Sverige
19 januari 15:05

Förundersökning inledd mot utbildningsstallet

RättsligtTotalt sex anmälningar om djurplågeri har gjorts till länsstyrelsen efter Aftonbladets granskning om missförhållanden i ett svenskt utbildningsstall. Polisen har tagit över fallet och inlett en förundersökning om misstänkt djurplågeri.

Förundersökning inledd mot utbildningsstallet
Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt djurplågeri efter Aftonbladets granskning av ett svenskt utbildningsstall. Foto: iStock

Efter att Aftonbladet i mellandagarna publicerat en artikelserie om missförhållanden i flera svenska stall, har sex privatpersoner anmält stallet i den första artikeln för djurplågeri. Anmälningarna har gjorts dels till länsstyrelsen i det län utbildningsstallet är beläget, men också till en annan länsstyrelse i ett grannlän.

– Vi har överlämnat samtliga anmälningar till polisen eftersom alla rör misstanke om djurplågeri. Det faller under brottsbalken och är därmed polisens sak att utreda vidare, vi saknar de resurser som krävs, säger en handläggare på länsstyrelsen i det län det anmälda stallet är beläget i.

Förundersökning inledd

Polisen har efter överlämningen från länsstyrelsen inlett en förundersökning och även utsett en åklagare som förundersökningsledare.

Ridsport har varit i kontakt med den aktuella åklagaren som på grund av förundersökningssekretess inte kan uttala sig om mer än att förundersökning rörande misstänkt djurplågeri är inledd.

I uppföljande artiklar i Aftonbladet berättades om missförhållanden i ytterligare två svenska stall, varav ett i samma landsdel som utbildningsstallet i den första artikeln. Enligt den aktuella länsstyrelsen är det endast stallägaren och verksamheten som berättas om i den första artikeln som har anmälts.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden