Hästliv
6 februari 2019 20:24
Ridsportplus

Fredrik Jönsson tipsar: ”Tänk realistiskt när du letar häst”

Hästköp VM-åttan Fredrik Jönsson ger tips till den som letar häst och betonar vikten av att köpa en häst som passar nu – inte sedan.
– Om du själv hoppar 1,10 och köper en unghäst med kapacitet för 1,50 är det inte bara onödigt, utan också som dömt för att misslyckas, säger han och slår ett slag för läromästare att ha kul med när det gäller mindre tävlingsrutinerade ryttare.

Fredrik Jönsson tipsar: ”Tänk realistiskt när du letar häst”
"Häng inte upp dig på att hästen ska göra saker som ändå inte är aktuellt just nu", säger Fredrik Jönsson. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det ska vara roligt och lätt att rida, tycker Fredrik Jönsson. Han anser att en lagom bra häst med tävlingsvana oftast är ett bättre val än en alltför oslipad diamant. Lite för ofta ser han ryttare som köper hästar som inte matchar dem, och därför slår Fredrik Jönsson gärna ett slag för den trygga läromästaren.

– Om du själv hoppar 1,10 och köper en unghäst med kapacitet för 1,50 är det inte bara onödigt, utan också som dömt för att misslyckas, säger han.
– Häng inte upp dig på att hästen ska göra saker som ändå inte är aktuellt just nu.

Varför ska man inte köpa en för bra häst?
– Om du köper en för häst med för mycket potential, men som kanske inte är så utbildad, är det lätt att det blir till ingenting. I stället får du antagligen en hel del problem. En häst som är lite enklare kan du lära dig av och sedan – när det är dags för en häst med större potential – kan du sälja den till någon annan som också vill ha den för att lära sig på.
– Om du inte är speciellt rutinerad tror jag att du måste hitta en häst som du kan ha kul med. Tänk inte att du måste få så mycket som möjligt för dina pengar.

Om du inte är speciellt rutinerad tror jag att du måste hitta en häst som du kan ha kul med.

Är det vanligt att ryttare överskattar sin förmåga?
– Ja, det är lätt hänt. Och det är lätt att man hoppar över ett par steg och tänker att ”det där lär jag mig”. Visst kan det gå bra – men det kan också gå väldigt fel. Jag upplever att folk gärna vill att hästen ska vara snäll att rida, samtidigt som det ska gå att göra ganska svåra saker väldigt snart.
– Om du går från att rida ponny till att köpa din första stora häst och samtidigt vill att den ska ha kapacitet för SM, då blir det ett stort hopp i kravmallen. Det är en väldig skillnad på en snäll och lättriden häst och en som går SM.

Ridsport
Fredrik Jönsson och Cold Play på väg mot åttondeplatsen på VM. Arkivbild: Roland Thunholm

Hur ska man då tänka när man letar häst?
– Försök att tänka realistiskt. Vad vill du göra med din häst under det kommande året? Det är viktigare att du börjar i den änden än att du tänker på slutmålet. Var noga med att hästen ska hålla för det du har tänkt göra. Känn efter att du tycker om att rida hästen. Det ska kännas säkert och trevligt.

– Sedan tycker jag inte att du ska köpa en för känslig häst. Det är bättre att köpa en häst som har varit med lite och inte är jätteförsiktig. Köp hellre en enklare häst som kan ge dig lite tävlingsrutin.

Ridsport

Men är inte hopptekniken viktig ändå?
– Nja, du behöver inte titta så mycket på hur hästen hoppar. Så länge du kan rida den på ett normalt sätt och ni inte har några jätteproblem spelar det mindre roll om den till exempel hoppar med lite raka framben.

– Kolla att hästen fungerar i stället. Har den gått nollor i de klasser som du vill tävla? Det är viktigare än att den gör fina språng när du provrider. Om hästen alltid har åtta eller tolv fel hjälper det inte hur fint den än hoppar. Köp heller inte en häst som aldrig har lämnat ridbanan. Då kan det sluta med att din häst står på bakbenen och att ni aldrig kommer från stallplanen. Det är inte så kul.

Fredrikfakta

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden