Dressyr
2 december 2017 11:27

Framtidens stjärna är Quartermain

FramtidslöftenDressage Power Future Stars andra final blev en dressyrfest med sex härliga ritter. Bäst av alla var Marina Mattsson som höll för favorittrycket och visade att hon och Quartermain har så hög nivå att de vinner trots små malörer.

Framtidens stjärna är Quartermain
Marina Mattsson och Quartermain Foto: MiP Media Mikael Persson

Dressage Power Future Stars är finalen för 7-9-åriga hästar på lilla rundannivå. De sex ekipagen gör upp om fina pengapriser och hästportträtt av Maria Drugge Nilsson i en kürfinal på Intermediaire I-nivå.

De fem domarna Christopher Umbach, Gustav Svalling, Annette Fransén Iacobaeus, Dietrich Plewa och Susanne Baarup dömde finalen med Umbach som huvuddomare.

I denna klass hade speaker Mats Eriksson en ny side-kick i form av Pether Markne och tillsammans kommenterade de ekipagen.

Marina Mattsson höll för favorittrycket även om det blev lite inledande missförstånd i serierna med en taggad Quartermain. Rutin och kvalitet gav dem välförtjänt segern i härlig stil. Deras kür börjar rent hjärtknipande med Marinas sång.

Jeanna Högberg och Fiorucci HT blev tvåa liksom i kvalet medan Emilie Nyreröd klättrade upp till tredje plats. Samtliga ekipage visade idag upp sig på bästa sätt och nivån var verkligt hög, här finns Sveriges framtida dressyrekipage.

171130__rt_marina_quartermain3
Marina Mattsson och Quartermain. Foto: MiP Media Mikael Persson
171130__rt_emilie_floppy
Emilie Nyreröd och Floppy disc. Foto: MiP Media Mikael Persson

Locatelli (SWB f -09 e Loredes- Rubinrot, uppf/äg Magnus Ringmark och Stefan Jansson) och Stefan Jansson inledde finalen i kraft av något som kanske var deras sämsta runda någonsin. Idag var det en annan bild till tonerna av ”Lemontree”, Öppna landskap” och välanpassad galoppmusik med mycket stråkar. Stefan rider på träns och kontakten är verkligt fin. De gjorde en härlig halvpiruett och travslutor. Borta är gårdagens spänning och på plats är ett härligt uttryck fint visat i harmoni, revansch från gårdagen . Totalt 71,1 procent.
– Travprogrammet flöt på med fin energi och fin form, jag tyckte det blev lite tungt i galoppen i början men sen fick Stefan igång den med, sa Pether Markne.

171130__rt_stefan_locatelli_2
Stefan Jansson och Locatelli. Foto: MiP Media Mikael Persson

Det började till Beatles-toner och ”Yellow Submarine” när Emilie Nyreröd och fina Floppy Disc (Old f -09 e Florencio I- Blue Hors Don Romantic, uppf Wilhelm Schwierking, äg Susanne Nyreröd) startade sitt program i galopp. De gjorde en härlig ökning på medellinjen mot C och fina bytesserier till ”Obladi Oblada”. Travprogrammet till ”Penny Lane” var fint ihopsatt och Floppy var mer på spåret idag, Emilie visade sin talang som kürmakare och ryttare. De fick total revansch från gårdagen och slutade på 73,1 procent.
– En häst med massor av gångartskvalité, hög svårighetsgrad och tryck i travprogrammet med fin avspänd skritt. Han behöver få ut halsen lite mer men mycket grundkvalitéer, sa Pether Markne.

171130__rt_emilie_floppy_2
Emilie Nyreröd och Floppy Disc. Foto: MiP Media Mikael Persson

Sofie Relander och hennes 100-procent fårsäkra vackra sto Barcelona MW (SWB f -08 e Figaro R- Riverside, uppf Maria Winberg och Lars Öhrn, äg Maria Winberg) har en fin kür som hon visade upp på Elmia i höstas, där fick hon njugga poäng. Hennes program är pompöst, faktiskt bombastiskt men de här två damerna fyller kostymen allt mer på rätt sätt. De visade härligt galopparbete till ”Pirates of the Caribbean”-toner. Kanske Barcelona har bäst skritt, den är totalt avslappnad och genom kroppen. Totalt 70,325 procent, det är inte llätt att vara ny men håll ut, Sofie är här för stt klättra.
– Jag är imponerad, jag hade varit en stolt tränare till den här eleven, så fina händer, hästen travar lite stort men ryttaren jobbar hela tiden med det. Jag är lite tagen av hur duktig hon är, sa Pether Markne.

