Fälttävlan, Ridsport Play
30 augusti 2021 13:38
Ridsportplus

Fred Astaires resa från buköppning till tvåstjärnig vinnare

Nationellt2018 tog Karolina Stenfeldt SM-brons i fälttävlan tillsammans med familjeuppfödningen Fred Astair. Kort därefter buköppnades valacken och den långa resan tillbaka började. I år har ekipaget vunnit tre av fyra starter i tvåstjärnig klass. "Han är en riktig kämpe," säger Karolina Stenfeldt. Här kan du se en film från ekipagets segerterräng på Strömsholm nyligen.

Fred Astaires resa från buköppning till tvåstjärnig vinnare
Fred Astaire efter hans operation 2018 och med Karolina Stenfeldt vid segern på Strömsholm nyligen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Karolina Stenfeldt och Fred Astaire (SWB val f 2007 e Lucky Point HE-Magini, uppf/äg Kerstin Stenfeldt) har gjort en lång resa tillsammans, en resa som började redan när hästen föddes. Höjdpunkten var SM-bronset på Strömsholm 2018. Och där kunde resan ha slutat.
– Vi åkte och tävlade i tyska Luhmulen några veckor efter SM och där blev han lite konstig på natten så jag red inte hoppningen, säger Karolina Stenfeldt.

Han väldigt lugn till starten går, ser man honom innan kan man inte tro att han får upp sådan fart som han får. Karolina Stenfeldt.

Valacken behandlades ideligen för förstoppning, innan veterinären rådde Karolina Stenfeldt att buköppna sin häst för att se vad som var problemet.
– Det var jobbigt. De visste ju inte vad de skulle leta efter.

Fred Astaire kommer från en stjärnspäckad fälttävlansfamilj. Hans mormor är My Fair Lady (f 1992 e Testarossa-Prince Fair xx), en av Margareta Algotssons framgångsrika uppfödningar undan stoet Princess Fair. My Fair Lady vann en världscupfinal med Linda Algotsson och hennes halvsyskon Stand By Me, Robin des Bois och La Fair har alla gått OS.

Köpte för tävling

Karolina Stenfeldt köpte My Fair Ladys avkomma Minelli av Algotsson efter att stoet hade fått Judy (sto f 2000 e Cortus).

Judy tävlade så småningom flera nationstävlingar under ryttare från olika länder. Tanken var att Karolina Stenfeldt skulle ha Minelli som tävlingshäst, men det blev inte så mycket tävlade då stoet skadade sig.
– Men hon lever och går här hemma än, 25 år gammal, säger 42-åriga Karolina Stenfeldt som bor i Hunnebostrand på västkusten, när familjegården i Tanumshede.

Fredastaire-dotter
Fred Astaire är lugn och stabil och rids även av Karolina Stenfeldts 9-åriga dotter. Foto: Privat

Det fick bli avel på Minelli i stället och så kom Fred Astaire till. Dessvärre har några av hennes föl inte blivit så gamla, till exempel föddes hennes sista föl utan ögon och fick avlivas. Karolina Stenfeldt har kvar avkomman Sammy Davis (val f 2008 e Hip Hop) som är utlånad, Judy Garland (sto f 2018 e Hip Hop) som är dräktig med Diero Lux N samt Frank Sinatra (val f 2016 e Colmander).

Inackoderingar och avel

Hon och familjen driver inackoderingsstall, de har 13 egna hästar i olika åldrar, bland annat lite ponnyavel, och Karolina Stenfeldt är också en flitigt anlitad tränare och kör skolbuss på halvtid. Det blir också en del tävlande.
– Egentligen vill jag tävla mer men det är svårt att hinna med två barn och så bor vi lite långt ifrån tävlingar, säger hon.

Det var med Solette (SWB sto f 1986 e Solid-Bergsturm) som framgångarna på fälttävlansbanorna kom under Karolinas ungdomsår. Hon red två YREM och ingick i det svenska lag som tog lagguld 2000, Hon har också ett lagguld från lantliga EM med stoet. Fred Astaire tog henne till flera internationella tävlingar mellan 2013 och 2018. Ekipaget tävlade upp till nuvarande trestjärnig nivå med flera placeringar. Sedan tog Fred Astaire över som förstahäst.

När han buköppnades 2018 visste alltså inte veterinärerna som opererade i Helsingborg vad de letade efter.
– De upptäckte att hans grovtarm hade flera förhårdnader och var sammanväxt i bukväggen. De visste inte riktigt vad det berodde på. Men operationen gick jättebra, han var kvar på djursjukhuset i tre veckor efteråt och han varit bra sedan dess, säger Karolina Stenfeldt.

Långsam ingångsättning

Hon började röra på honom så smått två månader efter operationen:
– Han sattes igång långsamt, långsamt på våren 2019 och tävlade igen på hösten 2019.

2020 var det ju inte mycket tävlingar på grund av pandemin, men under 2021 har Fred Astaire kommit tillbaka i storform. Han har gjort fyra tvåstjärniga starter och vunnit tre av dem på sitt dressyrstraff. Senaste segern kom i samband med lag-SM på Strömsholm.

– Han är en kämpe och så rolig att rida på tävling. Samtidigt är han väldigt lugn till starten går, ser man honom innan kan man inte tro att han får upp sådan fart som han får.

Karolina Stenfeldt har nu börjat fundera på att kanske gå upp ett snäpp i klasserna med Fred Astaire.
– Jag har inte bråttom, men det är klart att jag blir sugen. Han är ju 14 år och i väldigt fin form. Vi får väl se, kanske till nästa år.

Se klippet på Karolina Stenfeldt och Fred Astaire från terrängen från den tvåstjärniga terrängen i samband med lag-SM på Strömsholm nyligen. Ekipaget vann klassen individuellt. 

Resultat, CCI2* på Strömsholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden