Sverige
24 november 2017 17:25

Hovslagarelever höjer kompetensen genom tävling

SmideNu pågår en tävling för eleverna på Sveriges hovslagarskolor på Flyinge. "Det är ett sätt att få våra elever att vilja utvecklas och knyta kontakter," säger Rebecca Gabrielle Giegold som är lärare på Flyinges hovslagarutbildning.

Hovslagarelever höjer kompetensen genom tävling
Det är full fart i Flyinges stallgångar under den pågående tävlingen för hovslagarelever. Foto: Privat

Tävlingen för elever på Sveriges hovslagarskolor drogs i gång på initiativ av Flyinge förra året. Tanken är att den ska etableras och hållas på olika skolor.
– Vi gör det för hästarnas och vår yrkesstolthets skull, säger Rebecca Gabrielle Giegold som är lärare på Flyinges hovslagarutbildning.
– Det är viktigt att svenska hovslagare håller hög standard.

Hon har fullt upp de här dagarna som tävlingarna pågår. Hovslagareleverna tävlar i olika klasser – de som går i årskurs 1 ska smida en sko på 40 minuter, de i årskurs 2 ska smida en sko och sedan sko en döhov på 90 minuter.
– När det gäller själva smidet bedöms form, mått, planhet och hur de olika delarna är smidda. Och på hoven bedöms verkningen, skotillpassningen och sömning med mera, säger Rebecca Gabrielle Giegold.

I morgon, lördag, blir det också en clinic med engelsmannen Michael Woods, som också är domare.
– Det här är ett sätt att få våra elever att vilja utvecklas och bli bättre dag för dag. Det är också ett sätt att knyta kontakter. Det är inte bara elever här, utan även hovslagare och andra, säger Rebecca Gabrielle Giegold.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden