Hoppning
8 mars 2023 06:20

Framtidshäst säkrad för Peder Fredricson

Ekipaget syntes tillsammans i Scandinavium och nu kan omdöpta H&M Bahia bli Peder Fredricsons nästa mästerskapshäst.

Framtidshäst säkrad för Peder Fredricson
Peder Fredricson och framtidshästen H&M Bahia. Foto: Roland Thunholm

Danskfödda Raadbjerg’s Bahia (sto f-14 e Baloubet du Rouet-Coronado II, uppf Toni A Paust, äg Bahia Group), numera H&M Bahia, kom till Grevlundagården i augusti 2022 och har sedan dess tävlat upp till 1,50 internationellt med Peder Fredricson.
– Hon har väldigt bra potential och än så länge har hon bara imponerat på tävling och aldrig gjort mig besviken, säger Peder Fredricson till Svenska Ridsportförbundet.

Potentialen har varit så pass övertygande att stoet nu säkrats  för guldryttaren av nybildade Bahia Group. Bakom bolaget står Susanne Hobohm, Kajsa von Geijer, Håkan Björklund och Eva Schiller.

Lösningen kom till tack vare Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson och samtliga fyra ägare har sedan tidigare samarbeten med Grevlunda, inom avel eller som hästägare.

Fördjupat samarbete

Eva Schiller driver Haras de Prepinson i södra Belgien, och föder upp och tar fram hästar med sikte på toppsporten. Det var också här som H&M Fall In Love, ägd av Stuteri Arch och helsyskon till H&M All In, nyligen föddes. Sedan en tid tillbaka samarbetar Eva Schiller med Grevlunda både när det gäller avel och inköp av lovande yngre förmågor. Med delägarskapet i en möjlig mästerskapshäst fördjupas samarbetet ytterligare.

– Det verkar var en väldigt fin och frisk häst som Peder tror på efter att ha kunnat prova den ordentligt. Det är rätt ålder och det är ett sto så möjlighet till avel finns, även om det inte är fokus på det nu, säger Eva Schiller till Svenska Ridsportförbundet om den nya framtidshästen.

Vi utvecklar henne i den takt hon behöver och det är egentligen bara det man vet.

Peder Fredricson om H&M Bahia

Huruvida H&M Bahia kan vara aktuell för OS i Paris 2024 är det för tidigt att sia om, menar Peder Fredricson. Men förhoppningarna finns.
– Det är väldigt lång väg kvar, för lång för att veta. Vi utvecklar henne i den takt hon behöver och det är egentligen bara det man vet. Men hon ligger bra med för sin ålder, säger Peder Fredricson.

– Just att vara på den nivån som kan handla om mästerskap, och nationshoppningar tillför mycket till det vi gjort tillsammans tidigare. Vi samarbetar ju redan kring unga hästar och avel och nu kommer allt ihop på ett fint sätt, säger Eva Schiller.

”Ett nöje i sig”

Att vara del av en grupp med hästägare ser hon bara som positivt.
– Man delar ju på risken och det är så klart en fördel. Men främst är det väldigt roligt. Vi kan göra saker tillsammans kring ägandet av H&M Bahia, och bara att följa den dagliga Whatsapp-gruppen är ett nöje i sig, säger Eva Schiller.

De femstjärniga tävlingarna i s’Hertogenbosch är nästa anhalt för Peder Fredricson och H&M Bahia. Där ska ekipaget hoppa 1,45-klasser.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden