kan vara spolspilta eller stallgång som uppfyller följande:
• Bredd är minst 2,5 meter.
• Vägg ansluter mot golv utan större springor.
• Golvet är av obrännbart material och sträcker sig minst 2 meter framför och 2 meter bakom hästen.
• Området är fritt från brännbart material, exempelvis hästtäcken, strö eller hö, löst eller i säckar.
• Vid varmskoning krävs att passagen från stalldörren fram till platsen för hästskoningen är fri från brännbart material.

Hovslagarens bil ska ställas på en avgrusad yta utan något brännbart material som strö, brännbara upplag eller växtlighet inom en radie på fem meter från arbetsplatsen i eller vid bilen. Bilen ska parkeras minst två meter från stallets fasad. Arbete som orsakar gnistor ska utföras så att gnistor riktas bort från stallet.

Sedan 1 januari 2018 har Brandskyddsföreningen valt att låta den inledande säkerhetsregeln om tillstånd bli säkerhetsregel 0. Säkerhetsregeln gäller det tillstånd som ägare eller brukare av fastighet ska ha vid utföranden av heta arbeten om det bedöms att arbetena medför fara för brand.

Alla 14 säkerhetsregler finns att läsa här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-