Barcelona Mw
Sofie Relander och Barcelona MW. Foto: Roland Thunholm

 

171130__rt_sofie_relander_barcelona
Sofie Relander och Barcelona MW. Foto: MiP Media Mikael Persson

Kristian von Krusenstierna med It’s Ad Hoc (SWB f -08 e Danone- Maistic (ex Maestro), uppf Bengt Gustafsson, äg Malin Forsström) är lite av en kürmästare med flera fina legendariska sådana i CV:et. Här gick han All In med jultema, publikfriande? Javisst, och helt underbart, är det julshow så är det. ”Adde” är så fint med på noterna och Kristian har gjort ett program med hög svårighetsgrad. Bytena blir härligt i takt till musiken och Kristian ökar upp längs medellinjen till en fin halt. Totalt 71,95 procent.
– Hästen har verkligen utvecklats, hästen har så fin elasticitet, jättefina byten och härliga bakben. Blev lite stark i traven men jag säger mest WOW, vilken häst, sa Pether Markne.

171130__rt_kristian__its_ad_hoc2
Kristian von Krusenstierna och It’s Ad Hoc. Foto: MiP Media Mikael Persson

Jeanna Högberg och hennes Fiorucci Ht (SWB f -09 e Florencio I- Rubinrot, uppf/äg Absolut Dental AB) konstaterade att hennes Fio kikade lite mycket på staketets bokstäver i kvalritten. Hon satsar allt för att ge Marina Och Quartermain en match och Jeanna är en tävlingsmänniska. Fio är en stilig gosse som kommit långt sedan silver-medaljen på unghäst-VM 2016. Här rider de till spännande asiatisk inspirerad musik, mycket vackert och väldigt spektakulärt, både takt och mäktig ljudkuliss.  Travprogrammet flyter mjukt och fint, det ser enkelt ut för dem. Mer stråkar till galoppen, Fio ruskar lite på huvudet i en piruett men är annars så fin, det bästa undertecknad sett från ekipaget. Det blev lite missar i byten i varje, det kan vara svårt att vara väl framme i utbildningen. Totalt 73,6 procent.
– Det är en häst som klarar både kort och lång form, den är både med förmåga att sätta sig och bli kvick i bakbenen. Det blev lite missar, ligger den lite hårt i handen eller är den lite kort men oj vilken fin häst, sa Pether Markne.

171130__rt_jeanna_fiorucci2
Jeanna Högberg och Fiorucci Ht. Foto: MiP Media Mikael Persson

Marina Mattsson kom in med nyutsedde talangpristagaren och kvaldominanten Quartermain (Hann f -09 e Quaterback- Wilawander xx, uppf Anette Holst, äg Hannell Dressage Stable AB) med en förväntan på sig att vinna. Hon rider in till küren som inleds med hennes egen sång ”…. Tonight we make our dreams come true” och undertecknad är såld. “You had me att hallo” liksom, tårläge intaget. Det börjar otroligt fint men en bytesserie går I stycken men Marina och Quartermain finner sig igen och kommer tillbaka till magiska piruetter. Det är spik på takten i nästa bytesserie men gårdagens perfektion är inte helt där. Quartermain skrittar fint och avslutar med det starka travprogrammet till poppigare musik som ”Starz” och Quartermain visar upp sitt fina sidvärtsarbete. Men det ser ut som om de verkligen andas ut efter sin sista halt. Totalt 76,225 procent.
– I starten var det lite av och på, vi fick se en fantastisk ryttare och häst, hästen har megakvalitéer men det har ryttaren också. Tack för att vi fick se det här, sa Pether Markne.

171130__rt_marina_quartermain21
Marina Mattsson och Quartermain. Foto: MiP Media Mikael Persson
Quartermain
Marina Mattsson och Quartermain. Foto: Roland Thunholm

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden