Dressyr
8 december 2017 15:47

Framtidshästarna visade klass i Geneve

UppdateradSamtidigt med de stora hopptävlingarna i Geneve rids en CDI5*-ig tour med svenskt deltagande. Patrik Kittel och Anna Blomgren avslutade året för sina unga talanger Well Done de la Roche CMF och Tørveslettens Quattro med inomhusdebut i Grand Prix. Segrade gjorde Isabell Werth på Don Johnson FRH.

Framtidshästarna visade klass i Geneve
Anna Blomgren och Patrik Kittel debuterade inomhus med sina unga Grand Prix-talanger. Foto: Kim C Lundin

Inför ett meriterat knippe domare avgörs Genevés CDI5*-iga dressyrtävling med verkligt höga prispengar, inte i klass med Saab Top 10 Dressage men en intressant tävling tillsammans med hoppningens Rolex. Domare var Stephen Clarke,  Hans-Christian Matthiesen, Isabelle Judet, Raphael Saleh och Katrina Wüst med Judet som huvuddomare.

Intervju
Patrik Kittel berättar om en alltför spännande miljö i Geneve.
– Jag är jättenöjd hur Well Done hanterade den här arenan, den var mycket svårare än jag trott. Nu hade vi två misstag men det skriver jag på kontot för henen  rutin än så länge. När hon är tryggare i miljön kan vi få mycket högre poäng. En svår sak här nere är att vi haft väldigt lite ridtid, det märks att det är framförallt en hopptävling än så länge.
Trots allt så är det bra för hennes ägare och stuteriet att vi startar här men för att få topplacering hade jag nog behövt ha min trygga Deja som klarar nästan vilken miljö som helst, konstaterade Patrik via telefon.
Som tränare till Anna Blomgren tyckte han att Annas och Quattros ritt blev lite lågt bedömd.
– De gjorde en jättebra ritt utan några stora misstag, jag tyckte det borde varit mer poäng.

Klassreferat
Anna Blomgren Rogers
har numera bas i Tyskland tillsammans med maken Will Rogers. Hon tränar för Patrik Kittel och med stoet Tørveslettens Quattro (DWB f -08 e Quaterback, Carano, uppf/äg Stuteri Tørvesletten och Anna Blomgren). Efter succéerna tidigare i år tillhör hon numera landslagets utmanartrupp.
I Geneve blev det en stabil ritt utan egentliga fel, det var debut inomhus på nivån och de slutade på 70,6 procent men Stephen Clarke och Hans-Cristian Matthiesen hade henne en bit över det. Resultatet stod sig långt in i klassen och svensk ledning.

Anna Demo Quattro
Anna Blomgren och en betydligt mer oerfaren Tørveslettens Quattro i Odense under en clinic. Foto: Kim C Lundin

För de som är intresserade av avel bjöd klassen på något högst ovanligt. Två avkommor till statspremiestoet Washari (Hann f -98 e Walt Disney-Trapper, äg Françoise Trembley) låg efter varandra i startlistan. Först ut var valacken Dandy de La Roche CMF med Dressage Royal som far riden av sin schweiziska ägare Antonella Joannou. Därefter var det dags för Well Done de la Roche CMF (Ch f -08 e Fürstentraum, äg Mmes Françoise Trembley -Brigitte Bigar -Muriel Perret) som rids av Patrik Kittel.

Well Done De La Roche Cmf
Well Done De La Roche CMF med Patrik Kittel i Falsterbo. Foto: Kim C Lundin

Antonella Joannou och Dandy visade upp en bra ritt till 71,78 procent och Patrik Kittel med Well Done var bara få poäng efter på 71,52 procent.

Isabell Werth hade att hantera en sedvanligt busig Don Johnson FRH före start. Det tycks vara mer regel än undantag att han sprallar innan det är dags för uppvisning längs medellinjen.
-Det är då han sedan är som bäst inne på banan så det gör inget alls, förklarade Isabella Werth i samband med en världscupdeltävling i Odense för några år sedan.
Dessvärre blev det lite hopp och studs här och där i programmet, slutresultatet stannade på för ekipaget moderata 74,9 procent.

Don Johnson
Don Johnson FRH och Isabella Werth under träning. (arkivbild) Foto: Kim C Lundin

Sist ut var tyska Bernadette Brune som driver en stor ridanläggning i södra Frankrike. Med sin Spirit of the Age OLD (Old f -04 e Stedinger-Donnerhall, äg ryttaren) har hon klivit många steg framåt i kvalité och tog andraplatsen efter en ritt på 73,52 procent.

För svensk del betydde det en fjärdeplats för Patrik och en femteplats för Anna. Touren avslutas med Grand Prix Special kl 8:15 respektive kür 15:00 lördag. Klasserna live-streamas gratis men med viss fördröjning.

Resultat Pilarna i resultatlistan visar ritten på videoklipp.
Geneves startsida med live-streaming

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden