Hästägartips
18 mars 2022 10:43
Ridsportplus

Från sammetskask till high tech

RidhjälmarMycket har hänt med ridhjälmarna under de senaste 50 åren, framför allt utseendemässigt. En svensk uppfinning står för den största säkerhetsrevolutionen.

Från sammetskask till high tech
Den som var med på 70-80-talet minns så klart både den gamla tunna sammetshjälmen med gummisnodd under hakan, och Jofas och Boeris hjälmar som var första steget mot säkrare skydd för huvudet. Foto: Björn Lagerlöf (bilden till höger

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De tidiga ridhjälmarna var tunnskaliga och sammetsklädda och fästes med gummiband. När ridning blev en folksport gick utvecklingen mot kraftigare hakband, ofta i läder. Sedan kom öronbyglar och andra ändringar i utformningen som ställbar huvudstorlek genom en liten ratt och modeller med svängd nacke.

    Jofa-hjälmen blev ett begrepp för alla ridskolebarn, en oöm variant med plasthölje utan klädsel. Oavsett modell fick ridhjälmarna ofta kritik för att vara för varma och för att platta till frisyren. 2009 kom ett antal modeller som var lätta och välventilerade.

    Standard sedan 1997

    Img_1835
    Jofa-hjälmen blev ett begrepp för alla ridskolebarn

    Storbritannien och Irland var tidiga med att arbeta fram en hjälmstandard, vilket 1997 resulterade i den europeiska standarden EN 1384. Sedan dess har hjälmarna testats efter den, men standarden håller nu på att konstrueras om, eftersom den enbart testar raka islag mot huvudet, fast merparten av avfallningar sker med ett snett islag.

    Att många ryttare fick hjärnskador trots att de använt hjälm, uppmärksammades av hjärnkirurgen Hans von Holst för lite över än 20 år sedan. Han började tillsammans med teknologie doktor Peter Halldin och professor Svein Kleiven utforska hur hjälmarna kan förbättras för att skydda bättre mot hjärnskador. Genom en modell av den mänskliga hjärnan studerade de effekten av både raka och sneda islag och konstruerade en ridhjälm som dämpar rotationskraften på hjärnan. Detta genom att hjälmen har ett rörligt ytterskal i förhållande till hjälmstommen, där skalen är separerade av ett lågfriktionsskikt. Den så kallade MIPS-hjälmen var född. Den lanserades 2006 och finns nu i ett flertal ridhjälmar av olika fabrikat.

    Påminner om tropikhjälmar

    På utsidan har hjälmarna fått mer bling-bling och modeller med solskärm har blivit populära. Den ger hjälmen ett utseende som påminner om en tropikhjälm och det blir nästan som en blinkning till en av världens mest kända hjälmtillverkare; 1911 startades Charles Owen-företaget genom att tillverka just tropikhjälmar.

    Mips-hjalm-1-210716-rt
    MIPS-hjälmen är en efterlängtad säkerhetsprodukt. Foto: Roland Thunholm
    210722903_abfa4
    I övrigt är dagens hjälmar ofta moderiktiga med glitter, mönster och solskärm. Foto: Arnd Bronkhorst

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden