Hoppning
5 juli 2020 21:29
Ridsportplus

Fredrik Jönsson: ”Det känns skönt att få upp pulsen igen”

PolenMedan halva den svenska A-truppen varit i St Tropez och hoppat femstjärnigt, har Fredrik Jönsson hoppat tvåstjärnigt i polska Ciekocinko. Det blev placering i nästan alla klasser med Cold Play. Ridsport fick ett snack med Jönsson om den nygamla känslan på banan, sonen Emils seger och längtan efter att samlas kring ett SM i Falsterbo.

Fredrik Jönsson: ”Det känns skönt att få upp pulsen igen”
Fredrik Jönsson drömmer om ett SM i Falsterbo med Cold Play (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fredrik Jönsson hade också tänkt åka till Frankrike, men fick bara plats en helg i St Tropez. Då valde han istället att åka till Polen och få rida lite mer. Ett beslut han är nöjd med.

– Våra hästar har hoppat väldigt fint och varit placerade i alla klasser. Även om vi inte har hoppat 1,55 är det extremt bra startfält för den här nivån på tävling. För mig har det varit skönt att bara få komma ut och få upp pulsen lite igen. Det är härligt att inte bara hoppa hemma, det gör att man blir lite piggare.

Har du varit nervösare än vanligt?
– Snarare mindre nervös om det nu ens går.

Med undantag för lite stolpe ut med ett retligt nedslag i den sista GP-klassen på 1,45-höjd under söndagen har det varit en lyckosam tävlingsresa för Fredrik Jönsson. Tävlingarna startade 23 juni och det har förutom många polacker även varit framstående ryttare från bland annat USA, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

I första 1,45-klassen blev det en fjärdeplats av 64 ryttare för Fredrik och Cold Play, här var även Jens Wickström placerad som sexa med hästen Glimra JPD. Tre dagar efter blev Fredrik och Cold Play placerade som tia av 76 starter, med ett nedslag i omhoppningen. Detta med polacken Weckwert Arkadiusz som banbyggare.

Andra veckan har den internationelle banbyggaren Elio Travagliati ställt frågorna på banan, och det har varit hög klass på banbyggeriet, berättar Fredrik. Travagliati har bland annat byggt flertalet stora banor i Sverige, han byggde inomhus-SM i Södertälje förra året, han har byggt flera världscupbanor och han har byggt touren i Arezzo sedan 2005. Dessutom är han behörig att bygga OS.

”Känns bra att det fungerar”

På Travagliatis banor kammade Fredrik och Cold Play hem plats 13 av 112 startande genom att vara dubbelt felfri i ytterligare en 1,45-klass. Även här slog han följe med Jens Wickström som intog plats 12 med hästen Enzo. Och i fredags blev det en femteplats av 83 startande med en felfri ritt och lite mer drag under galoscherna.
– Känslan på mina hästar är jättebra, de är där jag vill att de ska vara. Sedan hade jag gärna haft större hinder, men nu har vi inte haft det och vi får ta det som det är, säger Fredrik.

Hur stor skillnad gör det att inte få hoppa 1,55?
– För mig spelar det ingen roll som första tävling. Hästarna har hoppat fantastiskt och vi har varit väl förberedda. Det enda är om man ska göra något skarpt för Sverige, då är det klart att man vill ha hoppat en större klass innan. Men just nu är det bara bra att man kan få komma ut och tävla, och jag har kunnat träna på att rida fort.

– Att man kan genomföra tävlingar med stora startfält och att det fungerar utifrån de regler som gäller just nu känns också väldigt bra att se.

Cold-play-3-190823-rt
VM-åttan Cold Play och Fredrik Jönsson. Foto: Roland Thunholm

Normalt kör Fredrik Jönsson via Danmark och Tyskland när han ska ner i Europa, men den här gången valde han att ta båten direkt till Polen.
– Jag ville minimera antalet länder som jag passerade igenom, och det var inga som helst problem, säger han.

På tävlingsplatsen har det också fungerat mycket bra.
– Även om det varit mycket ryttare och hästar har det inte varit några som helst problem att hålla avstånd, säger han och tillägger att han främst märkt av att det funnits restriktioner i mataffärerna.

Mäkta stolt över sonen Emil

Något som gjort resan till Polen lite extra speciell är att sonen Emil Jönsson varit med och hoppat under de två veckorna. Både mamma Piia Pantsu Jönsson och Fredrik är mäkta stolta över sonen som tagit både en seger och en andraplats i 1,30 med hästen Be Special. Förstaplatsen i den senare klassen togs av en annan svensk ryttare, junioren Elin Jörenius som red hästen Touch of Chilli.

Emil, som ingår i landslaget för children, är dock inte så glad över att det inte blir något EM för de unga ryttarna i år, berättar Fredrik och 13-årige Emil hörs muttra lite i bakgrunden på den något knastriga linan till Polen.

– Det har verkligen gått jättebra och han var väldigt besviken när de ställde in EM. Men han har nästa år på sig också, som tur är. Vi får ta detta året som det är, det viktiga är att man kan få komma ut på lite bra tävlingar och hoppa på rätt nivå. Förhoppningsvis har det löst sig till nästa år så att vi kan trycka på med de stora grejerna igen, säger Fredrik Jönsson.

Ft-text_1002
Jönssonligan på tävling. Jan Jönsson till höger med sonen Fredrik och sonsonen Emil. Foto: Roland Thunholm

Är ni lika du och Emil?
– Vi är nog ganska lika, dels har vi bägge två långt, yvigt hår, dels är han ganska lugn.

Är ni lika i ridningen?
– Han försöker finna sin egen väg, vilket man fortsätter att göra även när man börjar närma sig 50. Det är det som är så kul med hästar. Samtidigt har han varit med mycket och sett så extremt många bra ryttare genom åren, säger Fredrik.

Siktet härnäst för Jönssons del är att åka till Belgien och tävla tvåstjärnigt om ett par veckor, därefter är planen att prioritera SM i Falsterbo.
– Jag hoppas verkligen att det blir av och jag tror att väldigt många kommer att komma dit. Det vore otroligt roligt, både sportsligt och att träffa alla. Det skulle kunna bli det bästa SM:et i mannaminne.

Samtliga resultatlistor i Ciekocinko.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden